Додик позивом за формирање заједничке комисије спасава образ БиХ

Срна
Додик позивом за формирање заједничке комисије спасава образ БиХ

Београд - Стручњак за безбједност Џевад Галијашевић оцијенио је да је предсједник Републике Српске Милорад Додик показао велику одмјереност и толеранцију, поручивши да би, због јачања међусобног повјерења у БиХ, било добро да буде формирана заједничка комисија ентитетских влада која би утврдила чињенице о производњи оружја и муниције у Федерацији БиХ.

Он сматра да предсједник Републике Српске, позивом за формирање заједничке комисије, спасава образ и уставни поредак БиХ.

"Не знам како ће бити примљен тај приједлог, али бих га ја, да сам на мјесту сарајевских власти, примио као добронамјерну понуду и покушај спасавања уставног поретка и међународног образа земље, јер то што БиХ ради је срамота. Е сад, друга је димензија пријетња како ми правимо оружје за неки будући рат, односно жза не дај Божеж, како каже Бакир Изетбеговић. То је сулуда реторика, то је нешто што је чисто ратно хушкање", рекао је Галијашевић за "Спутњик".

Он каже да је Додиков приједлог - "приједлог Вилија Бранта из Бањалуке".

"Далеко је очекиваније било да из Бањалуке запријете и кажу: жИзетбеговићу, не можете тако радити, не можете продавати оружје гдје га продајете, тамо страдају цивили од наоружања из БиХ, то је противно законима БиХ и мора се посједовати информација о крајњој дестинацији на коју је оружје дошлож. Мора постојати оцјена обавјештајне службе да то оружје неће ићи у подручја захваћена немирима, сукобима или ратовима. Мора бити гаранције да неће бити део међуетничких конфликата. А у ствари, оружје из БиХ иде само ту", нагласио је Галијашевић.

Према његовим ријечима, Додик је практично позвао Изетбеговића и бошњачку власт и поручио им: "Хајде да више не будемо злоупотријебљени, хајде да не кршимо конвенције ОЕБС-а, резолуцију УН и да не извозимо то наоружање у ратом захваћена подручја и она у којима постоје међуетнички сукоби, тамо гдје то оружје може убијати невине људе или продужити и увећати страдање".

Галијашевић наглашава да се о тој теми може разговарати и пуно другачије и пита шта би се догодило да је Додик рекао: "Или ћете довести у оквире закона намјенску индустрију онако како је Дејтон одредио или ћемо ми из Србије, из Крагујевца, Чачка, Ужица довести намјенску индустрију, па ћемо и ми производити жза не дај Божеж".

"... Или ћемо тражити од Израела да нам помогне, или од Русије или од других држава. Дакле, замислите како би таква оријентација изгледала и колико би то, у ствари, било на линији онога што Бакир Изетбеговић жели, а то је конфликт", рекао је Галијашевић.

Он је појаснио да је предсједник Српске предложио умјерену варијанту заједничког надзора над оним што је утврђено Дејтонским споразумом и подсјетио да је Дејтоном утврђено да намјенска индустрија у земљи производи оружје или за међународну трговину или за потребе оружаних снага БиХ.

"И ту онда говоримо о потпуном надзору са заједничког нивоа. Одобравање међународне трговине оружјем захтијева активност и Министарства спољне трговине у Савјету министара и Министарства иностраних послова, и појединих безбједносних агенција са заједничког нивоа, као што је агенција за нуклеарну енергију и атомско-биолошку и хемијску опасност, и појединих агенција попут Обавјештајно-безбједносне агенције", указао је Галијашевић.

Он је подсјетио да је пет фабрика у Федерацији БиХ практично под контролом СДА и једне, како ју је назвао, обичне занатске радионице, у ствари обавјештајне експозитуре САД назване "Ховел машин" која је склопила уговор са намјенском индустријом о стратешком партнерству у обезбјеђивању купаца.

"Тај уговор је раскинула фабрика жИгман Коњиц" и она практично није дио овог аранжмана", прецизирао је Галијашевић.

Он је навео да се за потребе америчких ратова у Авганистану, Ираку, Сирији наручује оружје из БиХ, а те наруџбине прије свега прави Саудијска Арабија која наоружава "Нусра фронт" и Ал каиду, а затим углавном исламске земље, попут Турске и Египта.

"Кад погледате намјенску индустрију у овим државама, видите да њима то оружје уопште не треба, али је у транзиту далеко лакше пласирати оружје до паравојних формација, до параполицијских снага. У ствари, муслимани са Блиског истока се убијају оружјем, муницијом, ракетним системима попут ракетног бацача од 40 милиметара и другим врстама наоружања које долази управо из БиХ", рекао је Галијашевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана