Додик потврдио да је добио позив за саслушање

Срна
Додик потврдио да је добио позив за саслушање

Пале - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Палама да одлука о привременој суспензији главног тужиоца БиХ Горана Салиховића говори о томе колико су правосуђе и тужилаштво подложни разним политичким утицајима, прије свих, Странке демократске акције /СДА/.

Додик је нагласио да СДА, утицајем на правосуђе, покушава да све моделира у складу са својим жељама.


"Сада странци наравно ћуте, сад им и није стало до правосуђа када се у њега уплете политика, али у сваком случају то је њихова ствар", рекао је Додик новинарима коментаришући одлуку Првостепене дисциплинске комисије Високог судског и тужилачког савјета /ВСТС/ БиХ да се Салиховић од сутра привремено суспендује са дужности главног тужиоца до окончања дисциплинског поступка због притужби о повреди његових дужности.

Наводећи да је добио позив Тужилаштва БиХ за саслушање због одржавања референдума о Дану Републике, предсједник Српске потврдио је да остаје при ставу да ће се одазвати овом позиву у било којој правосудној институцији у Српској, али не и у Сарајеву.

Он је нагласио да је формално већ припремљена апелација Уставном суду БиХ у вези са оцјеном уставности свих закона и општих правних аката који су усвојени у Парламенту Федерације БиХ, јер Клуб Срба у Дому народа ове институције није конституисан у складу са Уставом послије избора 2014. године.

Када је ријеч о другој апелацији Уставном суду БиХ која се односи на 1. март - "дан независности БиХ", Додик је објаснио да је потребно да се испуне технички услови, односно да се прикупе потписи чланова Клуба посланика СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

"Треба да се окупе људи који живе на простору цијеле Републике, вјероватно сутра, јер је сутра сједница Главног одбора СНСД-а, и ту ћемо прикупити потписе, тако да ћемо у петак или понедјељак моћи формално да поднесемо тај захтјев", прецизирао је Додик, који је предсједник СНСД-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана