Додик: У наредних пет година мир у БиХ и занимљив политички живот

Срна
Додик: У наредних пет година мир у БиХ и занимљив политички живот

Београд - Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изразио је увјерење да ће у наредних пет година владати мир у БиХ, а да ће политички живот бити веома занимљив и турбулентан.

Додик је истакао да он јесте српски члан Предсједништва и да представља Србе, али да не намјерава и неће радити против интереса других народа.


"Нећу дозволити никакву мајоризацију било кога. Ја не желим да мајоризујем никога и нећу дозволити било коме другом, као начин одлучивања, јер сам увјерен да смо, у процесу мајоризације, веома близу оружаног конфликта у самој БиХ", рекао је Додик за РТС.

Он је истакао да га изградња пељешког моста не занима и да то питање гледа кроз призму Републике Српске, која мора да сарађује са Хрватском у изградњи будућег моста у Градишци на Сави.

Додик је нагласио да нема ништа против избора народа и да нити може нити жели да избјегне оне које изаберу бошњачки и хрватски народ, додавши да ће сходно томе они који буду власт у Федерацији БиХ бити партнери у БиХ зато да би избјегли додатне турбуленције.

Он је навео да је рад претходних представника Срба у заједничким органима критиковао због, како је рекао, подаништва, а не зато с киме сте или нисте.

"Структура која је то до сада радила била је у функцији јачања унитаристичког модела БиХ, гдје су /министар безбједности БиХ Драган/ Мектић и министри сматрали да су они надређени Републици Срспкој, а наш политички концепт није тај", рекао је Додик.

Актуелни предсједник Републике Српске истакао је да он подржава уставни концепт БиХ, а не унитаристички концепт Бакира Изетбеговића, који су "/Младен/ Иванић и остали подржали", указавши "да су подржавали уставни концепт не би имали проблем са општим увјерењем у Републици Српској да врше српску националну издају".

На питање да ли је могуће направити српски национални блок, Додик је одговорио да је спреман за разговор са свима који желе да раде заједно на питањима Републике Српске и њене уставне позиције и уставних капацитета.

Говорећи о страном уплитању у предизборну кампању, Додик је навео да 1998. године није знао колико странци "играју покварено и понижавајуће за српски народ" и оцијенио да му неки на Западу раде о глави, зато што је његова политика, политика јачања Републике Српске.

Додик је навео да га "често обавјештавају о неким активностима, које предузимају" и да је било страног мијешања и у предизборној кампањи, нагласивши да је доказе дао сам британски министар одбране отворено рекавши да шаље у БиХ 40 специјалаца да помогну да се избори остваре у складу са циљевима.

"Ми смо их евидентирали. Њих пет је било у Бањалуци. Окупљали су структуре, укључивали се у друштвене мреже, медије, ширили лажне информације. Међутим, ништа им то није помогло, јер наши људи не воле странце који се мијешају у наш унутрашњи политички живот", рекао је он.

Предсједник Српске је истакао да странци од 2006. године нису могли да улазе у било какву причу о формирању власти у Републици Српској, додавши да је он водио потпуно јасну, легалистичку политику, која "не може да буде оспорена".

"Ми смо то радили аутентично сами и супротставили смо се високом представнику и свим другим странцима у Републици Српској. То је спасило Српску. Та политика се заснивала на томе да Република Српска не тражи ништа више од онога што има написано у Дејтонском међународном споразуму и да не пристајемо на губитак надлежности", рекао је Додик.

Он је указао да је та легалистичка политика заснована на међународном споразуму који се "спроводи, а не мијења", док су, како је објаснио, "криминалци какав је Педи Ешдаун, /Волфганг/ Петрич и остали рушили међународни споразум", тако што су пасивизирали српску политичку структуру, чему је дошао крај 2006. године.

Додик: Тврдње о изборној крађи - раније договорен сценарио

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик оцијенио је да су тврдње о изборној крађи дио раније договореног сценарија и истакао да је и ОЕБС рекао да су избори у БиХ били фер и поштени.
"Они који губе имају право да се љуте. Мислим да је то без икаквог разлога и да траже начина да скрену пажњу. Мислим да је то дио раније договореног сценарија, али да није било довољно капацитета послије избора, да се проблематизују ти избори. ОЕБС је рекао да су ти избори фер и поштени", рекао је Додик за РТС.

Додик је додао да се и од неважећих листића прави фама, јер их на овим изборима није било ни више ни мање него на претходним изборима.

"Милорад Додик, Влада Републике Српске, парламент не спроводе изборе, него Централна изборна комисија /ЦИК/ БиХ. Ми смо као организована партија развили софтвер који је омогућио да већ у 23.00 часа те ноћи имамо податке о резултатима са свих гласачких мјеста. И ми смо те резултате изнијели у 23.30 и показује се да су то исти резултати", рекао је он.

Додик је истакао да је задовољан изборним резултатима странке на свим нивоима власти, а поводом коментара о пролазности у градским срединама указао да је коалиција на чијем је челу добила изборе у Требињу, Источном Сарајеву, Приједору и Бањалуци, у којој је, како је истакао добио више гласова од /Младена/ Иванића.

"Наравно, очекивали смо мало више, јер је наш циљ била апсолутна подршка, међутим и други су тежили добром резултату. Али, захвалан сам свим активистима и члановима партије који су радили на овом добром резултату", рекао је новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ.

Он је оцијенио да је то што су Иванић и /Вукота/ Говедарица одбили његов позив на кафу послије избора, "њихов проблем".

"То је њихов проблем. Ја сам сматрао да је нормално да као људи који се баве овим, сједнемо и да смо ваљда једнако заинтересовани за добро стање у Републици Српској. То је био једини мотив", рекао је Додик.

Он је истакао да је реална најава о повећању просјечне плате у Српској на 500 евра, наводећи да ће се ићи у договоре са послодавцима у јавном и приватном сектору, смањити опорезивање посла и рада, те покушати да се повећањем пореза на имовину надокнади губитак, а од послодаваца тражити да се тај дио пореза на плате, кога се држава одриче, транспонује у плате.

"Вјерујем да ћемо половином шестог мјесеца већ стићи до 500 евра просјечне плате у Републици Српској", рекао је Додик.

Он је истакао да циљ треба да буде да се што прије достигне просјечна плата "700, 800, 900 па и 1.000 евра", јер је то једини одговор на одлазак људи са ових простора.

Додик је оцијенио да се одлазак младих из земље може спријечити деблокадом монетарне политике у БиХ, која се води у Централној банци, а она је у надлежности Предсједиштва БиХ.

"Сада имамо 480 милиона евра више депозитта него што имамо у промету конвертибилних марака, а то значи да би овог тренутка, када донесемо одлуку, могли да имамо милијарду марака на располагању, које би могли да упутимо у подршку младим људима да изграде кућу, почну нови бизнис и вежемо их за овај крај", рекао је Додик.

Он је истакао да је вођење и осмишљавање спољне и економске политике у његовој надлежности као члана Предсједништва, у што спада и заштита домаће аграрне производње у односу на робу из иностранства која се производи уз много веће подстицаје него у БиХ.  

На састанку са Вучићем о имплементацији изборних резултата

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да се састао са предсједником Србије Александром Вучићем прије него са новим члановима Предсједништва БиХ и да су разговарали о имплементацији изборних резултата, о фомирању органа.
"То је нормално, чули смо се десетак пута телефоном у међувремену, ми имамо добру комуникацију и желимо да побољшамо односе", рекао је Додик за РТС.

Додик је напоменуо да је непотребна изјава новоизабраног хрватског члана Предсједништва БиХ Жељка Комшића о томе да би он признао самопроглашено Косово, што није коректно, јер је Вучић честитао свим члановима Предсједништва, а он је узвратио на тај начин.

Он је додао да БиХ не признаје Косово зато што то не чини Република Српска, те да ће Српска у том питању пратити Србију.

Додик је рекао да воли Србију и да путује са њеним пасошом.

Додик је нагласио да не иде у Предсједништво БиХ да прави додатне подјеле, али да неће дозволити да се деградира Српска.

На питање зашто му је важно да буде српски члан Предсједништва БиХ, он је рекао да њему не представља важност, али да је политички важно за позицију Српске, јер су у протекле четири године српски кадрови из Сарајева водили политику слабљења Српске.

"Ми немамо више луксуза да било какав авантуризам дозволимо себи, зато је неопходно да структура Срба у заједничким институцијама буде јединствена", додао је Додик.

Он је поновио да је БиХ сложена земља, да нема свој идентитет без два ентитета и три народа, те да је сасвим логично да он води политику Српске и да ће тражити да на сједницама Предсједништва БиХ буде истакнута застава Српске.

Новоизабрани српски члан Предсједништва БиХ нагласио је да то није минимална ствар и није симболичког карактера.

"Уколио пристанете да се сав идентитет Републике Српке сведе на то да се само упражњава у Бањалуци, онда добијете причу да 9. јануар није Дан Републике, па су нам оспорили грб, химну `Боже правде`, урушавају нам идентитет гдје год стигну", додао је он.

Додик је навео да ће у његовом тиму за спровођење такве политике бити много младих људи, као и Емир Кустурица, који, како је рекао, са својим искуством и познавањем локалног менталитета може много да помогне, а биће му потребни и савјетници за област одбране и спољне политике.

"Не желимо ништа друго осим онога што нама припада и водићемо рачуна о националним интересима", поручио је Додик.

Он је навео да је стара америчка администрација увела њему санкције, као и да је амерички амбасадор у БиХ Морин Кормак озбиљан промашај спољме политике те земље и да није заслужила да представља тако велику и моћну земљу.

Додик је истакао да су за њега велика част састанци са предсједником Руске Федерације Владимиром Путином, који су добри и отворени, те изразио наду да ће имати више прилике да се састаје са њим на новој дужности српског члана Предсједништва БиХ.

Он је рекао да је његова платформа Устав и Дејтонски споразум, да не продубљује сукобе у БиХ, мир, да се одлуке доносе у оквиру органа, а не да то ради високи представник и судије уставног суда, да се амерички и британски амбасадори не мијешају у управљање БиХ.

"Република Српска је мени прије свега и покушаћу да правим неку могућу БиХ.
А немогућа БиХ, каква јесте, направљена је као монструм од високих представника који су кршили међународна права. Не искључујем могућност да Српска, као посљедица неуспјеха уставне БиХ, буде независна", навео је Додик.

Говорећи о новоизабраним члановима Предсједништва БиХ Шефику Џаферовићу и Жељку Комшићу, Додик је рекао да је он за Устав, а да су они за вануставне теме.

Он је напоменуо да је Џаферовић био шеф ЦЈБ у Зеници током рата до 1995. године, у његовој зони одговорности дјеловао је одред "Ел муџахедин", који је вршио стравичне злочине над Србима, подсјетивши на снимак одсијецања главе /српском заробљенику/.

"Није за то никада одговарао, зато што је та БиХ таква. Ни Насер Орић није одговарао, а прије два дана смо видјели да се у УН налазе подаци још од 1993. године да је убијено 1.000 Срба, а онда су то неки Американци склонили и рекли то ће промијенити контекст кривице, јер онда не би могли говорити да су Срби криви", додао је Додик.

Додик је рекао да у случају да је умјесто њега на изборима побиједио Младен Иванић, у Предсједништву би била три представника Бошњака, те оцијенио да ће многе ствари које у БиХ треба да се успоставе као органи власти морати да чекају.

Он је рекао да Џаферовић и Комшић не могу њега прегласати.

"Мој одговор је витални национални интерес и Народна скупштина Српске, која дефинитивно одлучује", истакао је Додик и додао да Предсједништво БиХ није врховни орган, већ су то парламенти ентитета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана