Додик сутра о предложеној адаптацији ССП-а

Срна
Додик сутра о предложеној адаптацији ССП-а

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик састаће се сутра у Бањалуци са представницима Српске у институцијама БиХ, Владе и Народне скупштине Српске, Привредне коморе Српске, Спољнотрговинске коморе БиХ, те представницима пољопривредних удружења из Српске и "Млијекопродукта" из Козарске Дубице.

Састанку су позвани и представници Удружења пољопривредних произвођача млијека, Савеза удружења пољопривредних произвођача Републике Српске, Удружења повртара и Удружења воћара Српске.


Састанак ће бити одржан у палати Републике у 17.00 часова, најављено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Додик је рекао раније да је за сутра у Бањалуци заказао састанак на којем ће бити ријечи о предложеној адаптацији Споразума о стабилизацији и придруживању /ССП/ која је неприхватљива за Српску.

"Још једном на састанку желимо да разговарамо овом питању и саопштимо јавности наше опредјељење које се односи на адаптацију овог споразума, те да Предсједништво БиХ има јасан став, бар што се тиче Републике Српске. Овакав СПП је неприхватљив за Републику Српску и без обзира на то што многи у свему овоме виде неку причу, наше 'не' ССП-у не значи да је то 'не' европском путу и договору о овом питању", рекао је Додик.

Он је истакао да се, када питање пописа буде враћено у законске оквире и уважени ставови Српске, може разговарати о ССП.

"Власт Републике Српске није дала сагласност о ССП. Сада смо први пут видјели да представници Српске у институцијама БиХ траже овај став јер је адаптација потпуно неприхватљива због огромне штете", рекао је Додик и напоменуо да је Српска раније предлагала да се нађе механизам за накнаду штете и да неће бити проблема уколико буде пронађен.

Он је подсјетио да је БиХ имала потпуно валидан споразум са ЕУ, када члан није била Хрватска.

"Када је Хрватска постала члан ЕУ наметнули су нам приступ који је ова земља од нас раније тражила, а то је да немамо царина за увоз хрватских производа. Из тога је видљиво да Европа жели помоћи Хрватску да своју неконкуретну робу европском тржишту пласира овдје, што је недопустиво", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана