Додик: Већ је договрен низ важних састанака у Вашингтону

Срна
Додик: Већ је договрен низ важних састанака у Вашингтону

Бањалука - Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је Срни да му је недавно амерички дипломата у телефонском разговору тражио, између осталог, да се одрекне политике СНСД-а и њене декларације, те да се одазове Тужилаштву БиХ.

"Имао сам један телефонски разговор са замјеником помоћника америчког државног секретара /Хојт/ Јиом који је био веома тежак, у коме је он покушао да ми објасни да је став САД негативан по оно што ја радим и тражили су да се одрекнем политика СНСД-а и наше декларације везано за процесе за 2018. годину, те је тражио да се одазовем позиву Тужилаштва БиХ и још неколико ствари", рекао је Додик.


Према његовим ријечима, што се тиче разговора о политици СНСД-а, на телефонској линији била је укључена и амбасадор САД у БиХ.

"СНСД има своје органе и они ће о томе одлучивати. Ја се не одричем политике СНСД-а у том погледу, декларација је само измишљена да би се галамило око тога, нико је није озбиљно прочитао", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да се СНСД у декларацији залаже за поштивање Дејтонског споразума, као и да ће у 2018. години, уколико не буде довољно тог поштовања, размислити на који начин ће се даље кретати Српска.

"Тај разговор је апсолутно мијешање високих званичника у унутрашње ствари. У оквиру тог разговора сам и рекао да инсистирање на томе да ја дођем у Тужилаштво БиХ мене доводи до закључка да је америчка администрација укључена у сав тај процес који је политички монтиран. Сматрам да је њихов позив мијешање у унутрашње ствари и уплитање у политичке процесе", истакао је Додик, који је предсједник Републике Српске.

Додик је рекао да је саговорницима дао до знања да је спреман дати изјаву о референдума у Републици Српској било коме у оквиру институција које се налазе на подручју Српске, као што су објекти Агенције за истраге и заштиту БиХ /SIPA/ или Тужилаштва Српске.

"У том погледу ја немам негативан однос према томе, тражим права која имају и неки други. И зашто сад они инсистирају на томе да баш морам да дођем у Тужилаштво БиХ у Сарајеву што говори о томе да они помно прате и креирају те процесе и односе", истакао је лидер СНСД-а у изјави Срни.

Додик је оцијенио да је сврха тог разговора била да се направи одређена платформа да би америчка Амбасада у Сарајеву одбила да му изда визу за Америку, гдје је позван да у јануару присуствује свечаностима поводом инаугурацији новоизабраног америчког предсједника Доналда Трампа.

"Јасно сам рекао да ми се чини да је управо та чињеница да ових дана треба да се обратим за визу за одлазак у САД, њих довела у позицију да причају са мном о тим стварима, о референдуму који је прошао прије неколико мјесеци. Знајући ранију праксу САД, увијек су звали дан прије или дан послије да кажу свој став, а не мјесец и нешто дана или два мјесеца послије", рекао је Додик.

Предсједник Српске је додао да ће ових дана затражити визу, те да ће уколико је добије од садашње америчке администрације, већ дан прије инаугурације у Америци имати прилику да се сретне са најважнијим људима из Трамповог окружења.

"Тај састанак је већ заказан и тачно знам и мјесто и вријеме када треба да се тамо нађем. Да ли ће то сада спријечити одлука старе администрације која не може још да вјерује да сам позван, јер јој је тешко да објасни откуд сад Милорад Додик у овој причи када сам за њих био лош момак, као и да сам на свим њиховим црним листама и ономе што су они промовисали или говорили о мени у посљедње вријеме", рекао је Додик.

Он је оцијенио да, уколико се деси да му стара администрација не дозволи да оде на инаугурацију и на тај начин онемогући да се сретне са важним људима у Вашингтону, онда ће за то бити прилике, вјероватно, неколико мјесеци послије, чим се успостави нова администрација.

Додик је рекао да је добио позив од Трамповог тима који ради на пословима инаугурације да присуствује инаугурацији и предсједничком балу, а дан послије планиран је састанак са једним бројем важних људи у САД.

"Да ли ће то бити, искључиво зависи од тога да ли ће преовладати сујета садашње администрације и да ли ће ми дати визу или не", нагласио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана