Додик: У Српској одлучује власт Српске, а не Сарајево

Срна
Додик: У Српској одлучује власт Српске, а не Сарајево

Братунац - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Братунцу да у Српској неће бити прихватних центара за мигранте, а да то што у Сарајеву планирају џаба раде јер у Републици Српској одлучује власт Српске.

“Могу да имају само транзит и да се ослоне на наше хуманитарне организације у погледу хране и пића, али стационираних центара неће бити”, рекао је Додик новинарима.

Он је поручио да то што планирају у Сарајеву када је ријеч о мигрантима, џаба раде јер у Републици Српској одлучује власт Српске.

“Ми смо држава, ми смо власт, а то у вези са мигрантима које сасвим свјесно пуштају у БиХ, је политика која је скројена на неким другим мјестима”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, дио међународне заједнице и дио бошњачке политичке елите сматра да мигранти треба да буду стационирани у БиХ.

“Немогуће је да 2015. године, када је мигрантска криза била најизраженија у Европи и највиша у овом региону, да се то тада није дотицало БиХ, него баш сада”, рекао је Додик.

Он каже да то значи да је ово вријеме размјештаја, а не транзита за мигранте.

“Зато ми одбацујемо сваку могућност стационирања миграната овдје и могу да нас оптужују за шта хоће”, рекао је Додик и нагласио да су људу у Републици Српској хумани и не желе ником муку.

Он је нагласио да нико у Републици Српској није продуковао мигрантску кризу и зато нико и не жели да трпи њене посљедице.

Коментаришући изјаву савјетника предсједника самопроглашеног Косова Азема Власија “да је Додик неозбиљан”, предсједник Српске је рекао да је Власи док је био у Савезу комуниста Југославије “клечао пред Титом, а рушио Југославију и стварао државу Косово”.

“У том смислу можда смо исти, јер ја стварам Републику Српску као државу”, рекао је Додик.  

Сваки народ да има аутентичног представника у Предсједништву БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да га не интересује избор бошњачких кандидата за члана Предсједништва БиХ, без обзира о коме је ријеч, те да је коректније да сваки народ има свог аутентичног представника.
“Ја не могу да бирам Бошњака, нити хоћу да Бошњак бира Србина за члана Предсједништва, мада је Младен Иванић изабран бошњачким гласовима. Коректније је да сваки народ има свог аутентичног представника, него неке калкуланте који ће лагати и петљати”, сматра Додик, који је кандидат владајуће коалиције у Републици Српској за српског члана Предсједништва БиХ.

Он каже да пресудну улогу у избору бошњачког члана Предсједништва БиХ има Исламска заједница у БиХ.

Додик је за портал “Вијести” рекао да неће опструисати рад Предсједништва БиХ, али да би евентуални избор кандидата СДА Шефика Џаферовића, због његове негативне ратне прошлости, сигурно закомпликовао односе у тој институцији.

Он каже да би волио да сарађује са прагматичним политичарима.

“Никада нисам и не желим да направим ниједан проблем ни Бошњаку, ни Хрвату, ни Федерацији БиХ /ФБиХ/. Оно што ФБиХ мисли да је за њих приоритет, ја одмах потписујем, али се мора признати и право Републици Српској на њене приоритете”, наглашава Додик.

Коментаришући медијске тврдње да ће добри односи руског и турског предсједника Владимира Путина и Реџепа Тајипа Ердогана “поправити и односе између њега и лидера СДА Бакира Изетбеговића, Додик, који је и лидер СНСД-а, рекао је да “након избора Бакира више нема, јер ће га откачити његови из СДА”.

“Он /Бакир Изетбеговић/ уопште није релевантан, он је прошлост јер је лоше водио бошњачку политику и супротставио ју је политици хрватског народа у БиХ, а веома је лоше утицао и на односе са Србијом, што у политичком смислу никако не може да буде корисно за Бошњаке”, појашњава Додик.

Он сматра да је проблем бошњачке политике максимализација.

“Они у свему хоће све, а тога нема и никада то неће добити. Да су хтјели, давно смо могли ријешити проблем жСејдић-Финциж. Бошњачке партије су веома поларизоване и подијељене, али ако би требало да се направи штета Србима или Хрватима, они ће се брзо ујединити. Они немају другу националну политику. Они ће БиХ смучити не само Србима и Хрватима, него и добром дијелу Бошњака. То је њихова политика, политика ароганције”, каже Додик.

Додик тврди да је близак рођак министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића сувласник фирме у Истанбулу која из БиХ извози месо у Турску.

“Ја немам нигдје такву фирму”, навео је Додик.

Он је потврдио да ће СНСД и ХДЗ БиХ тијесно политички сарађивати у будућем периоду, као и да то важи и за његову сарадњу са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем, јер се она заснива на реалним и партнерским основама.

“Сматрам да Хрвати треба да задрже своју конститутивност јер је за БиХ много важно да сва три народа буду конститутивна. Ми се о томе слажемо, као и о томе да сваки народ треба да бира аутентичног представника”, каже Додик.

Он је рекао да је конститутивност Срба у три кантона у ФБиХ питање за Федерацију и напоменуо да је Српска свој посао у вези са конститутивношћу друга два народа коректно урадила на својој територији.

Додик очекује да ће заједно са Човићем и ХДЗ-ом то питање бити ријешено, а ако успјех случајно изостане, онда то може изазвати проблеме између ове двије странке.

Он је истакао да је Република Српска прихватила Декларацију о опстанку српског народа и додао да се тај документ налази у процедури усвајања у институцијама Србије, што би требало да се деси ускоро.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана