Додик половином септембра са Путином у Москви

Срна
Додик половином септембра са Путином у Москви

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће са премијером Српске Жељком Цвијановић од 14. до 16. септембра боравити у Москви, гдје ће се састати са руским предсједником Владимиром Путином.

Додик је рекао да ће у Москви бити ријечи о заједничким активностима Русије и Републике Српске на одређеним пројектима.

"Разговараћемо о нашим заједничким активностима на пројектима који су важни за нас овдје, као што је жЈужни токж, привредна сарадња, као и о реализацији ранијих договора у вези финансијске подршке Српској", рекао је Додик вечерас новинарима у Бањалуци, гдје је присуствовао отварању Јеврејског културног центра.

Договорена помоћ привредама Српске и Србије

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је са премијером Србије Александром Вучићем договорио да се учини све како би се помогло привредама Српске и Србије, а да је разговарано и о могућностима дугорочног планирања привредне сарадње са Русијом.
Додик је поновио да су за Српску неприхватљиве санкције које су ЕУ и дио западних држава увели Русији и да се Српска на такав начин неће солидарисати са њима, истакавши да ни Србија не жели да уведе санкције Руској Федерацији.

"Премијер Вучић ме је упознао о чврстој одлуци Србије да се не придружи санкцијама против Русије. Наша политика у Српској је јасна, јер ми не дозвољавамо да се то и помене као могућност, а никакву врсту притиска нисмо ни осјетили јер смо то одбили од самог почетка, као и давање сагласности БиХ по том питању", рекао је Додик вечерас новинарима у Бањалуци.

Додик је навео да је са Вучићем данас у Београду разговарао и о конференцији о западном Балкану која је одржана у Берлину, истичући да је премијер Србије на том скупу био једини прави заступник српских националних интереса.

Предсједник Српске је напоменуо да је неистинита и "пренадувана" прича која долази из Сарајева о дешавањима на берлинској конференцији, јер тамо на дневном реду БиХ није била у контексту онога како се то представља у Сарајеву.

"По наступима оних који су представљали БиХ у Берлину не би се ни видјело да БиХ има било какав проблем, осим њихове жеље да своју амбицију представе као најважнију", истакао је Додик.

Он је оцијенио да је и о том питању Вучић говорио правим језиком БиХ, јер се залагао за њену европску перспективу, док су други промовисали сепаратне политике и нису били од користи ни Њемачкој, ни ситуацији у БиХ.

"Њемачка нема амбицију да се укључи овдје на начин како то презентују из Сарајева, јер она жели стабилност, мир, просперитет и европску будућност на овом простору, уз унутрашњи договор у БиХ", рекао је Додик.

Предсједник Српске је потврдио да је на састанку са Вучићем било ријечи и о одржавању заједничке сједнице влада Српске и Србије и Савјета за провођење споразума о специјалним паралелним везама у Београду, гдје би требало да буду поднесени извјештаји о досадашњим активностима на пројектима од заједничког значаја који треба додатно да вежу Српску и Србију.

"То је жељезничка пруга од Сарајева преко Добоја према Зворнику, Лозници и Београду", навео је Додик, додавши да би сједница у Београду требало да буде одржана 18. септембра.

Систематска лаж опозиције и појединих медија

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је "комплетна лаж" постала начин понашања опозиције, што је покушај да се владајућа странка, чији је лидер, натјера да сваки дан демантује неистине.
Он је упозорио да је посљедњих дана на сцени "систематска лаж" опозиције и појединих медија, који су очигледно изгубили осјећај да се задрже на ономе што се зове спин.

"Претходних дана лагала је првенствено БН телевизија, која безочно лаже и спекулише, преносећи одређене портале и правдајући се на тај начин неком слободом медија", рекао је Додик новинарима у Бањалуци, истакавши да је БН телевизија апсолутно изгубила било какаве критеријуме објективног, реалног и поштеног информисања.

Додик каже да су лагали и о његовом присуству концерту Светлане Ражнатовић у Источном Сарајеву, као и о наводном истраживању агенције ИПСОС о подршци предсједничким кандидатима, које је и та агенција демантовала.

"Покушавају да слажу у свакој ситуацији и да направе комплетну лаж, тако су то учинили и у случају народног збора у Моштаници и Кочићевог збора у Стричићима", напоменуо је Додик.

Додик је рекао да је кандидат СДС-а за предсједника Републике Српске Огњен Тадић био на Кочићевом збору, на истом мјесту гдје и он. "Ако Тадић има образа да каже да је та лаж истина, онда је невјероватно чиме се све људи служе", закључио је Додик. /крај/мис/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана