Додик и Стевандић окупљају фронт за РС

Свјетлана Шурлан
Додик и Стевандић окупљају фронт за РС

Бањалука - СНСД и Уједињена Српска креираће платформу око које ће покушати да окупе све политичке снаге које желе да раде на јачању институционалне и укупне снаге РС.

Потврђено је то јуче након састанка делегација ове двије партије предвођених предсједницима Милорадом Додиком и Ненадом Стевандићем. Додик је казао да су СНСД и Уједињена Српска до сада имали сарадњу у вези са стабилизацијом и јачањем Народне скупштине и Владе РС, а да су се сада усагласили да заједнички раде на свим питањима која су у интересу Српске.

- Постоје снаге у институцијама БиХ чији рад није био у интересу РС, често је био отежавајући, па чак и против Српске. Зато треба да то разоткријемо и да народу дамо што више аргумената о томе - истакао је Додик.

Додао је да је циљ ове двије странке да пред опште изборе заказане за сљедећу годину обједине што је више могуће партија из РС и важних појединаца из невладиних структура око заједничке идеје - додатне стабилизације РС.

- Избори који долазе су веома важни, период од 2018. до 2020. године биће веома битан са становишта укупних односа у БиХ. Само снажне институције у Српској могу бити фактори очувања нашег дејтонског капацитета. Веома је важно одбацити међународни интервенционизам и радити на томе да уставна позиција РС у оквиру БиХ буде постављена на прави начин. Пренесене надлежности морају бити преиспитане, а за то су неопходне снажне институције РС. Платформа подразумијева низ веома деликатних елемената и она ће бити представљена пред изборе. Вјерујем да ће овај блок бити незаобилазан на нивоу БиХ након избора - казао је Додик.

Додао је да сарадња СНСД и Уједињене Српске није уперена ни против кога.

- СНСД је у примарној коалицији са ДНС-ом и СП-ом, а сарађује са Уједињеном Српском и са другим партијама, као што ДНС има могућност да сарађује са другим странкама. СНСД и Уједињену Српску је окупила идеја о јакој РС - истакао је Додик.

На питање да ли је разговарао с лидером ДНС-а Марком Павићем, који је рекао да ће размотрити смјену Стевандића са мјеста потпредсједника Народне скупштине ако то неко иницира, Додик је рекао да се свакодневно чује с Павићем.

- Стевандић неће бити смијењен без обзира на амбицију Савеза за промјене. Он добро обавља свој посао и то није на дневном реду што се тиче СНСД-а - одговорио је Додик.

Стевандић је рекао да Уједињена Српска нема ништа са односима унутар коалиције СНСД-ДНС-СП, нити има намјеру да некога истискује из владајуће коалиције.

- Немамо личне интересе, нити учествујемо у прављењу и разваљивању било каквих коалиција. Желимо да дјелујемо као интегративни фактор. Треба јаче заступати концепт јачања и очувања институција РС. Покушај да се једним језиком у име РС говори у Бањалуци и Сарајеву, који је окосница политике СНСД-а, треба оснажити. Треба да пружимо подршку стабилном амбијенту у РС и да доведемо до потпуног слома Савеза за промјене и да РС идуће године говори једним језиком. То ће да утиче на њену стабилност, а то ће стабилизовати и БиХ јер се више неће надати да ће доћи до лојалних Срба да би остварили великобошњачке пројекте - истакао је Стевандић.

Говорећи о радној групи која би требало да усагласи споразум између власти и опозиције у РС о политичком дјеловању, Додик је казао да је некоректно што је Савез за промјене понудио документ који дерогира институције РС, а истовремено нема ништа у вези са „благостањем у БиХ“.

- Ми смо то одбили као полазни документ за расправу. СНСД не намјерава да угрози тај процес својим захтјевима и нисмо поставили питања у вези са одлучивањем у БиХ. Копредсједавајући радне групе треба да направе приједлог тема и да о њима разговарамо. Непотребно је да на њихов акт идемо нашим актом, па да се неко суочава - каже Додик и додаје да није реално да договор буде постигнут у идућих мјесец.

Састанку су у име СНСД-а присуствовали Жељка Цвијановић, Нада Тешановић, Небојша Радмановић и Славко Митровић, а у делегацији Уједињене Српске били су Милан Петковић, Дарко Кременовић и Наталија Тривић.

Никшић

Милорад Додик је казао да је тачно да је недавно у Бањалуци разговарао с лидером СДП-а Нермином Никшићем, али да није било политичких договора.

- Није било ништа посебно, осим да разговарамо о општим темама. Нисмо правили никакав савез, нити смо заинтересовани за институције БиХ у овом мандату. А како ће бити након избора, зависи од народа. СНСД вјерује у велику побједу, а ко ће то бити у ФБиХ, њихова је ствар - рекао је Додик и додао да је Никшић у вријеме док је био премијер ФБиХ био веома добар партнер.

Павић: ДНС неће са Стевандићем

Марко Павић је рекао да нема ничега спорног у састанку Милорада Додика и Ненада Стевандића, али да ДНС неће у коалицију са Уједињеном Српском.

- Ми смо у коалицији са СНСД-ом и та коалиција је добра. Легитимно је да свака политичка странка гаји односе са ким год хоће и ми немамо ништа против тога. ДНС неће у коалицију са Стевандићем јер врбује наше чланове, обећавајући им функције и запослења - рекао је Павић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана