Додик у петак са Путином

Срна
Додик у петак са Путином

Москва - Преко америчке амбасаде уложено је шест милиона долара за смањење руског утицаја у Босни и Херцеговини, а још 12 милиона из америчких извора да би се подржали њима подобни медији у Републици Српској, тврди предсједник Српске Милорад Додик пред одлазак на Петербуршки економски форум гдје ће се у петак састати са руским предсједником Владимиром Путином.

Форум се одржава под покровитељством предсједника Путина и окупља значајан број људи из бизниса, банкарства, привреде,, истиче Додик у изјави за Спутњик, напомињући да је посебно значајно што ће имати могућност да се састане с предсједником Путином.

Захвалан је, каже, што Русија битно доприноси укупном економском стању у Републици Српској, а кроз ангажман у рафинерији нафте и уља подигла је читав енергетски сектор у Српској на виши ниво. Како додаје, то је између осталог и резултат напора који је од почетка улагао и руски предсједник да то буде успјешан пројекат.

Додик: Не у НАТО

„Укинули су значајне одредбе Дејтонског споразума све под плаштом и потпуно лажном причом о изградњи БиХ као државе на неки други начин”, упозорава Додик, истичући да поштовање Дејтона подразумијева свега што у њему стоји, а то је да је БиХ међународно призната земља, а да је чине ентитети.

Русија је за разлику од западних земаља досљедна у том погледу и то је став који ми дијелимо, наглашава Додик, уз опаску да нема намјеру да се одричем добре сарадње и размене мишљења са руском страном. Он додаје да ће једна од тема разговора с Путином бити и војна неутралност Републике Српске.

„Упознаћу предсједника Путина са нашим опредјељењем и одлуком који је парламент донио о војној неутралности РС. Желим да му до детаља предочим наше мишљење о томе. Ми смо одлучили да у војној неутралности пратимо Србију. Не желимо укључивање ни у какве војне савезе и НАТО није опција у том погледу”, закључује Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана