Dodik dobio spor protiv 60 minuta

Goran Maunaga
Dodik dobio spor protiv 60 minuta

BANjALUKA - Osnovni sud u Banjaluci presudio je u korist predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika na osnovu tri tužbe koje je podnio protiv Federalne televizije i urednika i novinara političkog magazina "60 minuta" Bakira Hadžiomerovića, Slobodana Vaskovića i Damira Kaletovića.

Sud je tuženima naložio da Dodiku nadoknade štetu zbog klevete i za pretrpljeni duševni bol zbog povrede ugleda u emisiji "60 minuta" emitovanoj na ovoj televiziji.

- Usvaja se tužbeni zahtjev i nalaže tuženim Radio-televiziji FBiH, Hadžiomeroviću i Vaskoviću da Dodiku solidarno isplate naknadu nematerijalne štete za pretrpljeni duševni bol zbog povrede ugleda - klevete, objavljivanjem, vođenjem i davanjem izjava u emisiji "60 minuta" od 14. januara 2008. godine u iznosu od 5.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom od donošenja presude do isplate - navodi se u presudi u koju je Srna imala uvid.

Osnovni sud u Banjaluci usvojio je tužbeni zahtjev i naložio tuženim Federalnoj televiziji, Hadžiomeroviću i Kaletoviću da Dodiku solidarno isplate naknadu nematerijalne štete za pretrpljeni duševni bol i zbog povrede ugleda - klevete, objavljivanjem, vođenjem i davanjem izjava u emisiji "60 minuta" od 28. januara 2008. godine u iznosu od 5.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom od donošenja presude do isplate.

U presudi se navodi da je usvojen tužbeni zahtjev i naloženo RTV FBiH, Hadžiomeroviću i Vaskoviću da Dodiku solidarno isplate naknadu nematerijalne štete i za pretrpljeni duševni bol zbog povrede ugleda - klevete, objavljivanjem, vođenjem i davanjem izjava u emisiji "60 minuta" dana 25. februara 2008. godine u iznosu od 5.000 KM sa zakonskom zateznom kamatom od donošenja presude do isplate.

Sud je naložio tuženim da predsjedniku RS solidarno nadoknade troškove parničnog postupka u vrijednosti od 3.300 maraka.

U obrazloženju presude, između ostalog, se navodi da se može pouzdano zaključiti da su objavljene informacije putem televizije kao medija koji je dostupan masovnoj javnosti teško povrijedile Dodikov ugled u sredini u kojoj živi, gdje on uživa ugled u javnosti potvrđen povjerenjem birača.

- Zbog toga su tužbeni zahtjevi postavljeni u ovim tužbama usvojeni na osnovu člana 11. Zakona o zaštiti od klevete - navedeno je u presudi.

Dodik je u vrijeme emitovanja neistinitih informacija u magazinu "60 minuta" Federalne televizije obavljao funkciju predsjednika Vlade RS.

Dodikov advokat Miroslav Mikeš izjavio je za "Glas Srpske" da je sud donio presudu na osnovu tri od ukupno 15 podnesenih zbog klevete u emisijama "60 minuta".

- Završena je jedna parnica kod jednog sudije za tri emisije i donesena je jedna presuda kojom se utvrđuje da su FTV, Hadžiomerović, Kaletović i Vasković dužni solidarno da mu isplate odštetu. Očekujemo da će i ishod preostalih tužbi biti identičan - rekao je Mikeš.

Opštinski sud u Sarajevu ranije je odbacio tužbe koje je Dodik podnio protiv Federalne televizije i urednika i novinara magazina "60 minuta".

- Tri tužbena zahtjeva u Opštinskom sudu u Sarajevu riješena su ekspresno za samo tri mjeseca u korist tuženih, dok žalbe na te presude duže od tri godine stoje u Kantonalnom sudu u Sarajevu i još nijedna nije riješena. Za prve tri emisije tužbe su podnesene u Sarajevu. Ali postoji mogućnost kad se radi o naknadi štete da onaj ko tuži može da izabere da tuži po mjesnoj nadležnosti, odnosno na osnovu mjesta gdje je nastala šteta, a to su Laktaši i Banjaluka. Dodik je poslije te tri tužbe iskoristio tu mogućnost pa smo sve ostale tužbe podnijeli sudu u Banjaluci - rekao je Mikeš.

Bez komentara

U Kabinetu predsjednika RS juče nisu željeli da komentarišu presudu Osnovnog suda Banjaluka.

U Kabinetu su "Glasu Srpske" kazali da će se danas izjasniti o o presudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana