Додик и Човић позвали бошњачке представнике да се формира власт

Срна
Додик и Човић позвали бошњачке представнике да се формира власт

Мостар - Предсједници СНСД-а Милорад Додик и ХДЗ-а БиХ Драган Човић позвали су данас бошњачку страну да се што прије приступи формирању власти на ниову БиХ, јер постоји довољно капацитета.

“Увијек смо доведени до тога да бошњачка страна трага за нечим, а онда зароби читаву структуру и не може ништа да се ради. Иначе, сада их позивамо да заједно то завршимо”, рекао је Додик на конференцији за новинаре послије састанка са лидером ХДЗ-а БиХ Драганом Човићем у Мостару.

Он је навео да ће се наредних дана видјети да ли се ради о организованој опструкцији када је ријеч о формирању власти, односно да ли је то неки план који се можда може назрети.

“Очигледно да у БиХ ништа не може ићи брзо. Ово је наш апел - средите своју ситуацију и дођите да се у складу са Уставом договоримо шта ко треба да ради”, рекао је Додик.

Он је додао да је упознао Човића о недавним разговорима са званичницима ЕУ у Бриселу, као и да је тема састанка било формирање власти.

“Недопустиво се касни са формирањем власти у БиХ имајући у виду да је српска и хрватска репрезентација већ јасна. ХДЗ и СНСД чине вођство те двије репрезентације, чекамо да се у бошњачким редовима консолидује та политичка воља”, објаснио је Додик.

Додик је рекао да је на данашњем састанку делегација СНСД-а и ХДЗ-а БиХ разговарано и о реформи изборног законодавства, те да СНСД подржава принцип да другом народу нико не може да бира представника.

“Основни елемент нестабилности у БиХ јесте заузимање позиција које припадају другима. У оквиру тога треба гледати рјешење жСејдић-Финциж”, рекао је Додик и подсјетио да је БиХ земља два ентитета и три конститутивна народа.

Према његовим ријечима, на састанку је било ријечи и економских тема.

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао да је тема састанка било успостављање власти на ниову Бих, те да су сагласни да најкраће за двије седмице тај посао треба да буде завршен.

Човић је рекао да је већ разговарао с предсједником СББ-а Фахрудином Радончићем, те најавио да ће се у сриједу, 13. фебруара састати са СДА и да очекује договор.

Он је оцијенио да је данашњи састанак био веома коректан и да су потврдили партнерство са СНСД-ом.

У делегацији СНСД-а, осим Додика, били су потредсједник странке Жељка Цвијановић, генерални секретар СНСД-а Лука Петровић, те чланови Предсједништва СНСД-а Славко Митровић, Сташа Кошарац и Зоран Тегелтија.

Делегацији ХДЗ-а БиХ, осим Човића, чинили су потпредсједник странке Борјана Кришто, те високи страначки функционери Вјекослав Беванда, Давор Чордаш и Зденко Ћосић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана