Додик истрајан да се спорни извјештај о Сребреници стави ван снаге

ATV
Додик истрајан да се спорни извјештај о Сребреници стави ван снаге

Бањалука - Милорад Додик не одустаје од намјере да се спорни извјештај о Сребреници из 2004. године стави ван снаге.

Колегијум Народне скупштине требало би у понедјељак да одлучи када ће бити одржана посебна сједница Народне скупштине РС са само једном тачком дневног реда. Предсједник Републике Српске наводи да су још током рада комисије, њени чланови указивали на злоупотребу извјештаја, његове произвољне интерпретације, ограничен мандат рада само на бошњачке жртве, те на чињеницу да комисија није истражно тијело.  Каже и да комисија није располагала било каквим доказима о кривици, и  није имала мандат да се бави идентификацијом жртава, са аспекта утврђивања узрока смрти, те да није ни могла да утврди тачан број жртава.

“Колиција која је на власти је понудила свима онима који имају парламентарно представљање преко својих партија да заједно иду ка томе да се извјештај стави ван снаге и да се пошаље порука која је далеко јача када то уради парламент него када то уради Влада. То је један извјештај који је био направљен у периоду када су вршени притисци да се он произведе и уради да буде такав какав јесте. Он је прузроковао много проблема Републици Српској”, казала је Жељка Цвијановић, предсједник Владе Републике Српске.

У опозицији, чија је тадашња Влада на челу са ПДП-ом, и усвојила извјештај тврде да скупштина није мјесто гдје би се требало расправљати о извјештају. Очекују да би прво Влада о томе требало да заузме став.

“Бојим се да је ово, не бојим се него сигурно јесте, политизација проблема Сребренице иако он постоји и треба хладне главе прићи рјешавању тог проблема, а то се сигурно не може у предизборној кампањи када су све главе усијане”, казао је Недељко Гламочак, посланик СДС-а у НСРС.

Потпредсједник Народне скупштине Ненад Стевандић прије неколико дана рекао је да би одбацивање, без обзира на предизборну кампању, била једина рационална одлука јер извјештај нема правног утемељења. У дијелу владајуће  коалиције опрезнији су. ДНС ће коначан став,  поручују, заузети послије сједнице колегијума. Ипак, Дарко Бањац, посланик ДНС-а у НСРС, каже да извјештај којим се једнострано осуђује један народ, не треба схватати озбиљно.

“Извјештај који инкриминише један народ, поготово Српски, а знамо на који начин се то ради, поготово за госпођу Субашић за коју је изгледа сваки Србин злочинац, за мене уопште не представља неки озбиљан извјештај”, изјавио је Бањац.

Комисију за истраживање догађаја у и око Сребреница формирала је Влада Драгана Мекиревића 2003. године. Десет мјесеци касније, под притиском тадашњег високог представника Педија Ешдауна, извјештај је прихваћен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана