Додик: Укинути Вијеће народа РС ако Клуб Срба у Дому народа ФБиХ не буде попуњен

Срна
Додик: Укинути Вијеће народа РС ако Клуб Срба у Дому народа ФБиХ не буде попуњен

Бањалука - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће Република Српска, ако не буде попуњен Клуб Срба у Дому народа Парламента Федерацији БиХ (ФБиХ), приступити уставним промјенама и укинути Вијеће народа.

“Циљ нам је да промијенимо Устав Републике Српске. Не може се десити да Вијеће народа Републике Српске, које је наметнуо високи представник, служи за ометање рада наших органа”, објаснио је Додик.

Додик је напоменуо да Вијеће народа није обавеза из Дејтонског споразума, али да је обавеза ФБиХ да има Дом народа.

“Клуб Срба од Дејтона до данас никада није био формиран у ФБиХ. Не пријетим, али ако ми не можемо имати тамо попуњен клуб, зашто бисмо били сервилни према другима у Републици Српској”, рекао је Додик за “Политику”.

Он је нагласио да није против тога да Вијеће народа Републике Српске остане.

“Али, нећете нас тамо деградирати, а овдје да се ширите. Нисам против било ког бошњачког интереса, али нећете наше националне интересе скрнавити, а да се овдје нешто мора по претпоставци”, каже Додик.

Према његовим ријечима, у ФБиХ никада нису поштовали да најважнијих шест позиција морају бити подијељене по паритету, док је то у Српској све вријеме поштовано.

“Зашто то да радимо”, упитао је Додик, који је лидер СНСД-а. 

Додик: У фокусу безбједносна област

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ће, када формално преузме нову дужност, почети са ревизијом залагања кадрова у Сарајеву за српске интересе и новом праксом односа са дипломатама, а да ће му под посебном пажњом бити обавјештајна и безбједносна област.
Додик је истакао да представници Републике Српске у заједничким органима БиХ треба да буду једна репрезентација, у којој ни на клупи неће бити мјеста за оне који сваког дана не дају сав свој максимум за интересе народа и ентитета који их је делегирао за рад у Сарајеву.

Кривицу за лоше међуетничке односе и нагомилано неповјерење у БиХ, Додик приписује страном фактору и антидејстонским рјешењима која су наметали, а која ће морати да се преиспитају.

“Иницираћу укидање антиуставних закона. Мој задатак јесте да укажем да је дио међународне заједнице, наметањем закона, детерминисао политички систем антидејтонским рјешењима која се показују као нефункционална”, рекао је Додик за “Политику”.

Појашњавајући своју ранију изјаву да ће Предсједништво БиХ бити епицентар одлучивања, Додик је истакао да је Предсједништво БиХ једини извршни орган на заједничком нивоу и да је епицентар одлучивања везан, на пријер, за за Обавјештајно-безбједносну агенцију /ОБА/ БиХ, која има законску обавезу према том органу.

“Ако Предсједништво БиХ не прихвата платформу за рад ОБА БиХ, онда та служба не може да дјелује. Тако пише по Закону. Већ три године немамо такву платформу. Мислите ли да ћу дозволити да ОБА БиХ дјелује, а да нема заједничке платформе”, упитао је Додик.

Према његовим ријечима, без обзира на то што је пракса направила, ОБА одговара искључиво Предсједништву БиХ, а српски карови из ОБА одговараће српском члану Предсједништва.

Он је додао да, без обзира што тамо покушавају да направе заједничку службу, Српска тамо има своје интересе.

“Не може бити интерес Републике Српске да се обавјештајно прати руководство Србије. Нити могу да прогласе /руског књижевника Захара/ Прилепина за непожељног. Како је неко од Срба у тој служби могао то да дозволи? Према томе, или ћемо радити или нећемо. Не идем у Сарајево да будем икебана, већ да заступам интересе Републике Српске”, рекао је Додик.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ оцијенио је да је ОБА постала приватна служба Бакира Изетбеговића.

“На том питању нема толеранције. Наше право има да се поштује. Људи из ОБА БиХ су уназад четири године само бјежали од нас, пратили мене и остале људе. Претворили су се у службу која припрема стављење људи на жцрну листуж САД. Сваки човјек који ради на важним пословима у заједничким институцијама биће оцјењиван. Није ми важно из које је политичке партије већ да је патриота и да представља Српску”, рекао је Додик.

Он је навео да ће изгубити мјеста они за које се утврди да су комформисти.

“Ако Народна скупштина Републике Српске дефинише шта је интерес Српске, немају чиновници о томе шта да дискутују. Ко није спреман да брани тај став нема шта да ради у Сарајеву. Треба зауставити силна запошљавања у органима БиХ. Узимају се само подобни, то је једна, како је /амерички предсједник Доналд/ Трамп волио да каже жвашингтонска жабокречинаж. У овом случају то је јазбина у којој се путем страха, тужилаца, правилника и неуставне Агенције за истраге и заштиту БиХ /Сипе/ покушава моделирати систем”, рекао је Додик.

Он је нагласио да би било паметније да је прихваћен дејтонски принцип према којем су ентитети фактори одлучивања.

“У интересу Срба није да постоји Сипа. Ићи ћемо ка томе да се спријечи да та агенција неовлашћено улази у Републику Српску, као што је било ексцеса, по налогу /министра безбједности БиХ Драгана/ Мектића”, рекао је Додик.

Додик је истакао да по Уставу БиХ ниједна оружана формација не може да уђе на територију ентитета без сагласности тог ентитета и поставио питање како СИПА може да крши Устав?

Он је поновио да БиХ не треба толика и прескупа војска, која би се “распала у случају било каквих нереда”.

Када је ријеч о обезбјеђењу које ће имати у Сарајеву, Додик је рекао да ће то бити само људи у које има повјерење и да му не треба обезбјеђење са нивоа БиХ.

“У те неке заједничке јединице немам повјерење. Неће ме они обезбјеђивати. Имаћемо сарадњу са Владом Републике Српске, не треба ми обезбјеђење на нивоу БиХ. Зар да прихватим да ме чува СИПА која је прије три мјесеца хтјела да ме хапси, затвара и претреса моју кућу”, питао је Додик.

Он је додао да повјерење има само у полицију Републике Српске, а прописе које су “можда неки прије и потписали нека примјењују код себе”.

“Неће ме обезбјеђивати нико други, него Полиција Републике Српске”, категоричан је Додик.

Додик је навео да је, као и сваки други представник Републике Српске, “само на привременом раду у Сарајеву”, те да је он уствари функционер Српске гдје је изабран.

“Сва политика у БиХ, као и монетарна политика, стављају се у функцију туђих интереса. Захтјеви ЕУ у процесу придруживања иду директно на штету наше привреде. Приватизација спроведена под притиском странаца девастирала је живот у БиХ. Ако нема жеље да се то мијења не видим сврху функционисања БиХ”, навео је Додик.

На питање да ли се недавни “конфликт” са амбасадором Аустрије може схватити као дио најављене политике “поврата суверенитета БиХ”, Додик је рекао да “нема конфликт ни са ким”.

“Аустријски дипломата нам покушава говорити како ћемо се понашати. Нисмо се састајали двије године од када сам га откачио. Навијачки се понаша за муслиманску страну у БиХ и сада, одједном, он треба да се састане са мном. Они који су спремни да поштују Републику Српску и мене као члана Предсједништва БиХ из Српске имаће дијалог. Они који нису, неће бити поштовани”, рекао је Додик.

Он је нагласио да је “савршено свјестан великих и моћних земаља”, али да нема ниједан разлог да показује подаништво тако што ће прихватити “благо речено сугестије да рјешава ствари онако како они мисле да треба”.

На питање које ће земље прво посјетити као члан Предсједништва БиХ, Додик је рекао да ће се прво вратити у Републику Српску, па у Србију, “а за даље ће видјети”.  

Нова пракса у Српској - одговорни људи на пословима у јавном сектору

 

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик поручио је да Република Српска хоће нову праксу да именује одговорне људе на послове у јавном сектору што ће значити смањење корупције и пословне резултате који морају бити видљиви.
Додик је рекао да ће Влада Републике Српске послије шест мјесеци рада процијенити да ли су то успјели или су само социјално смјештени.

“Прекидамо праксу да партија штити директора и да нису одговорни влади Републике Српске за резултат”, изјавио је Додик за “Политику”.

Он је објаснио да Влада Српске, која долази, управо због двотрећинске подршке више неће бити приморана да оклијева да позове на одговорност руководиоце који не показују успјех у свом послу.

Додик, који је и лидер СНСД-а, указао је на потребу јачања домаћег производа, те је додао како ће у овој години раст бити око 3,7 одсто.

“Савршено смо свјесни да раста нема без инвестиција, индустријске производње и пољопривредног раста”, додао је Додик.

Додик је напоменуо да се ради у нестабилним околностима, те да је правио чудо што се економија одржала на овом ниову, имајући у виду отвореност граница и приватизацију која је у старту ослабила привреду.

“Осим јавних предузећа, попут жЕлектропривреде Републике Српскеж или жШума Републике Српскеж, нисмо успјели да сачувамо важне ресурсе. Хтјели су отети и жЕлектропривреду Републике Српскеж. То предузеће треба реформисати, али је у позицији да, упркос неким слабостима, може да буде инвеститор”, сматра Додик.

Он је додао да ће Српска покушати да гради хидроелектране на Горњим хоризонтима, да ријеши питање Бук Бијеле, а у том пакету и двије централе договорене са Владом Србије - Фочу и Паунце.

Додик је напоменуо да Српска жели да настави изградњу ауто-пута од Добоја, преко Брчког и даље са Србијом.

“Када то завршимо пребацујемо се на источни дио ауто-пута од Вардишта, преко Рогатице, Сокоца до Источног Сарајева. Већ разговарамо о изградњи ауто-пута од Бањалуке до Приједора, као и оног до Купреса /према Сплиту/. То је дио напора да се нашој привреди омогући да користи луке на Јадрану. То би из Србије био најкраћи пут до средњег Јадрана”, рекао је Додик.

Додик је напоменуо да Републици Српској треба стабилна политичка ситуација и снажне институције, а да се снага мјери у већини у Народној скупштини, те да Српска није подијељено друштво.

Према његовим ријечима, дио аналитичара наставља с ентузијазмом да шаље поруке које нису добре, припремајући се, ваљда већ за наредне изборе као што су приче о паравојним формацијама или о случају на Тргу Крајине.

Додик каже да је Српска учинила све са своје стране, али да “нико од тих аналитичара никако да извуче генезу о чему се ту радило”.

“Не говорим о оцу /Давору Драгичевићу/. Све што је учинио урадио је озлојађен, било му је тешко преживјети, то разумијем. Али они са стране покушали су то политички да инструментализују, а они су из Републике Српске и из иностранства. Закаснили смо пола сата да похапсимо пет људи из иностранства који су мјењали мјесто боравка у Републици Српској јер су имали унутрашњу мрежу људи, коју ћемо сад разоткрити, а били су у функцији едукације и одржавања тог случаја”, рекао је Додик.

Додик је истакао да је потребан што шири круг подршке да би се договорили приоритети, али и поручило међународном фактору да се снага, коју ће он имати као члан Предсједништва БиХ у Сарајеву, заснива и на могућности да потегне вето, за шта му треба двотрећинска већина у Народној скупштини.

На питање да ли је добро за Српску то што ће опозиција бити мања, Додик је одговорио да се опозиција не мјери бројем посланика већ конструктивношћу, те да је “народ одредио да су слаби”.

“Ми не дјелимо те апстрактне вриједности по којима нема демократског друштва ако нема опозиције, посебно ако постојање опозиције подразумјева да галаме и звижде, подрже случај на Тргу који је потпуно правно неоснован и да на томе граде политику и смисао свог постојања. Ако је то опозиција, онда она таква и нема неког смисла”, оцијенио је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана