Додик: Волио бих да у Предсједништву нико никоме не смета и нико никога не оспорава

Танјуг
Додик: Волио бих да у Предсједништву нико никоме не смета и нико никога не оспорава

Сарајево - Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да је примарно заинтересован за развој РС, али да је много тога заустављено на нивоу БиХ, због чега жели да као члан Предсједништва БиХ омогући лакше процедуре и договоре за све, као и да заједнички ниво не може да блокира РС.

"Рјешење је једноставно - да нико никога не спори, нико никоме не спречава било шта и да сви једни друге помажу. Вјерујем да се само на тај начин могу некако ресетовати односи. Покушаји које смо видјели у посљедње три-четири године јачања заједничких институција нису у духу Дејтонског споразума нити у нашем интересу", рекао је Додик за сарајевске "Дане", чији је дио данас објавило сарајевско "Ослобођење".

Додик је истакао да жели да се Устав и Дејтонски споразум проводе онако како је написано.

"Из тих сам разлога првенствено најавио кандидатуру (за члана Предсједништва БиХ), мада постоје и неки други, партијски разлози: ја сам предсједник СНСД-а и природно је да најјача партија треба да има кандидате за индивидуална мјеста", рекао је Додик.

Он је подсјетио да не може да обнови мандат за предсједника РС зато што је ту дужност обављао већ два пута.

"Да би се појачала снага СНСД-а на изборима, важно је да предсједник буде кандидован на једној индивидуалној функцији. С друге стране, само Предсједништво по овлаштењима можда не изискује најважније политичке личности из Републике Српске, али свјестан сам и предности и свих других ствари", нагласио је Додик.

Констатујући да Хрвати и Бошњаци бирају свог члана Предсједништва, Додик је рекао да би желио да у будућем саставу Предсједништва БиХ буде екипа која може да успостави принцип да нико никоме не смета и нико никога не оспорава.

"И да покушамо да направимо један програм за БиХ који се састоји од неколико тачака, а прва би била одбацити било какав интервенционизам у БиХ, друга је направити програм економских мјера заштите наше домаће производње, трећа - успоставити један сасвим нови инвестициони циклус и ући у унутрашње разговоре о спровођењу Дејтонског споразума", прецизирао је Додик.

Он је додао да би волио да БиХ прије него што он уђе у Предсједништво постане кандидат за ЕУ.

"Радећи овдје, био сам често у прилици да из програма придруживања рјешавам многа тешка питања. Наша оријентација ка еворпском путу није упитна. Мислим и да је створен одличан основ, механизам координације, и тај механизам треба да заживи у свим својим суштинским стварима, као мјесто договора, које ће онемогућити било какав застој. ЕУ је мој циљ", нагласио је Додик.

Додик каже да Предсједништво БиХ не би било врхунац његове каријере, јер тек улази у најбоље године за политику.

Лидер СНСД-а рекао је да увођење скенера на биралишта није проводиво до нових избора јер би дошли у ситуацију или одгађања избора или да они не буду проведени у складу са законом.

"Сви релевантни показатељи говоре о томе да је то и намјера одређених кругова", навео је Додик и додао да се тиме доводи у сумњу регуларност избора, јер би они који би радили софтвер за читање података могли да креирају изборе како хоће.

Констатујући да је много тога нејасно у вези са предложеним изменама Изборног закона БиХ којим се предвиђа увођење скенера, Додик је рекао да разумије популистички приступ, али да то уноси више неизвјесности и више претпоставки за лоповлук него што је то са садашњим законом евидентирано.

"Ми желимо изборе 7. октобра, али овај закон би их само спријечио", нагласио је Додик, додавши да га не интересују приче о несталом папиру из Централне изборне комисије БиХ и да је то питање за истражне органе.

Када је ријеч о путу БиХ ка НАТО-у, он је рекао да он није имао проблема са Акционим планом за придруживање /МАП/ НАТО-у, што је својевремено одобрио члан Предсједништва БиХ Небојша Радмановић.

"Али онда се НАТО уплео овд и рекао да можемо активирати МАП тек када се ријеши питање неке имовине која је исфорсирана од кругова из Сарајева", навео је Додик.

Он је поручио да се може чак и активирати МАП-а, да му то не смета, али да неће добити имовину коју траже.

"Када дође НАТО, ми смо рекли да смо војно неутрални. Нећемо донијети одлуку ни за неки војни савез с Русима нити с НАТО-ом из низа разлога", закључио је предсједник РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана