Додик и Стевандић договорили заједничку листу за Изборе на нивоу БиХ

Срна
Додик и Стевандић договорили заједничку листу за Изборе на нивоу БиХ

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да ће СНСД и Уједињена Српска у наредном периоду заједно политички дјеловати, те да ће имати и одређене заједничке листе на наредним изборима.

Додик је навео да је ријеч о листама за Представнички дом парламента БиХ.

"Као партије у Српској имаћемо посебно листе у изборним јединицама", рекао је Додик и истакао да ће Уједињена Српска подржати појединачне кандидате СНСД-а за предсједника Српске и члана Предсједништва БиХ.

Он је додао да је разговарано и о заједничком дјеловању ових партија након избора, на којима очекују формирање власти и на нивоу Српске и на нивоу БиХ.

"Рачунамо на велику побједу", рекао је Додик након састанка делегација двије политичке странке у Бањалуци.

Он је нагласио да ове двије партије имају добро политичко разумијавање и да су сагласне у свим питањима, прије свега када је ријеч о очувању безбједности и стабилности институција.

"У том погледу смо се препознали као партије које могу и у будућности да разговарају о питањима важним за Републику Српску", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, у наредних мјесец до два биће потписан споразум ове двије политичке партије о заједничком дјеловању.

Он је напоменуо да је СНСД потписао споразум са дугогодишњим коалиционим партнерима ДНС-ом и СП-ом, са којима је договорен одређен процентуални распоред власти, те да ће дијељење са Уједињеном Српском бити у оквиру процента који припада СНСД-у.

"Тај коалициони споразум се не доводи у питање, али у оквиру СНСД-а сматрамо да ове политичке партије, посебно Уједињена Српска са којом имамо добра искуства, треба да остану заједно на најважнијим политичким питањима за Републику Српску, а она јесу овдје у Српској и на заједничком нивоу", нагласио је Додик.

Лидер СНСД-а је додао да су кандидати за двије појединачне функције искључиво мотивисани чињеницом да је ова странка током дугогодишње власти у Српској све радила на јачању Републике Српске, политичком позиционирању, економском јачању, а да је посљедњих година присутна структура из Српске на нивоу БиХ која је била у функцији блокаде Српске.

"Желимо да то деблокирамо и наш одлазак на ниво БиХ искључиво је везан за деблокаду процеса и штету која је наношена Српској. Увјерени смо да све оно што су радили садашњи представници у органима БиХ умјесто да су се борили у Сарајеву за интересе Српске, чине све да интерес Сарајева надреде Републици Српској", рекао је Додик.

Он је закључио да СНСД и Уједињена Српска нису спремне да прихвате такав концепт.

Предсједник Уједињене Српске Ненад Стевандић рекао је да споразум ове странке са СНСД-ом није усмјерен ни против кога, већ да је на корист Републике Српске.

"Трудили смо се да ничим не испровоцирамо никакву ружну реакцију и ријеч је о концепту којим се Српска штити, а против је концепта којим се Српска потчињава факторима из Сарајева и међународне заједнице", додао је Стевандић.

Он је рекао да Република Српска у БиХ треба да буде представљена "једним гласом", односно да то треба бити гласање за концепт самоодржања Српске и заштите њених уставних капацитета, а против концепта подаништва и изазивања сукоба у Српској.

"Задње четири године смо изгубили изазивајући сукобе у Српској које су упорно радили наши представници у Сарајеву и то није било у интересу Српске. Неко је за то добио неку личну сатисфакцију, неко се обогатио, добио велике функције, док је Српска била талац тих сукоба", навео је Стевандић.

Он сматра да се такве блокаде могу ријешити у заједничком наступу на нивоу БиХ са СНСД-ом да би се добио "један глас Српске који се усаглашава и у Сарајеву и у Бањалуци".

Говорећи о изборима за Народну скупштину Српске, он је изразио наду да је Уједињена Српска способна да у већини изборних јединица обезбиједи мандате и тиме постане дио будуће власти.

Састанку делегација СНСД-а и Уједињене Српске, које су предводили предсједници странака Милорад Додик и Ненад Стевандић, присуствовали су и потпредсједници СНСД-а Жељка Цвијановић и Никола Шпирић, као и генерални секретар Лука Петровић, а из Уједињене Српске потпредсједник Наталија Тривић, замјеник предсједника Славко Дуњић, те генерални секретар Невен Станић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана