Додик: Вјештачка прича о постојању два блока у Српској

Срна
Додик: Вјештачка прича о постојању два блока у Српској

Сребреница - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изразио је задовољство што лидери на локалном нивоу више разумију реалност и разговарају о важним питањима и нагласио да у Српској не постоје два блока, те да је то вјештачка прича.

"Република Српска није политички подијељена. Српска има групу партија које су доминантно у власти у општинама и на нивоу Републике и има опозицију која има свој капацитет али није ал пари ономе што јесте власт", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Сребреници.

На питање да прокоментарише одлуку Савеза за промјене да прекидају сарадњу са њим и СНСД-ом, партијом на чијем је челу, Додик је рекао да опозиција не може прекинути сарадњу која није ни постојала, поручивши да је он увијек отворен за разговоре.

"Сматрам да је /лидеру СДС/ Вукоти Говедарици требао неки излаз, па је исфабрикована ова прича о црним листама да би објаснио зашто не жели да разговара. Нисмо разговарали ни раније", истакао је Додик.

Он је поновио да је потребно разговарати, с обзиром на нове свјетске околности које ће се одразити и на будуће процесе и догађаје у БиХ.

"Као одговорни политички људи требало би да разговарамо сви, не само у Српској него и у БиХ, да процијенимо како да се у те процесе укључимо да најбоље прођемо", оцијенио је Додик.

Он је навео да је прича о "црној књизи" СНСД-а предимензионирана, те да се она искључиво односила на људе из странке.

Додик је нагласио да се не пише никаква "црна књига" која се односи на чланове других политичких партија, подсјетивши да је на страначком скупу речено да ће они који напусте СНСД, а добили су подршку на листама ове странке, бити евидентирани и да неће добијати даљу подршку.

Он је нагласио да такав став сигурно имају и друге партије према члановима који их напусте.

"Они који говоре о црним листама су сами стално на црним листама. На свим изборима за њих су све листе црне, јер губе изборе", рекао је Додик.

Предсједник Српске је поручио да је републичка власт спремна на сарадњу са свим општинама без обзира ко чини локалну власт и навео Бијељину као примјер локалне заједнице у којој је Влада Републике Српске протеклих година реализовала два капитална пројекта - изградњу болнице и заобилазнице, те подсјетио да је недавно у Кини разговарао и о изградњи болнице у Добоју, граду у којем је, такође, СДС на власти. 

Заштитити домаћу производњу

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је заштита и развој домаће производње предуслов привредног раста у БиХ и задржавања становништва у мањим срединама.
"Све земље штите домаћу производњу, само овдје нема никога да штити домаћу производњу и то само зато што неко из ЕУ каже да се љути", рекао је Додик, наводећи примјере са сточарском производњом и чињеницом да се у БиХ увози месо из Западне Европе које има субвенције од један евро.

Говорећи о заштити домаће производње, Додик је рекао да је она предуслов опстанка цијеле БиХ и навео примјер Норвешке која у вријеме доспијећа на 60 дана забрани увоз пољопривредних производа.

"Како мислите да овдје развијете индустрију обичне флаширане воде коју увозимо и која је из Србије, Хрватске преплавила тржиште, ако не заштитимо то тржиште", рекао је Додик.

Према његовим ријечима, ни Српска ни Федерација БиХ не могу саме да заштите тржишта и домаћу производњу, али то могу заједно учинити.

"Хајдемо годину дана узети, направити неку додатну таксу, док не подигнемо наше произвођаче и направимо да буду конкурентни", рекао је Додик, истичући да никад није учествовао на састанку такве врсте.

Додик је рекао да у малим локалним заједницама у којима је држава одржавала производњу и тиме чувала становништво данас нико више неће да инвестира.

"Једини начин је да држава оде и каже ево имамо два, три милиона КМ, направићемо фабрику која је одржива, она се заснива на локалном ресурсу, купићемо машине за текстил или дрвну привреду и након тога ћемо, на примјер, за 60 дана, све акције те фабрике подијелити једнако свим становницима те општине, нек се они даље тиме баве", навео је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да је увијек спреман да се састане са бошњачким чланом Предсједништва БиХ Бакиром Изетбеговићем и хрватским Драганом Човићем, али да није спреман да се сједи на "јаловим састанцима" након којих сваки договор пропадне због страног интервенционизма.

Он је нагласио да, уколико БиХ хоће да опстане, мора преузети судбину у своје руке, а не да јој "трећепозицониране дипломате из свијета" креирају и намећу политику.

Овогодишњи раст бдп-а до три одсто

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да Република Српска ове године биљежи раст у свим економским категоријама, а очекује и раст БДП-а до три одсто, чиме Српска спада међу земље са највећим растом у региону.
Додик је оцијенио да "општа политичка галама" не дозвољава да се види напредак, који је веома тешко постићи у немогућим условима.

"Наравно да смо све вријеме били посвећени тим питањима, наша важна политичка одлука је била да не идемо на смањење плата у јавном сектору јер бисмо тиме и смањили приходе другим фондовима и имали бисмо озбиљне проблеме", рекао је Додик новинарима у Сребреници.

Он је навео да Српска редовно сервисира све своје обавезе када је ријеч о страним дуговањима, да не касни ниједан дан, иако има застоја на неким оперативним програмима, односно грантовима, те истакао да се плате и пензије редовно исплаћују.

Додик је појаснио да је 95 одсто мјера које су ушле у Економску агенду већ било предвиђено економским политикама у Републици Српској и политикама Владе Српске.

"То није никаква посебна памет која је дошла са стране, већ је било потребно да се да подстицај да се са тим иде", истакао је Додик.

Он је навео да се, колико му је познато, од спровођења одлуке "Сејдић и Финци" није одустало, али да ће се она реализовати када дође до одлуке да БиХ буде кандидат за чланство у ЕУ.

"Социјално-економска питања су најважнија питања, али то сигурно није само заслуга ЕУ и њихових инсистирања на томе, него и потребе", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана