Додик: Заузети јединствен став према Изетбеговићу

Срна
Додик: Заузети јединствен став према Изетбеговићу

Београд - Предсједник Репблике Српске Милорад Додик оцијенио је да Београд и Бањалука морају заузети јединствен став према поступању Бакира Изетбеговића, истичући да иза такве политике стоји међународна заједница.

„Морамо да имамо јединствен став што се тиче Бакира Изетбеговића. Он није изузетак, ово није само Бакир, политичко Сарајево у смислу муслиманског дијела - ово је и међународна заједница која стоји иза такве политике“, рекао је Додик за РТС.


Он је критиковао изосталу реакцију међународне заједнице поводом Изетбеговићеве изјаве о признању самопроглашеног Косова и указао да би „ово могло свашта да изазове“, те додао да је америчком амбасадору у БиХ /Морин Кормак/ „било само важно да каже како се наводно не може упоредити Косово и Република Српска.

„Моје је питање зашто не може?“, упитао је предсједник Српске.

Према његовим ријечима, амерички амбасадор се непримјерено мијеша у унутрашње ствари БиХ, тако што је показала да стоји иза изјаве Бакира Изетбеговића и њој је исто жао што БиХ није признала Косово.

Додик је рекао да Србија у овој ситуацији има додатну одговорност као најважнија земља за успостављање стабилизације и мира у региону, али није желио да сугерише како би Београд требало да поступи према Изетбеговићу.

„Наравно да постоје разне мјере, у дипломатији постоји могућност да некога прогласите персоном нон грата, или избјегавате сусрет или да уђете у политички обрачун“, рекао је Додик.

Он је оцијенио да Србија, имајући у виду потребу да афирмише свој међународни положај миротворном политиком, мисли да ће Изетбеговић, уколико и дође /у Београд/, имати много ствари да објасни и да му неће бити угодно.

Предсједник Српске оцијенио је да је Изетбеговићева изјава мотивисана фрустрацијом и указао да политички представници Бошњака готово сви идентично мисле - желе што већу штету за Србе, а да Изетбеговић „прижељкује и призива признање Косова мимо званичног става институција БиХ“.

Додик је истакао да није могуће да БиХ призна самопроглашено Косово и објаснио да Изетбеговић себе види или представља као БиХ што он није. „Он је тек муслимански лидер у БиХ и један од три у Предсједништву“, каже предсједник Српске.

„Признање Косова било је на дневном реду и није нама непознато да Бакир Изетбеговић и готово сви политички људи Бошњака муслимана у Сарајеву желе да признају Косово било они Бакирови, или Силајџића или Лагумџије. Наравно да су морали да прибаве сагласност Републике Срспке за тако нешто, а такве сагласности нема и неће је ни бити“, поручио је Додик.

Он је истакао да Сарајево није ни Бакир ни муслимани Бошњаци, него да ако нешто хоће уопште да буде онда мора да буде свето тројство три конститутивна народа и да они креирају те ставове.

Додик је рекао да очекује да ће представници Срба у Бањалуци разговарати о томе и поручио да Срби неће да буду дио фарсе и да жртвују стечена права.

Он је подсјетио да је Бакир Изетбеговић још у првом мандату рекао да наставља политику свог оца.

Додик је истакао да би требало да српски представници иступе из заједничких институција, јер не може неко да узурпира БиХ у коју су Срби утјерани и отимана су им права.

„Срби подржавају међународни споразум, а онда видимо да иза онога како се понаша Бакир или било који муслимански лидер, стоји међународни фактор предвођен Американцима, који су стајали иза додатне централизације, смањења аутономије ауторитета Републике Српске и рекли смо да нећемо да више будемо дио те фарсе“, рекао је Додик.

Устав захтијева цјеловиту реконструкцију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да Српска треба да одлучује сама о себи и да Устав захтијева цјеловиту реконструкцију, јер су многе ствари наметнуте Српској интервенцијом високог представника у Устав Српске.
"Морамо уградити механизам одлучивања народа о важним питањима, једно од тих питања биће питање статуса које ћемо уградити у тај устав. У нови Устав желимо да се угради право народа да одлучује о најважнијим питањима у Српској путем референдума, а једно од тих питања је статусно. А наћи ће се и нека друга питања", рекао је Додик.

Он је рекао да ће очекује да се сви у Српској окупе око новог текста Устава, јер је ријеч о важним питањима за Српску.

На питање да ли је то почетак процеса одвајања Српске, Додик је рекао да је то давно почело, и да је право народа да одлучи о себи, што је и у фокусу великих свјетских државника, од америчког предсједника Доналда Трампа до кинеског Си Ђинпинга и руског Владимира Путина.

"Долази неко ново вријеме", рекао је Додик за РТС, наводећи да је са Путином разговарао о Дејтону, његовој реализацији, економској сарадњи, која није мала, инвестицијама, као што је Рафинерија нафте, о потреби тјешње сарадње у области културе, градњи руско-српског центра у Бањалуци.

Говорећи поводом предстојећег обиљежавања 22 године од потписивања Дејтонског споразума, Додик је рекао да је Дејтон сахранила међународна заједница и високи представник наметнутим одлукама и да су имали лоше намјере према Србима и Републици Српској.

"Ми смо спремни да поштујемо Устав и Дејтон, само нека нам врате надлежности", истакао је Додик, те подсјетио да је Српској отета војска, да су је разоружали, укинули јој све фабрике оружја, узели могућност да гради своју одбрану, док је у ФБиХ остало шест фабрика оружја.

Он је рекао да је, без обзира на све, Српска политички преживјела све ове године, остала економски стабилна, али да оно што говори бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић јесте његов стари циљ да или политички "докине Републику Српску и успостави доминацију или једног дана изађе на Дрину и очисти Српску".

"Они имају те програме. Прије неколико година у Сарајеву је била иницијатива да сто хиљада Бошњака крене пјешке ка Дрини... Немојте олако мислити да они одустају од те идеје. Српска је за њих нежељена, синоним за проблеме које имају. А ми волимо Републику Српску, живимо за њу, доминантан је осјећај дуга према Српској. Ми не доживљавамо БиХ", истакао је Додик.

Он је навео да не мрзи БиХ, не мрзи ниједног муслимана, те да му је Бакир Изетбеговић интересантан, јер може да се носи са њим у политичким дуелима, у којима је Република Српска изашла боља.

Додик сматра да ће Република Српска као независна држава сама пасти у руке српском народу у БиХ, због немогућности функционисања БиХ и Федерације БиХ.

"Само по себи ће се то десити. Зато што не функционише БиХ, која опстаје због интервенције међународног фактора, али очигледно да та интервенција није иста као прије десет година и да губи на снази...Ако смо у неуспјешном браку, онда је најлогичније да се разиђемо. Ако се не може нешто договорити, зашто се форсира тако нешто", рекао је Додик.

Наводећи да Српска као држава има територију, народ који то хоће, извршну власт која функционише, добре регионалне односе, поштује људска права, Додик је истакао да Србија, као и Српска, поштује Дејтонски споразум, али да је тај споразум битно нарушен.

"Србија ће увијек рећи да поштује и воли Српску и да поштује сваку одлуку која се донесе у оквиру БиХ, али многе одлуке нису донесене у оквиру БиХ и то је проблем, јер их је наметнуо високи представник", додао је Додик.

На питање да ли је могуће прекрајање граница без ратних сукоба, Додик је рекао да јесте могуће и да ће доћи и то вријеме и да он у то вјерује.

"Овако губимо вријеме заједно. Ниједна одлука на нивоу БиХ није била корисна за Републику Српску, осим укидања виза", рекао је Додик, наводећи да сви политичари у Српској маштају о независној Републици, али немају политичке храбрости да то говоре.

Према његовим ријечима, непотребно је задржавати се у немогућем моделу, јер БиХ стоји у свим процесима и као вануставна мора да пропадне.

Он је поновио да би спровео референдум о статусу Српске када не би "пала ниједна глава", те оцијенио да је и за Бошњаке то најбоље. "БиХ је монструм, не може да функционише, а ни огромна међународна интервенција није могла да направи БиХ какву желе Бошњаци или бивша америчка администрација, која се петљала у сваку одлуку у БиХ", каже предсједник Српске.


Додик је одбацио наводе да Српској пријети банкрот, наводећи да се о томе прича већ пет година, али се то не дешава, те да Српска данас стабилно стоји, не касни ниједан дан да измири међународне финансијске обавезе, има раст БДП-а три одсто, повећала је готово сто одсто домаћи производ, има сто километара путева, гради нове болнице...

Предсједник Српске је рекао да има људи који тешко живе у Српској, али да растом БДП-а расте и могућност Српске да ријеше те проблеме, те навео да Српској фали радника у грађевинарству, индустрији текстила и обуће.

Што се тиче кредита, Додик је рекао да сви у региону узимају кредите, те да Српска задужења која доспијевају покрива дијелом узимањем нових кредита, а када је ријеч о руском кредиту за Републику Српску, каже да је Русија због санкција имала проблеме, али да вјерује да ће то питање поново бити стављено на дневни ред.

Говорећи о заједничким инфраструктурним пројектима са Србијом, Додик је истакао да треба да се направи ауто-пут Сарајево-Београд, те поновио да је у реализацији пројекта моста у Братунцу дошло до застоја због спорости одлучивања на нивоу БиХ, а не Србије, али да вјерује да ће то бити брзо отклоњено.

Према његовим ријечима, Српска има властити пројекат изградње ауто-путева, са Београдом разговара гдје ће да изађе на Дрину, а приоритет Српске је изградња ауто-пута Источно Сарајево-Вишеград.

Он је поновио да је БиХ немогућа држава и нежељено мјесто за Србе, али да би Срби могли да пристану на изворни Дејтон, док не прихватају наметнута рјешења, те напоменуо да сматра да треба да постоји трећи ентитет и да је о томе разговарао са хрватским представником Драганом Човићем.

Додик: Српски захтјеви нису уперени ни против кога

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да ће декларација Србије и Српске о заштити и очувању српског народа бити први заједнички документ двије државе и да ти захтјеви нису уперени ни против кога.
Додик је напоменуо да је српски народ са становишта остваривања својих права угрожен у континуитету, као и да је Србија, као матична држава српског народа, у сталном притиску да се девастира њен територијални интегритет кроз Косово, те подсјетио да су Србији биле уведене драстичне санције, да је народ бомбардовао НАТО.

"Србија и српски народ ван Србије имају велику потребу да искажу своје политичке захтјеве у смислу афирмације права на укључивање у системе. Нико овдје, ни Република Српска, ни Србија, не жели да направи нешто што би нас сукобило", рекао је Додик за РТС.

Он је поручио да се том декларацијом жели постићи то да и Срби имају иста права у Црној Гори, Албанији и Хрватској, Словенији, као што и народи тих земаља имају у Српској или Србији, те да то није никакав "нож у леђа" некоме.

"Ја не желим да будем босански Србин, јер нисам. Ја не желим да ме неко пита у Београду шта има у Босни, ја се не идентификујем са Босном. Идентификујем се са српским народом и Републиком Српском", рекао је Додик.

Он је навео да је декларација као акт у завршној фази израде, да радне групе раде на томе, да би овај мјесец требало да се појави у јавности и да ће финализација бити врло брзо.

Говорећи о разграничењу БиХ и Србије, Додик је рекао да је за то питање формално гледано, политички и начелно надлежна БиХ, али да је суштински то однос на граници у додиру Србије и Републике Српске.

Он је истакао да Република Српска подржава приједлог Србије за утврђивање границе и да не види да је то губитак ако се нешто интегрише у Србију, која је матична земља српског народа.

"А да ли ће Бошњаци у Сарајеву правити гужву, наравно да хоће, они свугдје праве гужву, али вјерујем да Хрвати немају ништа против да се утврди граница онако како се договоре Српска и Србија", рекао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да не вјерује да ће то питање доћи до међународне арбитраже.

Говорећи о европским интеграцијама, Додик је напоменуо да се раније у БиХ тим путем желио редизајнирати политички систем и наметнути унитарна БиХ са одлучивањем у Сарајеву о свим европским питањима.

"Европска политика сада је, мислим, рационална и реална, јер уважава различите нивое власти и њихова позиционирања и ми смо тиме задовољни", рекао је Додик.

Говорећи о предстојећим општим изборима у БиХ, Додик, који је лидер СНСД-а, навео је да, према је истраживањима, подршка СНСД-у данас 44 одсто, а са коалицијом око 65 одсто, док је подршка СДС-у пала са 24 на 13 одсто.

"Ја ћу бити веома важан човјек на изборима и након избора у Републици Српској", рекао је Додик и додао да је поносан на све што је учинио и што је вратио достојанство Српској. /крај/мђ

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана