Dodik, Vučić: Do kraja juna zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske VIDEO

Srna
Dodik, Vučić: Do kraja juna zajednička sjednica vlada Srbije i Srpske VIDEO

Beograd - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je danas sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarao o načinima kako Srbija može dodatno da pomogne Srpskoj u stabilizaciji ekonomskih i socijalnih pitanja i da su dogovorili da za mjesec dana budu održane sjednice dvije vlade, kao i Savjeta za provođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama.

"Zaključili smo da nekoliko dana pred Vidovdan, odnosno kroz mjesec dana, u Beogradu bude održana zajednička sjednica dvije vlade, a dan ranije i Savjeta za provođenje Sporazuma o specijalnim i paralelnim vezama i da se tada najkonkretnije moguće koncipiraju oblici saradnje u budućnosti", rekao je Dodik, navodeći da će ovih dana biti animirana nadležna ministarstva da postave moguće oblike buduće saradnje.

Predsjednik Srpske je, nakon susreta sa Vučićem u Beogradu, rekao novinarima da je razgovarano o privrednim kontaktima i mogućim aranžmanima za pomoć u poljoprivredi, kao i u određenim industrijskim granama, kao što je proizvodnja namještaja, te o završetku izgradnje mosta na Drini, između Bratunca i Ljubovije.

"Međusobno smo se informisali o stanju i kretanju privrednih aktivnosti", rekao je Dodik, navodeći da Srpska bilježi rast industrijske proizvodnje, uprkos ogromnoj šteti od poplava u visini jednog republičkog budžeta, koje, ipak, nisu prouzrokovale negativnu stopu BDP-a.

Navodeći da premijer Srbije dobro poznaje prilike u Srpskoj, Dodik je istakao da mu je Vučić jasno prenio stav Srbije da poštuje Dejtonski sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali i jasno stavlja do znanja poziciju očuvanja i pomoći Republici Srpskoj kroz specijalne veze predviđene Dejtonskim sporazumom, što predstavlja komforan okvir za djelovanje Republike Srpske u BiH.

On je ponovio da bi Srbija kao potpisnica Dejtonskog sporazuma trebalo da bude obaviještavana, zajedno sa Hrvatskom, o njegovom provođenju, ali i da je visoki predstavnik obavezan da podnosi izvještaje o svom radu zemljama kao što je Srbija, što se do sada nikada nije dogodilo.

Predsjednik Srpske rekao je da stav Srbije omogućava Srpskoj da autonomno i autentično gradi političke pozicije u okviru BiH i onoga što jeste politika BiH.

Dodik kaže da Srpska nije zadovoljna zbog ranijih razgrađivanja Dejtonskog sporazuma, odnosno oduzimanja nadležnosti Srpske i prenošenja na nivo BiH, te navodi da to nije pomoglo rastu BiH, već naprotiv.

"Stvara se atmosfera jedne nezajažljive aždaje koja je trebalo da proguta sve što se tiče Republike Srpske da bi navodno nahranila tu imaginaciju o BiH, kao da bi tada nešto bilo bolje", rekao je Dodik, navodeći da upravo razgradnja Dejtonskog sporazuma dovodi do sve teže situacije u BiH.

On je rekao da nijedan sadašnji, a ni raniji potez Srbije ne dovodi u pitanje Dejtonski sporazum, ali da Srbija može i treba da dodatno pomogne Srpskoj.

Dodik je pomenuo pomoć u poljoprivredi kao što je snabdijevanje mineralnim gnojivima ili poljoprivrednim mašinama, a poseban akcenat je na tome da se zajednički osmisli reforma oblasti obrazovanja, jer dosadašnja očigledno ne daje rezultate kakve društvo očekuje.

Savjet Ministara nema ingerencije da raspravlja o policiji Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Savjet ministara BiH nema ingerencije da raspravlja o radu policije Republike Srpske u vezi sa terorističkim aktom u Zvorniku.
Dodik je naglasio da BiH nema vladu, već samo Savjet ministara BiH koji se sastavlja a ne bira i nema ingerencije da raspravlja o radu policije Srpske.

"Stavljanje na dnevni red sjednice Savjeta ministara BiH informacije o tome kako je postupala policija Republike Srpske je prvi put dopušteno. Na taj način je dozvoljeno Savjetu ministara da, fingirajući neku vladu, raspravlja o radu policije Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Beogradu.

On je naglasio da Savjet ministara BiH nema na to pravo, ni ustavno pravo, niti bilo kakvo.

"Nažalost, ljudi koji sjede u Savjetu ministara iz Republike Srpske olakim ili slabim djelovanjem dopustili su da se na dnevni red stave ovakve stvari i s toga ste mogli da dobijete razne vrste ocjena i kvalifikacija", rekao je Dodik.

On je upozorio da će Savjet ministara, odnosno Bošnjaci i jedan dio međunarodne zajednice, sa ovakvim predstavnicima srpskog naroda pokušati da sačine i naprave neku navodnu funkcionalnu vladu BiH, koja po Ustavu ne postoji.

Predsjednik Srpske je podsjetio da po Ustavu Savjet ministara ima samo tri ministarstva, a sada su "dogurali" do deset, sve protivustavno i protivdejtonski.

"Naravno da pokušavaju da se nahrane raznim informacijama i zgodno im je bilo da razmatraju informaciju o radu policije Republike Srpske, koja je tokom akcije 'Ruben' našla ogromne količine naoružanja, municije, eksploziva i propagandnog materijala 'Islamske države'", rekao je Dodik, dodavši da tužilaštva sada obrađuju taj predmet.

Predsjednik Republike je ocijenio da je bilo nepotrebno da Savjet ministara o tome uopšte odlučuje.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana