Dodik i Stevandić dogovorili zajedničku listu za Izbore na nivou BiH

Srna
Dodik i Stevandić dogovorili zajedničku listu za Izbore na nivou BiH

Banjaluka - Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je da će SNSD i Ujedinjena Srpska u narednom periodu zajedno politički djelovati, te da će imati i određene zajedničke liste na narednim izborima.

Dodik je naveo da je riječ o listama za Predstavnički dom parlamenta BiH.

"Kao partije u Srpskoj imaćemo posebno liste u izbornim jedinicama", rekao je Dodik i istakao da će Ujedinjena Srpska podržati pojedinačne kandidate SNSD-a za predsjednika Srpske i člana Predsjedništva BiH.

On je dodao da je razgovarano i o zajedničkom djelovanju ovih partija nakon izbora, na kojima očekuju formiranje vlasti i na nivou Srpske i na nivou BiH.

"Računamo na veliku pobjedu", rekao je Dodik nakon sastanka delegacija dvije političke stranke u Banjaluci.

On je naglasio da ove dvije partije imaju dobro političko razumijavanje i da su saglasne u svim pitanjima, prije svega kada je riječ o očuvanju bezbjednosti i stabilnosti institucija.

"U tom pogledu smo se prepoznali kao partije koje mogu i u budućnosti da razgovaraju o pitanjima važnim za Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Prema njegovim riječima, u narednih mjesec do dva biće potpisan sporazum ove dvije političke partije o zajedničkom djelovanju.

On je napomenuo da je SNSD potpisao sporazum sa dugogodišnjim koalicionim partnerima DNS-om i SP-om, sa kojima je dogovoren određen procentualni raspored vlasti, te da će dijeljenje sa Ujedinjenom Srpskom biti u okviru procenta koji pripada SNSD-u.

"Taj koalicioni sporazum se ne dovodi u pitanje, ali u okviru SNSD-a smatramo da ove političke partije, posebno Ujedinjena Srpska sa kojom imamo dobra iskustva, treba da ostanu zajedno na najvažnijim političkim pitanjima za Republiku Srpsku, a ona jesu ovdje u Srpskoj i na zajedničkom nivou", naglasio je Dodik.

Lider SNSD-a je dodao da su kandidati za dvije pojedinačne funkcije isključivo motivisani činjenicom da je ova stranka tokom dugogodišnje vlasti u Srpskoj sve radila na jačanju Republike Srpske, političkom pozicioniranju, ekonomskom jačanju, a da je posljednjih godina prisutna struktura iz Srpske na nivou BiH koja je bila u funkciji blokade Srpske.

"Želimo da to deblokiramo i naš odlazak na nivo BiH isključivo je vezan za deblokadu procesa i štetu koja je nanošena Srpskoj. Uvjereni smo da sve ono što su radili sadašnji predstavnici u organima BiH umjesto da su se borili u Sarajevu za interese Srpske, čine sve da interes Sarajeva nadrede Republici Srpskoj", rekao je Dodik.

On je zaključio da SNSD i Ujedinjena Srpska nisu spremne da prihvate takav koncept.

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić rekao je da sporazum ove stranke sa SNSD-om nije usmjeren ni protiv koga, već da je na korist Republike Srpske.

"Trudili smo se da ničim ne isprovociramo nikakvu ružnu reakciju i riječ je o konceptu kojim se Srpska štiti, a protiv je koncepta kojim se Srpska potčinjava faktorima iz Sarajeva i međunarodne zajednice", dodao je Stevandić.

On je rekao da Republika Srpska u BiH treba da bude predstavljena "jednim glasom", odnosno da to treba biti glasanje za koncept samoodržanja Srpske i zaštite njenih ustavnih kapaciteta, a protiv koncepta podaništva i izazivanja sukoba u Srpskoj.

"Zadnje četiri godine smo izgubili izazivajući sukobe u Srpskoj koje su uporno radili naši predstavnici u Sarajevu i to nije bilo u interesu Srpske. Neko je za to dobio neku ličnu satisfakciju, neko se obogatio, dobio velike funkcije, dok je Srpska bila talac tih sukoba", naveo je Stevandić.

On smatra da se takve blokade mogu riješiti u zajedničkom nastupu na nivou BiH sa SNSD-om da bi se dobio "jedan glas Srpske koji se usaglašava i u Sarajevu i u Banjaluci".

Govoreći o izborima za Narodnu skupštinu Srpske, on je izrazio nadu da je Ujedinjena Srpska sposobna da u većini izbornih jedinica obezbijedi mandate i time postane dio buduće vlasti.

Sastanku delegacija SNSD-a i Ujedinjene Srpske, koje su predvodili predsjednici stranaka Milorad Dodik i Nenad Stevandić, prisustvovali su i potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović i Nikola Špirić, kao i generalni sekretar Luka Petrović, a iz Ujedinjene Srpske potpredsjednik Natalija Trivić, zamjenik predsjednika Slavko Dunjić, te generalni sekretar Neven Stanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana