Додик са званичницима из Српске о одлуци Уставног суда БиХ

Срна
Додик са званичницима из Српске о одлуци Уставног суда БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик разговараће данас у Бањалуци са званичницима из Српске о одлуци Уставног суда БиХ да поједине одредбе Закона о празницима Републике Српске нису усаглашене са Уставом БиХ.

Састанку, који је иницирао Додик, требало би да присуствују представници власти Републике Српске, странака у Народној скупштини Републике Српске и Српске у институцијама БиХ, саопштено је из кабинета предсједника Републике Српске.

Лидери ДНС-а, СНСД-а и СП-а Марко Павић, Милорад Додик и Петар Ђокић изразили су раније на састанку у Приједору јединствен став да је одлука Уставног суда БиХ о Дану Републике Српске политички акт и затражили хитно доношење новог закона о Уставном суду БиХ, којим би судије странци били избачени из ове институције.

Додик је након састанка рекао да је Народна скупштина Српске Декларацијом из априла превентивно дјеловала на овакву одлуку Уставног суда БиХ и најавио да се за данашњи састанак свих важних политичких фактора припрема изјава којом би требало да буде исказан консензус.

"За не више од пет мјесеци, мора да се донесе нови закон о Уставном суду и елиминише присуство странаца у њему јер до сада све кључне одлуке су донесене тако што су странци заједно са Бошњацима гласали и чинили већину од пет", навео је Додик.

Додик је најавио да ће тражити од представника Српске у заједничким институцијама да не учествују у раду док се ово питање не ријеши.

Он је навео да ће предложити да до одласка страних судија буде именовано двоје нових судија из Федерације БиХ, а један из Републике Српске, тако да би из Српске било укупно троје судија, а из ФБиХ шест, те да се тек након тога представници из Српске врате у заједничке институције.

Додик је раније рекао да је ово питање око којег треба да се сви окупе и усагласе без обзира ко је власт, а ко опозиција.

Уставни суд БиХ утврдио је у четвртак, 26. новембра, да је члан Закона о празницима Српске који говори о 9. јануару као Дану Републике неуставан, те да Народна скупштина Српске у року од шест мјесеци тај закон мора да усагласи са Уставом БиХ.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је раније Декларацију у којој се наводи да Дан Републике неће бити укинут чак и ако Уставни суд БиХ, евентуално, донесе одлуку којом би овај републички празник прогласио неуставним.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана