Додик постхумно одликовао 315 погинулих бораца

Срна
Додик постхумно одликовао 315 погинулих бораца

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик постхумно је одликовао 315 погинулих бораца Војске Републике Српске Медаљом заслуга за народ, додијељеном за заслуге у борби против непријатеља и ослобођење Републике Српске.

Додик је поводом Видовдана – крсне славе Војске Републике Српске и Трећег пјешадијског /Република Српска/ пука Оружаних снага БиХ одликовао појединце који су допринијели стварању, афирмацији и развоју Републике Српске и ширењу истине о њој, саопштено је из кабинета предсједника Српске.

Предсједник Српске одликовао је Игора Олеговича Шчогољева из Русије Орденом заставе Републике Српске са златним вијенцем за рад и изванредне заслуге у послијератном развоју Републике Српске, учвршћењу мира и међународне сарадње, као и за лични допринос развоју политичких, културних и духовних веза између Руске Федерације и Републике Српске.

Додик је одликовао Леонида Петровича Решетњикова из Русије Орденом Његоша првог реда, за признат рад и заслуге, као и лични допринос у развоју научне и културне сарадње између Руске Федерације и Републике Српске, чији значај има шире размјере у афирмацији Републике Српске.

Константин Валеријевич Малофејев из Русије одликован је Орденом Његоша првог реда за посебан допринос у развоју привреде и хуманитарне сарадње између Руске Федерације и Републике Српске, као и за резултате и достигнућа од ширег значаја и размјера у афирмацији Републике Српске.

За признат рад и заслуге, као и лични допринос у ширењу сарадње Ветерана Руске Федерације и Ветерана Републике Српске, орденом Његоша првог реда предсједник Српске је одликовао Валерија Вјачеславовича Каљакина, предсједника Међународног савеза "Насљедници побједе" из Русије.

Орденом Његоша трећег реда, а за посебан допринос у развоју сарадње у области информатике између Руске Федерације и Републике Српске, којом се доприноси општем напретку Републике Српске предсједник Српске је одликовао Дениса Николајевича Давидова из Русије.

Медаљом заслуга за народ одликовани су млади фудбалери - Срђан Бабић из Бањалуке, Миладин Стевановић из Бијељине, Мијат Гаћановић из Требиња и Немања Максимовић из Бање Ковиљаче за заслуге и достигнућа у области спорта, и за освојену титулу првака свијета на Мундијалиту на Новом Зеланду, којом се доприноси општој афирмацији Републике Српске.

На свечаности уручења одликовања, одржаној данас у Бањалуци, предсједник Републике Српске рекао је да се на Видовдан у Српској окупља око важних националних питања.

Додик је подсјетио да предсједник Републике Српске два пута годишње одликује појединце, институције и установе, а да су сама одликовања знак захвалности и њега и цијеле Српске за оно што су одликовани учинили.

"Наравно да је то мало и скромно јер вјерујемо да је далеко веће оно што су они учинили за Српску и оно што данас јесте Српска", истакао је Додик.

Добитницима одликовања Додик је поручио да одликовања носе са посебном чашћу и да ће у том погледу Српска наставити да одаје почасти и признања свима онима који су дали допринос јачању и развоју Српске.

У име одликованих, Леонид Петрович Решетњиков рекао је да ће као и остали одликовани из Русије и даље јачати српско-руске везе.

"Братска Република Српска награђује нас у ово тешко вријеме за Русију када су нам Америка и западна Европа објавили информативни, економски, политички, али и оружани рат јер је и Украјина руска земља. То није награда нама, већ руском народу", рекао је Петрович.

Уз захвалност Додику за одликовање, он је нагласио да је руски народ свим срцем уз Србе и да ће тако и остати.

У име породица погинулих бораца који су постхумно одликовани предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да је српски народ слободарски, а да је у посљедњем рату за слободу и стварање Српске дао велике жртве.

"Срби посебно цијене и овај вид друштвеног признања - медаље и ордене које се дају за заслуге у рату, за војничке заслуге и жртве које се дају за слободу, а у овом случају и стварање прве српске државе западно од Дрине", рекао је Савчић.

Уручивање одликовања породицама постхумно одликованих бораца биће уприличена приликом обиљежавања значајних историјских догађаја у локалним заједницама Републике Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана