Додик, Вучић: До краја јуна заједничка сједница влада Србије и Српске ВИДЕО

Срна
Додик, Вучић: До краја јуна заједничка сједница влада Србије и Српске ВИДЕО

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је данас са премијером Србије Александром Вучићем разговарао о начинима како Србија може додатно да помогне Српској у стабилизацији економских и социјалних питања и да су договорили да за мјесец дана буду одржане сједнице двије владе, као и Савјета за провођење Споразума о специјалним и паралелним везама.

"Закључили смо да неколико дана пред Видовдан, односно кроз мјесец дана, у Београду буде одржана заједничка сједница двије владе, а дан раније и Савјета за провођење Споразума о специјалним и паралелним везама и да се тада најконкретније могуће конципирају облици сарадње у будућности", рекао је Додик, наводећи да ће ових дана бити анимирана надлежна министарства да поставе могуће облике будуће сарадње.

Предсједник Српске је, након сусрета са Вучићем у Београду, рекао новинарима да је разговарано о привредним контактима и могућим аранжманима за помоћ у пољопривреди, као и у одређеним индустријским гранама, као што је производња намјештаја, те о завршетку изградње моста на Дрини, између Братунца и Љубовије.

"Међусобно смо се информисали о стању и кретању привредних активности", рекао је Додик, наводећи да Српска биљежи раст индустријске производње, упркос огромној штети од поплава у висини једног републичког буџета, које, ипак, нису проузроковале негативну стопу БДП-а.

Наводећи да премијер Србије добро познаје прилике у Српској, Додик је истакао да му је Вучић јасно пренио став Србије да поштује Дејтонски споразум и територијални интегритет БиХ, али и јасно ставља до знања позицију очувања и помоћи Републици Српској кроз специјалне везе предвиђене Дејтонским споразумом, што представља комфоран оквир за дјеловање Републике Српске у БиХ.

Он је поновио да би Србија као потписница Дејтонског споразума требало да буде обавијештавана, заједно са Хрватском, о његовом провођењу, али и да је високи представник обавезан да подноси извјештаје о свом раду земљама као што је Србија, што се до сада никада није догодило.

Предсједник Српске рекао је да став Србије омогућава Српској да аутономно и аутентично гради политичке позиције у оквиру БиХ и онога што јесте политика БиХ.

Додик каже да Српска није задовољна због ранијих разграђивања Дејтонског споразума, односно одузимања надлежности Српске и преношења на ниво БиХ, те наводи да то није помогло расту БиХ, већ напротив.

"Ствара се атмосфера једне незајажљиве аждаје која је требало да прогута све што се тиче Републике Српске да би наводно нахранила ту имагинацију о БиХ, као да би тада нешто било боље", рекао је Додик, наводећи да управо разградња Дејтонског споразума доводи до све теже ситуације у БиХ.

Он је рекао да ниједан садашњи, а ни ранији потез Србије не доводи у питање Дејтонски споразум, али да Србија може и треба да додатно помогне Српској.

Додик је поменуо помоћ у пољопривреди као што је снабдијевање минералним гнојивима или пољопривредним машинама, а посебан акценат је на томе да се заједнички осмисли реформа области образовања, јер досадашња очигледно не даје резултате какве друштво очекује.

Савјет Министара нема ингеренције да расправља о полицији Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Савјет министара БиХ нема ингеренције да расправља о раду полиције Републике Српске у вези са терористичким актом у Зворнику.
Додик је нагласио да БиХ нема владу, већ само Савјет министара БиХ који се саставља а не бира и нема ингеренције да расправља о раду полиције Српске.

"Стављање на дневни ред сједнице Савјета министара БиХ информације о томе како је поступала полиција Републике Српске је први пут допуштено. На тај начин је дозвољено Савјету министара да, фингирајући неку владу, расправља о раду полиције Републике Српске", рекао је Додик новинарима у Београду.

Он је нагласио да Савјет министара БиХ нема на то право, ни уставно право, нити било какво.

"Нажалост, људи који сједе у Савјету министара из Републике Српске олаким или слабим дјеловањем допустили су да се на дневни ред ставе овакве ствари и с тога сте могли да добијете разне врсте оцјена и квалификација", рекао је Додик.

Он је упозорио да ће Савјет министара, односно Бошњаци и један дио међународне заједнице, са оваквим представницима српског народа покушати да сачине и направе неку наводну функционалну владу БиХ, која по Уставу не постоји.

Предсједник Српске је подсјетио да по Уставу Савјет министара има само три министарства, а сада су "догурали" до десет, све противуставно и противдејтонски.

"Наравно да покушавају да се нахране разним информацијама и згодно им је било да разматрају информацију о раду полиције Републике Српске, која је током акције 'Рубен' нашла огромне количине наоружања, муниције, експлозива и пропагандног материјала 'Исламске државе'", рекао је Додик, додавши да тужилаштва сада обрађују тај предмет.

Предсједник Републике је оцијенио да је било непотребно да Савјет министара о томе уопште одлучује.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана