Додик: Услови за ЕУ захтјевнији

Агенције
Додик: Услови за ЕУ захтјевнији

Бањалука - Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да су услови за кандидатски статус Босне и Херцеговине у ЕУ сада захтјевнији него раније.

Додик је на састанку са првим замјеником високог представника у БиХ Дејвидом Робинсоном подсјетио и на проактивну улогу коју је Република Српска у процесу испуњавања тих услова имала све вријеме, саопштено је из Кабинета предсједника РС.

Након што је брзо формирала све органе власти, послије општих избора одржаних у октобру прошле године, РС је већ кренула у усвајање низа реформских закона, који су практичан одоговор на препоруке Европске комисије, истакао је Додик током састанка.

Ранији приступ ЕУ подразумијевао је да је за активирање Споразума о стабилизацији и придруживању и подношење кредибилне апликације за кандидатски статус било потребно спровођење одлуке "Сејдић-Финци" и успостављање механизма координације.

Сада је за кандидатски статус, осим ових питања, потребно спровођење низа озбиљних економских и социјалних реформи.

Предсједник РС је такође додао да су испуњени сви услови за гашење Канцеларије високог представника (OHR) и да не види сврху његовог даљег задржавања у БиХ.

"С OHR можемо да разговарамо о свим проблемима", истакао је предсjедник РС, додавши да је за РС неприхватљив сваки интервенционизам, па и онај који долази од OHR-а.

Први замjеник високог представника у БиХ Дејвид Робинсон изјавио је да још нису испуњени услови за затварање OHR.

"Слажемо се да OHR треба затворити, али то зависи од услова који још нису испуњени", рекао је Робинсон данас у Бањалуци послије састанка са предсједником Народне скупштине РС Недељком Чубриловићем.

Оцјенивши да се ентитети и БиХ у целини суочавају са изазовима, Робинсон је навео да рјешавање тих изазова захтјева координацију на свим нивоима, као и потребу да се проблеми грађана ставе у први план, прије оних политичких.

Што се тиче питања имовине, Додик је поновио да РС неће пристати да се одвојено решавају питања војне и остале имовине у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана