Додик: Застава Српске је услов за улазак у зграду Предсједништва БиХ

Срна
Додик: Застава Српске је услов за улазак у зграду Предсједништва БиХ

Бањалука - Предсједник СНСД-а Милорад Додик, који је побиједио на изборима за српског члана Предсједништва БиХ, изјавио је данас у Бањалуци да ће инсистирати да Пословником о раду Предсједништва БиХ буде уведена обавеза истицања заставе Републике Српске.

"То је услов да уђем у зграду Предсједништва БиХ. Нећу дозволити да не буде заставе Српске гдје год се будем налазио", рекао је Додик новинарима.


Он је истакао да је СНСД величанствено побиједио на јуче одржаним општим изборима у БиХ.

"Величанствено смо побиједили са коалиционим партнерима ДНС и СП. Сада ћу сачекати званичне изборне резултате, након чега ћу тражити да се састане парламент БиХ да бих положио заклетву", рекао је Додик.

Он је најавио да ће данас формирати и тим који ће се бавити питањима организације, правилника и Пословника о раду Предсједништва БиХ који морају да буду промијењени у дијелу који се тиче српског члана Предсједништва БиХ да би било уведено обавезно истицање заставе Српске.

"Уколико не буде обавезног истицања заставе Српске, не видим разлог да се тамо појавим", рекоа је Додик.

Он је нагласио да жели направити добар компромис и да нема ништа против да лидер Демократског фронта Жељко Комшић, који је побиједио на изборима за хрватског члана Предсједништва БиХ, истакне хрватску заставу.

Додик је поновио да је била грешка што је, након прошлих избора, опозиција из Српске увучена у власт на нивоу БиХ.

"Ако неко жели неку стабилност и могућност било каквог договора барем о важним економским питањима, онда власт на заједничком нивоу мора да буде извучена са нивоа ентитета. Дакле, они који су добили већину у свом народу требају формирати власт. Шта смо имали од ових који ће поново промијенити име, осим да су онемогућавали Српску", каже Додик.

Он је напоменуо да ће СНСД наставити сарадњу са ХДЗ-ом БиХ који је апсолутни побједник у хрватском народу и да не види разлог зашто не би могао бити дио власти на нивоу БиХ.

"Што се тиче бошњачких странака, сада имамо сјајну прилику да се реванширамо СДА зато што је раније са собом узео СДС и ПДП. Међутим, имамо подијељења осјећања, јер су на неки начин нама помогли показавши колики су издајници ови из СДС-а и ПДП-а", рекао је Додик.

Он каже да, ако СДП буде већински код Бошњака, биће дио власти, а тако ће бити и ако СДА буде имала већину.

Додик је навео да у парламенту БиХ жели заједнички српски блок, који би имао 10 гласова и да ће тако нешто понудити опозицији.

Он каже да коалиција СНСД-ДНС-СП може саставити владу и Народну скупштину, што ће и бити урађено након проглашења изборних резултата.

"Сигурно је да СНСД има намјеру да има премијера. СНСД има најбољу структуру, јер је на сваком бирачком мјесту имала посматрача и зато смо у прошлој ноћи прецизно пратили податке, за разлику од осталих политичких партија", рекао је Додик.

Он сматра да 12 одсто предности које има у односу на кандидата Савеза за побједу за српског члана Предсједништва БиХ Младена Иванића потврђује да су анкете које је радио СНСД биле тачне.

"Иванић је изгубио изборе јер се на прави начин није залагао за Републику Српску и то мора да призна", мишљења је Додик.

Он је изразио задовољство што је СНСД побиједио у Бањалуци када је ријеч о Народној скупштини и парламенту БиХ, али изразио разочарење гласањем за члана Предсједништва БиХ и предсједника Српске.

"Поносан сам на бираче и своју партију у Српској и у Бањалуци и желим да се захвалим предсједнику Градског одбора СНСД-а Игору Радојичићу на преданом раду. Мало ми је чудно да су у Бањалуци гласали за Вукоту Говедарицу, СДС и омогућили да у парламент БиХ прође Драган Мектић, који је знао, или је морао знати да је његов активиста испало зољу у овом граду. Можда СНСД није довољно објаснио да је човјек из СДС-а гађао зољом", закључио је Додик.

Додик: На располагању сам да се дође до истине о страдању Драгичевића

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да и даље стоји на располагању Давору Драгичевићу и покрету "Правда за Давида" да би се дошло до истине о страдању бањалучког младића Давида Драгичевића.
"Вјерујем да ови који су овим догађајем калкулисали на политички начин више неће стајати иза тога, јер су такви људи", рекао је новинарима Додик.

Он је истакао да подржава истину и правду.

"Само мораћемо неке ствари да поставимо на јасан начин. Дакле, мјесто гдје се утврђује истина јесте надлежно тужилаштво, а не политика, нити политичка структура, парламент, Влада. Нема доказа да је неко из Владе или политичке структуре опструисао било шта, нити то може да ради. Знате како се и гдје бирају тужиоци и можда би медији могли помоћи да појачамо њихову одговорност", додао је Додик.

Он је подсјетио да је у све укључен и међународни тим, који је говорио да тужиоци нешто раде. "Али ето, из политичких разлога гурала се нека друга прича у чему сте ви предњачили /БН телевизија/, наравно, доприносећи демократизацији јавне сцене", рекао је Додик.

Коментаришући изградњу бетонске ограде око Административног центра Владе Српске у Источном Сарајеву, Додик је навео да је пропуст пројектанта био што није направљено адекватно обезбјеђење зграде која се налази на магистралном путу.

"Отворен је приступ згради са магистралног пута и безбједњаци сматрају да је неопходно обезбиједити. То је у реду, а тендер за изградњу је расписан прошле седмице када се није знало да ли ћу тамо ићи. Тамо ће долазити важни људи и све своје састанке на персоналном нивоу ћу ту имати", закључио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана