Додик: У Залужанима нема ни руских ни америчких ракета

nezavisne.com
Додик: У Залужанима нема ни руских ни америчких ракета

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик, рекао је, приликом обиласка радова на реконструкцији и изградњи нових полигона центра за обуку у бившој касарни Залужани, да у овој касарни нема ни руских ни америчких ракета и да у њу неће слијетати ни "боинзи ни руски авиони".

Додик је рекао да су Републици Српској "отели војску, али неће дозволити да буде отета полиција иако су и то покушали".

"Грађани Републике Српске ће бити безбједни и с тим разлогом се опрема ова зграда и полиција", рекао је предсједник Додик.

Додао је да РС по Дејтонском споразуму има надлежност за безбједност и одбрану, а да је сачувала полицију РС јер није дала сагласност да буде укинута.

"Не чинимо ништа нелегално, противуставно или противзаконито, али јесте против неких битанги које стално измишљају нешто у том погледу. А новинари могу да сниме да овдје нема ни руских ни америчких ракета и да овдје не могу да слијећу ни боинзи ни руски авиони", рекао је Додик.

Истакао је да сада само РС жели да побољша услове у којима је полиција смјештена, јер се РС промовисала као дио антитерористичке коалиције", рекао је Додик.

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач је рекао да ће Центар за обуку у бившој касарни Залужани бити отворен 4. априла, али је нагласио да ипак до тада неће бити готови сви радови.

Лукач је рекао да је Влада издвојила 6,5 милиона марака који су до сада уложени, а да ће РС у овој години издвојити три милиона марака.

На питање да ли је РС полигон између великих сила обзиром на причу ко обучава полицијске снаге, Лукач је рекао да су до сада специјалне јединице РС обуку радиле са европским и америчким инструкторима, и да су оне обучене по свјетским стандардима.

Жељка Цвијановић, предсједница Владе РС, је рекла да је опредијељење Владе РС да МУП добије један савремени центар за обуку. 
"Велико је задовољство да ће РС моћи да се похвали једним оваквим модерним центром", рекла је она и додала да је прича да је РС полигон између Русије и Америке вјештачки испродукована прича дијела међународне заједнице и опозиције који настоје да укаљају РС, те да се око модернизације наоружања МУП-а створила беспотребна вјештачка хистерија. 
"РС је свјесна себе и свог постојања, није дио никаквиих глобалних размирица нити има потенцијал да то буде", рекла је она.

Срамота што је Вучуревић именован за амбасадора

 Предсједник Републике Српске Милорад Додик сматра да је именовање Славка Вучуревића /ПДП/ за амбасадора БиХ у Словенији срамота за све и упитао шта се може очекивати након овакве одлуке.
"То је срамота за све али, наравно, имају право на ово", рекао је Додик новинарима у Залужанима код Бањалуке.

Коментаришући одлазак људи из Српске у иностранство, Додик је истакао да грађани Српске не би смјели да олако напуштају радна мјеста и огњишта.

"Има оних који су отишли, па се сада враћају овамо, јер није у иностранству баш тако лијепо. Прије седам-осам година нико одавде није могао да уђе у Њемачку или неке друге западне земље, јер су браниле своја тржишта", рекао је Додик.

Он каже да има примјера да су преварени људи који су посредством агенција ишли на рад из Српске у Словачку.

"Прича о одласку постоји и нико је не спори и не може се забранити људима да одлазе. Међутим, знам људе из Лакташа који су отишли у Њемачку, па сада моле да буду овдје враћени на посао који су раније радили", додао је предсједник Додик.

Он каже да наши људи раде по два посла у иностранству да би преживјели, да живе у неусловним објектима, иако има и оних који су успјели да се снађу боље, што није просјек и стандард.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана