Dodik i Vućić otvorili školu Srbija u Crkvini

Srna
Dodik i Vućić otvorili školu Srbija u Crkvini

Šamac - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić svečano su danas otvorili novoizgrađenu Osnovnu školu "Srbija" u Crkvini kod Šamca, čiju je izgradnju nakon razaranja u poplavi 2014. godine finansirala Vlada Srbije sa milion maraka.

"Naše oči gledaju u Srbiju, njoj smo okrenuti. Volimo Srbiju, koja je faktor regionalne stabilnosti", rekao je Dodik na svečanosti.

Zahvaljujući Vučiću i Vladi Srbije koju vodi, Dodik je poželio da se izbore sa svim nedaćama i da nastave istom energijom da grade i jačaju Srbiju, jer tako jača i ljubav Republike Srpske prema Srbiji.

Vučić je poručio da će Srbija ove godine imati nešto više sredstava i da će izdvojiti mnogo više za Republiku Srpsku, u skladu sa zakonom i Sporazumom o specijalnim paralelnim vezama.

"Gradićemo još škola i sportskih dvorana i bićete ponosni na Srbiju koju toliko volite", rekao je Vučić.

Srpski premijer je istakao da su odnosi između Srbije i Republike Srpske uvijek dobri i bez ružnih riječi sa jedne ili druge strane.

"Nakon mnogo gluposti i srpskih svađa i sukoba, to je nešto veoma važno što smo postigli i tako treba da nastavimo da gradimo našu budućnost", poručio je Vučić.

On je iz Šamca, grada simbola stradanja u poplavi 2014. godine, poručio da Srbija i Vlada Srbije nikada neće donijeti nijednu odluku protiv interesa Republike Srpske i naroda. Djeci u novoj školi Vučić je poželio da uče srpsko ćirilično pismo, ali i sve savremene tehnologije.

Načelnik opštine Šamac Savo Minić podsjetio je na katastrofalna stradanja u poplavi i zahvalio Vladi Republike Srpske koja je u obnovu donirala više od 20 miliona maraka, a ostali donatori još toliko.

"Iza velikih ljudi ostaju velika djela", rekao je Minić.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su ministri prosvjete i kulture Dane Malešević, rada i boračko-invalidske zaštite Milenko Savanović, ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar nauke i tehnologije Jasmin Komić i ministar trgovine i turizma Predrag Gluhaković.

Otvaranju škole prisustvovali su ministri Vlade Srbije Ivan Tasovac, Srđan Verbić i Vanja Udovičić.

Uz zvanice iz Srbije i brojne novinarske ekipe događaju prisustvuju i mnogobrojni građani Šamca, grada simbola stradanja u polavi 2014. godine, kao i predstavnici opština i gradova iz regije.

Stara montažna školska zgrada u Crkvini sagrađena 1967. godine potpuno je uništena u poplavi 2014. godine, a đaci su bili prinuđeni da nastavu pohađaju u prostorijama Mjesne zajednice Kruškovo Polje, u halama na imanju porodice Maslić i u Srednjoj školi "Nikola Tesla" u Šamcu.

Drugo polugodište 225 učenika od prvog do devetog razreda započeli su u novoj, savremeno opremljenoj školi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana