Додик и Коч о економској сарадњи двије земље

Срна
Додик и Коч о економској сарадњи двије земље

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик примио је данас у Сарајеву у наступну посјету амбасадора Турске Халдуна Коча, а доминантна тема састанка била је економска сарадња двије земље.

Додик и Коч посебно су се осврнули на потписивање споразума о слободној трговини и предностима које би тај споразум донио, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Саговорници су сагласили да је неопходно интензивирати сарадњу и у области инфраструктуре и изразили спремност да се започети или планирани пројекти што прије реализују.

Естонија заинтересована да помогне БиХ на путу ка ЕУ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик примио је данас у Сарајеву акредитивно писмо новоименованог амбасадора Естоније за БиХ са сједиштем у Будимпешти Кристи Карелсон, која је потврдила заинтересованост Естоније да помогне БиХ на путу ка ЕУ.

Додик је током сусрета са Карелсоновом истакао значај добре билатералне сарадње са Естонијом, посебно кроз њену улогу пуноправне чланице ЕУ, те исказао захвалност за досадашњу подршку Естоније на путу БиХ ка ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Предсједавајући Предсједништва нагласио је важност интензивније сарадње у областима попут економије, привреде, туризма, културе, образовања, те у информационо-технолошком сектору, а изразио је и увјерење да ће искуства Естоније помоћи БиХ у погледу перспективе придруживања ЕУ.

Додик је информисао Карелсонову о унутрашњополитичкој ситуацији у БиХ, процесу успостављања власти, те о реформским процесима.

Карелсонова је рекла да ће на обострану корист радити на унапређењу билатералних односа, те развијати сарадњу у свим подручјима од интереса за БиХ и Естонију.

Она је нагласила да ће интегрисање БиХ у ЕУ додатно унаприједити односе двије земље, наводи се у саопштењу

Додик и Пономарјев

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик истакао је да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет и циљ БиХ, те информисао новоименованог амбасадора Бјелорусије за БиХ Александра Пономарјева, који му је предао акредитивно писмо, о политичкој ситуацији у БиХ.

На састанку у Сарајеву речено је да билатерални односи нису оптерећени отвореним питањима и да постоји обострана спремност за њихово унапређење, са посебном заинтересованошћу за побољшање привредне, културне, образовне, те сарадње у областима туризма и спорта, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Додик и Пономарјев разговарали су о потреби јачања сарадње и размјени посјета на свим нивоима, те уговорног регулисања билатералних односа двије земље.

Пономарјев је изразио увјерење да ће током свог мандата бити посвећен јачању укупне билатералне сарадње двије земље, те пренио позив предсједника Бјелорусије Александра Лукашенка Предсједништву БиХ за присуство отварању других Европских игара у Минску, наводи се у саопштењу.

Додик и д' Хоп: ЕУ спољнополитички циљ БиХ

Фото: Н.Н. ђ Додик и д' Хоп: ЕУ спољнополитички циљ БиХ

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у разговору са новоименованим амбасадором Белгије за БиХ Жисланом дж Хопом да је чланство у ЕУ спољнополитички приоритет и циљ БиХ.

Током сусрета у Сарајеву истакнута је потреба наставка спровођења реформи и обавеза које су пред БиХ у процесу стицања статуса кандидата за чланство у ЕУ, саопштено је из Предсједништва БиХ.

Додик је обавијестио Дж Хопа да је БиХ у процесу финализације одговора на додатна питања Европске комисије у оквиру припреме мишљења о захтјеву БиХ за чланство у ЕУ.

Он је информисао белгијског амбасадора о политичкој ситуацији у БиХ и процесу конституисања власти.

На састанку је разговарано и о предстојећим изборима за Европски парламент и рефлексијама избора на даља политичка и друштвена кретања у земљама ЕУ.

Саговорници су констатовали да су билатерални односи БиХ и Белгије добри са више од 25 година дипломатске сарадње и да нема отворених питања.

Оцијењено је да треба интензивирати сарадњу у областима економије и културе.

Наглашен је значај размјене посјета на свим нивоима и одржавања динамике сусрета у контексту даљег унапређења односа и сарадње двије земље.

Додик је захвалио за континуирану подршку коју Белгија пружа БиХ, посебно у интересу кандидатуре БиХ за чланицу ЕУ.

Амбасадор Белгије је током предаје акредитивних писама потврдио наставак подршке БиХ на интеграционом и реформском путу, уз неопходност испуњавања услова и изразио увјерење да ће мисију посветити сарадњи у даљем јачању билатералних односа двије земље.

Додик је пожелио успјешну мисију новоименованом амбасадору Бјелорусије за БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана