Додик: Увјерен сам у изборну побједу

Срна
Додик: Увјерен сам у изборну побједу

Сарајево - Милорад Додик, предсједник СНСД-а, рекао је да у предстојећи изборни процес улази потпуно увјерен у своју изборну побједу за предсједника РС, као и у побједу СНСД-а.

"Не калкулишем са тим шта ће бити ако не будем изабран за предсједника Српске. Заслужили смо подршку грађана и очекујем је. Одржали смо друштво стабилним у институционалним капацитетима. Одржали смо живот који је био нападнут од стране силних недаћа, економске кризе, ратне штете и учинили смо одређени помак", рекао је Додик, гостујући вечерас на Федералној телевизији.

Додик је нагласио да је увјерен да ће кандидат СНСД-а и коалиционих партнера Жељка Цвијановић однијети побједу у трци за члана Предсједништва БиХ из Републике Српске, те да ће СНСД успјети добити око 40 одсто мандата у власти.

Одговарајући на питање да ли ће, ако буде избаран за предсједника Српске, понудити премијерску позицију лидеру СДС-а Младену Босићу, Додик је рекао да "не калкулише о томе да премијерска позиција буде понуђена Босићу".

"СНСД побјеђује! Имамо снажне људе - Игора Радојичића, који би био сјајан премијер и могао би са искуством предсједника парламента Српске у Влади да уради максимално. Ту су и кандидати других политичких партија, који ће бити у коалицији са нама", нагласио је Додик.

Подсјећајући да је раније предлагао да странке окупљене око СНСД-а и СДС-а подијеле заједничке кандидатуре на изборима, што би донијело политичку стабилност Српској, Додик је рекао да је то у СДС-у тада схваћено као врста слабости СНСД-а.

"Не дјелује сада могуће да можемо направити неки политички договор, ни прије ни послије избора. Толико су супротне политичке позиције, тешке ријечи су изговорене и немогуће је постићи било какву сагласност о заједничком формирању неке власти", истакао је Додик.

Наводећи да су Цвијановићева, Радојичић и он "ударна песница СНСД-а" на овим изборима, Додик је рекао да ће Небојша Радмановић бити кандидован за Дом народа парламента БиХ, а да Никола Шпирић носи листу за парламент БиХ, те да су ту и сви остали који су дали свој допринос странци.

Истичући да није реално очекивати да се премијер Србије Александар Вучић појави на нечијем предизборном скупу у Српској, Додик је поручио да неће бити испуњена недобронамјерна очекивања да ће Вучић доћи у Српску "са мачем да нешто ради".

Додик, који је и предсједник Републике Српске, нагласио је да институције Српске и Србије одржавају добро партнерство.

Говорећи о избору бошњачког члана Предсједништва БиХ, Додик је навео да би избор Мустафе Церића био "најкориснији, у смислу неких политичких кретања" у контексту приче о панисламизму, коју промовише и актуелни предсједавјући Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић.

Додик је нагласио да је од личне имовине пријавио ЦИК-у све што закон налаже да буде пријављено, те да попуњену пријаву јавност има прилику видјети.

Лажне приће о злоупотреби ваучера

Милорад Додик, предсједник Републике Српске изјавио је вечерас да не вјерује да је било злоупотреба ваучера од 5.000 КМ издатих становништву у Српској које је погодила поплава, те да такве приче шире само они који желе да оскрнаве овај пројект помоћи грађанима.

Он је нагласио да су власти Српске обезбиједиле ваучере за разлику од других у региону погођеном поплавама, гдје није било реаговања на тај начин.

Додик је за Федералну телевизију  рекао да је као предсједник Српске одговоран за функционисање система одбране од природних непогода, али и да је ова година незапамћена по природним катастрофама.

Предсједник Српске оцијенио је да је током поплава учињено максимално колико ресурси дозвољавају и нагласио да је ангажман према свим општинама био апсолутно једнак.

Додик истиче да само наивни мисле да је могућа шпекулација ваучерима, те појашњава да ваучере могу реализовати само они на чије име су издати.

Он је напоменуо и да је лако утврдили уколико је нека фирма потписала налог да је дала робу за ваучер, а да у стварности то није учинила.

"Ваучери се већ откупљују од одређених банака и то омогућава да трговци обнове залихе роба. Предвиђено је да они важе годину дана, јер нема толико роба на залихама, због чега ће бити портребно и мало стрпљења", каже Додик.

Када је ријеч о чињеници да је штета у Бијељини пописивана два пута, Додик је појаснио да је су власти Српске морале то учинити због чињенице да су се људи на терену бунили, због чега је у једном тренутку била обустављена и подјела ваучера.

"Задовољан сам како то функционише на терену, јер нисмо жељели да се послије поплава догађа и неправда. Због тога смо ригорозни, али ту није крај супервизије спискова, јер никад неће престати да се утврђује да ли је било евентуалних злоупотреба", навео је Додик.

Говорећи о економској политици у Српској, Додик је нагласио да је СНСД, чији је предсједник, успио за вријеме своје владавине, упркос свјетској економској кризи, да очува економију. Он је истакао чињеницу да је бруто друштвени производ у односу на 1995. годину у просјеку растао 56 одсто, што је импозантно.

Он је навео да су очуване и позиције јавне потрошње, те да су плате у "немирним временима", када су их многи други смањивали, остале на истом нивоу.

"Наша политика није политика смањења плата и потрошње. Мислим да сви сегменти друштва функционишу, наравно, опретећени одређеним проблемима, али је у сваком случају видљиво да Република Српска сасвим другачије изгледа сада него прије осам година", нагласио је Додик.

Предсједник Српске указао је да је, у вријеме када ЕУ и Русија међусобно уводе санкције и предстоји проблем у извозу хране на руско тржиште, могуће да ће многе европске компаније које имају испоставе у БиХ покушати да преко ове земље евентуално покушају да уђу на тржиште Русије.

"То значи да ћемо имати додатни удар на домаћу производњу и биће још јефинија домаћа роба, јер постоје информације о онима који покушавају да смање откуп домаћих сировина да би увезли сировине из Европе и на тај начин санирали њихове губитке", рекао је предсједник Српске.

Додик је подсјетио и да је својевремено са СДП–ом БиХ био потписан договор који би заштитио домаћу производњу, што није проведено зато што је било и дјелимичне опструкције у тој странци, али и у инститицијама БиХ.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана