Додик: У фебуару разговори о новим запошљавањима

Срна
Додик: У фебуару разговори о новим запошљавањима

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће у фебруару организовати састанак са члановима Владе и најуспјешнијим привредницима у Српској на којем ће бити разговарано о новим запошљавањима и развојним шансама Српске.

 Додик је нагласио да Република Српска тренутно има највећи број регистрованих запослених икада, 263.000, истичући да вјерује да има још простора за запошљавање.


"Треба видјети гдје су ресурси за још веће запошљавање и подржати привреднике", рекао је Додик на пријему поводом Дана Републике за најуспјешније привреднике.

Он сматра да од домаћих привредника треба направити пословну елиту.

"Основни дијалог о привредним питањима треба да водимо са домаћим привредницима, а не страним инвеститорима", нагласио је Додик.

Он је додао да је веома важно видјети како ће бити трансформисан јавни сектор који ће бити стимуланс за све остале секторе.

"Важно је и да видимо како можемо креирати неке нове подршке које су у овом тренутку могуће", рекао је Додик.

Он сматра да је потребно избаланисирати веома тешку наслијеђену социјалну структуру.

"Вјерујемо да имамо одговоре на оно што нас чека у идућој години", истакао је Додик.

Он је поручио да, без најуспјешнијих привредника Републике Српске и њихових улагања, друштво не би могло бити стабилно, не би могло да се креће и очекује напредак.

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић рекао је да је у овој години у Српској настављен тренд укупног привредног раста, што говори да Српска води динамичан привредни живот и да је све већи број предузећа која биљеже велике успјехе.

Он је навео да у Републици Српској има 350 компанија које уплаћују више од 300.000 КМ пореза годишње, а сваке године повећава се број привредних друштава регистрованих у Српској.

Ђокић је поручио да је Српска са својом привредном структуром стабилна и да одолијева изазовима.

Предсједник Привредне коморе Републике Српске Борко Ђурић рекао је да је Српска у години на измаку имала извјестан, али недовољан привредни раст, те да су привредници опредијељени да дају допринос да се обезбиједе квалитетнији услови привређивања и динамичнији раст привредне активности.

Он је додао да ће састанак у фебруару бити прилика да се конкретизују одређене ствари.

Ђурић сматра да се морају предузимати мјере да се заустави одлазак радне снаге из Српске и да буду створени услови да се врате они који су отишли.

Предсједник Удружења пољопривредних произвођача и мљекара Републике Српске Владимир Усорац оцијенио је да је претходна година за пољопривреднике била тешка због мраза и суше, али и потписивања Споразума о стабилизацији и придруживању који је био додатни терет.

"Упркос свим потешкоћама, успјели смо одржати производњу, чак је и повећати у мљекарском сектору", додао је Усорац.

Он је рекао да је томе помогло и ресорно министарство, јер су исплаћене премије за девети мјесец, а сутра би требало да буду исплаћене и за десети.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана