Dodik otvorio Sajam privrede u Mostaru

M. Latinović, nezavisne.com
Dodik otvorio Sajam privrede u Mostaru

​Mostar – Sajam privrede u Mostaru zvanično je otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, a gostima se obratio i predstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng i direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak.

Dodik je pozdravio sve one koji su učinili nesumnjiv napor da se ova manifesatija održi.

“Neka je uspješna ova sajamska manifestacija, da bude mnogo dobre saradnje”, rekao je Dodik i proglasio sajam otvorenim.

Dodao je da to što je Kina zemlja partner sajma govori koliko je to važna šansa kada globalna ekonomija posustaje, a kineska ekonomija se pokazuje kao važna da ne posustane.

“Mnogo toga možemo naučiti od Kine, kako se iz teške situacije može napraviti ekonomski uzlet”, rekao je Dodik.

Ukazao je da je prošle godine zemlja partner bila Srbija, koja u regionu ima najveći uzlet i zbog toga se zahvalio Vučiću.

“Sajam nije samo susret privrednika nego susret različitih kultura”, poručio je Dodik.

Pedstavnik zemlje partnera Kine Džang Šenfeng pročitao je pismo koje je uputio kineski premijer. Istakao je da je Državni savjet Kine uputio čestitke u ime kineske vlade i u svoje lično ime.

Dodao je da su ostvarili djelotvornu obostranu saradnju, te da su spremni tu saradnju da povećaju.

“Mostarski sajam je značajan sajam u regionu i Kina će izlagati opremu iz oblasti poljoprivrede i kućnih proizvoda”, rekao je Šenfeng. Dodao je da ohrabruju i kineske kompanije da grade fabrike u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Na izložbenom prostoru od dvije hiljade kvadratnih metara izlaže više od 50 kineskih kompanija.

“Učestvuju i mala i srednja preduzeća iz velikog broja pprovincija Kine” naglasio je Šenfeng.

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak poželjela je svima dobrodošlicu u Mostar na 22. Sajam gospodarstva.

“Ulažemo napore da sajam svake godine bude bolji”, rekla je Bošnjak. Navela je da će u sklopu sajma koji traje pet dana biti i mnoštvo tematskih konferencija i okruglih stolova.

“Počašćeni smo što je Kina, trgovinska velesila, zemlja partner sajma”, istakla je Bošnjak i dodala da je partnerstvo sa izlagačima iz Kine, koje su prisutni na Sajmu, značajan doprinos Sajmu.

Otvaranju manifestacije prisustvovao je i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamenta BiH Borjana Krišto, te zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH Dragan Čović.

Sajam krči put do kupaca

 

 

Prirodna kozmetika, elektromaterijali, mineralna voda te drveni ugalj i briket samo su neki od domaćih proizvoda koji će od danas biti predstavljeni na 22. Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru, koji krči put privrednicima do kupaca i predstavlja ulaznu kartu za sklapanje novih poslova.

Na privrednoj smotri u Mostaru, koja će trajati do 13. aprila, a koja je u proteklim godinama bilježila i do 50.000 posjetilaca, široku lepezu proizvoda na zajedničkom štandu predstaviće preduzeća: Hemijska industrija “Destilacija” Teslić, “BH ES Elektrosistem” Banjaluka, “Hercegovačka radionica Delić” Trebinje, “Ljbilje” Ljubinje, “Vineks-M” Čelinac, “PH TEH” Banjaluka, “Tehno-inde” Banjaluka i “Vitinka” Zvornik.

Rukovodilac Službe prodaje u teslićkoj “Destilaciji” Ognjen Lukić ističe za “Glas Srpske” da će to preduzeće na sajmu predstaviti kompletan asortiman svojih proizvoda, a to su drveni ugalj, briket, sirćetna kiselina i sirće.

- Ovo je prilika da sve što proizvodimo približimo kupcima i sklopimo neke nove poslove. Cilj nam je da nas ljudi vide - rekao je Lukić.

S obzirom na to da je Kina zemlja partner ovogodišnje manifestacije, Lukić ističe da je razmjena iskustava sa tom zemljom veoma značajna.

- Sa postojećim proizvodnim programom nemamo nikakvu šansu za izlazak na kinesko tržište, ali Kina je zbog svoje “bum ekonomije” posebno zanimljiva za razmjenu iskustava - naglasio je Lukić.

Mineralnu vodu i bezalkoholna pića poznatih brendova na sajmu će izložiti i “Vitinka”.

- Predstavićemo sve svoje proizvode i ovo je odlična prilika da se potencijalni kupci uvjere u njihov kvalitet. Dugo nismo bili zastupljeni na tom tržištu, a sajam je ulazna karta za ostvarivanje komunikacije sa potrošačima - kazao je direktor marketinga tog preduzeća Mirko Savić, naglasivši da su u proteklom periodu povećali kapacitete. 

Svoje proizvode na sajmu će predstaviti i preduzeće “Vineks-M”, koje proizvodi mašinske i elektropozicije, te servisira uređaje za mjerenje temperature i pritiska.

- Sajmovi su prilika da asortiman svojih proizvoda predstavimo kupcima i sklopimo neke nove poslove. Raduje nas činjenica što ćemo imati priliku da čujemo neka iskustva iz Kine iako je potencijal našeg preduzeća još nedovoljan za izlazak na tamošnje tržište - rekao je vlasnik ovog čelinačkog preduzeća Vinko Džombić.

Privredna komora Republike Srpske, uz podršku Ministarstva privrede i preduzetništva i Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju, organizovala je nastup privrednih društava iz Srpske na ovoj manifestaciji. Na zajedničkom štandu, površine 100 metara kvadratnih, eksponatima će se predstaviti osam privrednih društava, dok će više od 80 kompanija, iz svih sektora privrede, biti predstavljeno putem kataloga.

Susreti

U Privrednoj komori RS ističu da je u okviru sajma predviđeno održavanje nekoliko konferencija te poslovnih susreta privrednika na, kojima će učestvovati i privrednici iz Srpske.

- Komora će promovisati i međunarodne projekte podrške, Evropsku mrežu preduzetništva, projekat sertifikacije opština i gradova sa povoljnim poslovnim okruženjem u jugoistočnoj Evropi, kao i projekat “Jačanje procesa intelektualne svojine i tehnološkog transfera u sektorima zelene mobilnosti” - naveli su u Privrednoj komori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana