Dodik gubi strpljenje

V. Kulaga, Ž. Domazet
Dodik gubi strpljenje

Banjaluka - Pregovori političkih partija o formiranju vlasti na nivou BiH i djelovanju u idućem periodu biće pokrenuti iduće sedmice, a za istim stolom konačno bi trebalo da se nađu rukovodstva SNSD-a, SDS-a i PDP-a.

Sastanak predstavnika tih partija trebalo je, prema prvobitnom pozivu i planu SNSD-a, da bude održan u petak, ali su iz opozicionih stranaka zbog ranije preuzetih obaveza i potrebnih priprema za razgovore zatražili od najveće političke partije u Republici Srpskoj da sastanak bude održan iduće sedmice.

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u petak da će ta stranka ponuditi ponedjeljak popodne kao novi termin za sastanak sa SDS-om i PDP-om ili da to bude neki drugi dan koji oni žele, ali što je prije moguće. Kazao je da je krajnje vrijeme da se zna da li te dvije partije ulaze u srpski blok na nivou BiH, s obzirom na to da se iduće sedmice očekuju završni sastanci u vezi sa formiranjem Savjeta ministara.

- SNSD stoji na raspolaganju i mi ćemo ponuditi da sljedeći termin bude u ponedjeljak popodne, jer u utorak i srijedu moramo na druge sastanke, ili da to bude neki drugi dan koji oni žele, ali što je prije moguće - rekao je Dodik.

Komentarišući stav SDS-a i PDP-a da sastanak koji je sazvao SNSD bude odgođen, Dodik je kazao da je možda razlog objektivan.

- Razumijem da su ljudi zauzeti i njihovo opredjeljenje da se sastanemo. Razgovarao sam sa liderom SDS-a Vukotom Govedaricom o zakazivanju tog sastanka i stalno je govorio da to treba da uradimo u narednom vremenu i da treba nešto posebno da se organizuje, ali sada smo došli u poziciju da je krajnje vrijeme da kažemo da to jeste ili nije - naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, za novi ponuđeni termin neće poslati poziv, već će pokušati da kontaktiraju sa rukovodstvom SDS-a i PDP-a.

- Ako prihvate, napisaćemo poziv, a ako ne prihvate, odredićemo drugi datum, ali smatram da sve ovo postaje bezvezno. U suštini za sastanak nisu potrebni pozivi. Dovoljno bi bilo da, shodno interesima koje zajedno imamo, raščistimo situaciju - rekao je Dodik.

On je istakao da niko u ovom slučaju nikoga ne tjera ni na šta.

- Mi imamo našu reprezentaciju u Sarajevu, ona se sastoji od onoga što je SNSD okupio do sada. Ako tu uđu još SDS i PDP, biće odlično, ako ne uđu, imamo sasvim dovoljan kapacitet da možemo da idemo dalje - kazao je Dodik.

Lider PDP-a Branislav Borenović rekao je da će sa SNSD-om razgovarati o radu zajedničkih institucija i da će to biti dobra prilika da se vidi kakva su razmišljanja o budućnosti BiH.

- Moći ćemo da jedni druge čujemo i razmijenimo stavove. Imamo šta reći i bićemo veoma decidirani, kao i uvijek - rekao je Borenović.

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica kazao je ranije za “Glas Srpske” da cijene da dvije najveće političke partije imaju o čemu da razgovaraju, ali da su zbog važnosti sastanka tražili dodatno vrijeme za pripremu.

Šarović i NATO

Komentarišući izjavu visokog funkcionera SDS-a Mirka Šarovića da je cilj SNSD-a da u vlast uvuče SDS kako bi podijelili odgovornost za put ka NATO-u, Milorad Dodik je istakao da Šarović ne treba da pretpostavlja šta je cilj SNSD-a.

- Neka se on bavi svojom organizacijom, a ne našom. Mi imamo jasne politike, prepoznajemo političke događaje i pitanja, kreiramo odgovore i tih odgovora se držimo. Mi nemamo probleme ni sa NATO-om, niti sa bilo kim, možda on ima. Nije potrebno da se u javnom prostoru stvari na taj način postavljaju prije nego što razgovaramo - naglasio je Dodik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana