Додик: Вјероватно ће покушати да оспоре моју побједу на изборима

Срна
Додик: Вјероватно ће покушати да оспоре моју побједу на изборима

Београд - Предсједник Републике Српске Милорад Додик не искључује могућност да би НАТО могао да покуша да оспори његову побједу на предстојећим изборима под изговором да нису били демократски, будући да је то војно-политичка структура која се и на крају рата у БиХ умијешала сврставајући се на страну муслимана и Хрвата.

“Вјероватно ће урадити нешто. Нека пошаљу посматраче, кога хоће. ОЕБС то стално прати и сви избори у БиХ су под њиховом контролом”, рекао је Додик.

Наводећи да би “потезање” демократичности као аргумента за оспоравање његове изборне побједе био апсурд, Додик је за “Спутњик” указао на јасну чињеницу да се избори организују према прописима БиХ, а спроводи их Централна изборна комисија БиХ на коју његова власт не може ничим да утиче.

“У Комисији су Бошњаци и Хрвати, и она је под снажним утицајем странаца. Они спроводе изборе, утврђују изборна и медијска правила. Ми смо конзументи тог процеса који они промовишу, али су веома спремни да кажу да ли је нешто демократски или није”, навео је Додик.

Он је истакао да ништа није случајно и да је то већ виђено у Јерменији, гдје је “легитимно побиједила структура која је сматрала да има демократску већину да формира владу, а онда је под подстицајем Запада на улице изашло на десетине хиљада грађана, који су моделирали изборну вољу и усмјерили је ка опозицији”.

Оцијенивши да је НАТО-у лакше када има војни циљ, иако некада има и политички, Додик је указао да је то доказ да је ријеч и о политичкој, а не само војној организацији.

“Однос Срба, поготово у Републици Српској, веома је јасан - НАТО је структура која се на крају рата умијешала на страни муслимана и Хрвата, бомбардовала и побила многе Србе”, навео је Додик.

Он је подсјетио да је НАТО нелегитимно интервенисао против Срба у БиХ током рата, као и против Србије, јер је то била одлука коју је ова алијанса донијела мимо Савјета безбједности УН.

Додик каже да је примијетио потпуни цинизам када људи из НАТО-а кажу да јесу бацали осиромашени уранијум, али да није штетан по здравље.

“То треба да објасне оним Италијанима. То боли наш народ и ми не можемо да пређемо преко тога”, истакао је Додик.

Он је истакао и да су 40 Британаца распоређених у Републици Српској високософистицирани стручњаци за “друштвене мреже, медије, хаос и много шта друго” лоцирани у Бањалуци, Источном Сарајеву и на неким другим локацијама.

“Знамо ко су. Али, они морају да се суоче са чињеницом да народ у Републици Српској није глуп. Покушавамо да контролишемо нашу територију и са тог становишта прикупљамо све информације”, рекао је Додик.

Он је подсјетио да је 2014. године народ подстицан против њега и његове структуре, те да је тада постојао много већи притисак него данас, али да су грађани изашли на изборе и гласали.

“Ми смо изашли 2016. године на изборе и народ је, схватајући о чему је ријеч, гласао масовно за нас. Од 62 општине у Републици Српској имамо власт у 45 општина”, навео је Додик.

Он је нагласио да то говори о томе да народ “није наиван и глуп и савршено добро зна шта је национални и државни интерес”, а да је у Републици Српској то питање “изван самог социјалног и питања економског статуса”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана