Dodik o formiranju vlasti: Što se više gaca u blatu zvanom BiH, više se tone

Srna
Dodik o formiranju vlasti: Što se više gaca u blatu zvanom BiH, više se tone

Banjaluka - Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da srpski predstavnici hoće da zauzmu mjesta koja im pripadaju na nivou BiH, što je propisano Ustavom BiH.

“Nama niko ništa ne daje u BiH, nego je sve Ustavom propisano. Kažemo da hoćemo da učestvujemo, ali neko drugi ne želi da formira zajedničke institucije”, rekao je Dodik novinarima.

On je dodao da u BiH više nema intervencija stranaca, jer su imali mnogo “brljotina”, među kojima je i da BiH može biti država.

“Sve govori da BiH ne može biti država. Što se više gaca u blatu koje se zove BiH, više se tone. Ljudi u Briselu su bili potpuno racionalni i rekli da brzo formiramo vlast da bi sačinili mišljenje kojim bi bio ubrzan evropski put zemlje. Međutim, vidljivo je ko izaziva krizu, a to nije Republika Srpska”, zaključio je Dodik.

On je istakao da će strpljenje Republike Srpske u vezi sa formiranjem zajedničkih institucija veoma brzo prestati i u tom pogledu ne želi da bilo ko govori šta treba da se učini.

“Onog trenutka kada odlučimo da nećemo biti u zajedničkim organima, onda će oni koji sada opstruišu jasno znati u šta su doveli BiH. Kažem im da ćemo to uraditi, jer već u aprilu neće imati nikakvu vlast i neka drže priču o tehničkom Savjetu ministara”, dodao je Dodik, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH.

On je naveo da će sutra članovi Predsjedništva BiH razgovarti sa grupom ambasadora o formiranju vlasti.

“I njima ću reći o ponašanju Željka Komšića. Ali, postavlja se pitanje šta hoće ambasadori. Da od mene neko nešto traži, pa naravno da neće dobiti ništa, jer je Ustavom sve propisano”, rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovim je ugrožen evropski put BiH.

“Bošnjačaka strana stalno nešto zateže. Rekao sam Bakiru Izetbegoviću da nismo koalicija, niti partneri i žalim vrijeme koje provodim s njima, ali sam tu radi svog naroda i Republike Srpske”, kaže Dodik.

On je podsjetio da je Izetbegović rekao da sada ne može da potpiše dogovorene principe o formiranju vlasti, iako ih je sačinio.

“Što bih ja trošio vrijeme na njegove gluposti. Tražim u ime Srba tri mjesta, uz predsjedavajućeg Savjeta ministara, a ako nam ih ne daju šta ćemo razgovarati”, rekao je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana