Додик: Важна снажна Српска, Изетбеговић губитник

Срна
Додик: Важна снажна Српска, Изетбеговић губитник

Требиње - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је њему важна снажна Републике Српска и да нема потребе да коментарише Бакира Изетбеговића, човјека који је изгубио на свим пољима у политици.

Говорећи о Изетбеговићевој изјави да "Додик већ деценију зауставља и слаби БиХ, а СДА зауставља и слаби Додика", предсједник Српске рекао је новинарима у Требињу да је то двоје неупоредиво.

"Изетбеговић је изгубио политичку партију, Сребреницу, Бихаћ, Кладушу и многа друга мјеста на локалним изборима. Изгубио је четири посланика, изабрао партнере у већини са којима не може ништа да уради", навео је Додик и додао да нема потребе да коментарише таквог човјека.

Он је истакао да СДА годинама покушава да девалвира и промовише систем духа, а не слова Дејтона и нагласио да се он томе супротставља.

Додик је нагласио да од почетка подржава дејтонску БиХ која предвиђа готово самостални ентитет, односно Републику Српску у оквиру БиХ која је уређена Дејтонским мировним споразумом.

"Мени је важна снажна Република Српска и да смо 2006. године прекинули један процес преношења надлежности и јасно показали да се то не може на такав начин радити. Ми смо сада у фази да враћамо те надлежности које су нам отели, свидјело се то коме или не", поручио је Додик.

Трнинић нема подршку јер је изиграо повјерење СНСД-а

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је данас у Требињу да ће ова странка првом приликом повући подршку министру саобраћаја и веза Српске Неђи Трнинићу јер је изиграо њихово повјерење.
Додик је рекао да су се неки људи "заиграли у министарству", додајући да је Трнинић и као предсједник ДНС-а у Братунцу изиграо повјерење СНСД-а на локалном нивоу.

"Чињеница је да је СНСД на локалним изборима у Братунцу остао без свог кандидата и подржао кандидата ДНС-а, а касније ДНС је направио неку другу скупштинску већину. Данас СНСД од 13 потребних мандата у локалној скупштини има 12, а ДНС четири одборника која су се приклонила СДА и СДС-у", навео је Додик.

Он је поручио Трнинићу да тако не може да ради са СНСД-ом. "Са 29 гласова СНСД-а изабран је за министра у Влади Републике Српске и ми ћемо првом приликом повући нашу подршку", рекао је Додик и додао да су информације које је данас сазнао у Братунцу потпуно дисквалификовале Трнинића.

Додик је најавио да ће о свему разговарати са предсједником ДНС-а Марком Павићем.

На питање новинара да ли ће бити реконструкције Владе Републике Српске, Додик је одговорио да то није његов посао, већ премијера, али да се о томе не размишља.

"Одлазак једног или два министра није реконструкција", рекао је Додик.  

Додик: Зар треба да се помиримо да живимо у пропалој држави?

Предсједник Републике Српске Милорад Додик одбацио је као несувисле идеје бошњачког лобисте Данијела Сервера о БиХ и поручио да он није дужан да испуњава заблуде странаца о БиХ - земљи која не може да функционише.
Додик је рекао новинарима у Требињу да је Сервер, који је професор америчког универзитета "Џон Хопкинс", плаћеник и од почетка био лобиста Алије Изетбеговића и да није важан за Републику Српску.

"Он годинама живи од донација муслимана у Америци, увијек нешто лаже и петља. Нисам ја овдје дужан да испуњавам њихове заблуде о БиХ која не може да функционише", рекао је Додик коментаришући Серверов приједлог да Америка, у случају референдума о самосталности Републике Српске, потпуно финансијски изолује Српску, као и државе које је буду подржавале.

Додик каже да је Сервер све вријеме примао новац од бошњачког конгреса и радио против предсједника САД Доналда Трампа током изборне кампање, залажући се да побиједи линија Хилари Клинтон.

Он је истакао да је Сервер човјек који је ћутао од када је Трамп побиједио и да се сада поново вратио да прича о БиХ и да предлаже своје несувисле идеје.

"Ми смо овдје мислећи људи и размишљамо о својим ситуацијама. Ако високи државник САД сада говори о томе да БиХ пријети да буде пропала држава, да ли ми треба да се помиримо с тим да живимо у пропалој држави?", упитао је Додик.

Он је навео да вјерује у нову америчку администрацију која говори о томе да ће одустати од мијешања у унутрашња питања других земаља.

"Када они престану да се мијешају у БиХ, она је пропала држава", рекао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана