Додик: У Републици Српској прича о смјенама неће проћи

Срна
Додик: У Републици Српској прича о смјенама неће проћи

Тирана - Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је данас да ће Република Српска пратити Србију када је ријеч о Косову и Метохији, као и да не подржава да високи представник смјењује било кога и да та пракса у Републици Српској неће проћи.

Додик је рекао новинарима у Тирани, поводом охрабрења које је високи представник Валентин Инцко добио од амбасадора неких земаља у Савјету безбједности УН да користи бонска овлашћења, да то не значи ништа.

“Њега охрабрују и раније су га охрабривали, то не значи ништа. Он не може да смијени, то је прошло вријеме. Какво смјењивање? Шта ако смијени, ако ми кажемо да не долази у обзир, шта ће онда, кога да смијени?”, упитао је Додик.

Он је истакао да, на крају крајева, то није била одлука Савјета безбједности УН.

“Нема одлуке Савјета безбједности и то су задњи покушаји ових који су спекулисали или покушали да направе систем који су они замислили у БиХ и сада га упорно бране, па и силом. То је слична прича као када нам говоре како треба забранити негирање наводног геноцида у Сребреници”, истакао је Додик.

Он је упитао ако се то десило, зашто се брани на тај начин.

Додик је рекао да је високи представник стално охрабрен од Американаца, али да не зна да ли је то политика предсједника САД Доналда Трампа или унилатерална позиција неких Американаца.

“Ја сам слушао Трампа када је говорио о томе да се неће мијешати у унутрашње ствари. С друге стране, БиХ, па чак и Европа гура причу о томе да БиХ треба да се придружи Европи у смислу статуса кандидата”, рекао је Додик.

Он је навео да је “неспојиво са европском праксом и вриједностима, да прима земљу која је под неком врстом протектората”.

“Неспојиво је са европском праксом тражити тако нешто као што је то дала сагласност, наводно Француска, не знам да ли је тачно, али то су само појединачни ставови. Ми смо научили на Енглезе, на неке Американце, на неке позиције у вези са тим, на њихове негативности”, рекао је Додик.

Он је навео да су “могли сада да смијене неке људе који тамо /у Сарајеву/ држе шест мјесеци власт - и неће”.

“Ја не подржавам било кога да смјењују и у Републици Српској та пракса неће проћи. Да би неко био релевантан у смислу одлуке да неко буде смијењен, мора се објавити у Службеном гласнику Републике Српске да је Милорад Додик или неко смијењен. А шта ако ми не објавимо ту врсту приче, шта је онда донио? То смо га научили већ има 10 година не смије ништа да уради. Нека проба”, истакао је Додик.

Он је рекао да је Инцко икебана која “само служи за препадање тамо неких или лаковјерних да помисле да нешто може” и додао да су то “стерилни међународни напори да се на овај начин пружа порука БиХ”.

“Сва прича иде за тим да се каже да нема разграничења у смислу договора између Београда и Приштине јер би то било лоше за Републику Српску која би могла да повуче тај неки потез одвајања. И све се усмјерава на међународном плану, наводно, да се то спријечи”, рекао је Додик за РТРС.

Он је упитао, ако је то небитно, према њиховом мишљењу, зашто онда толико пријете.

“Или можда ми не разумијемо да је снажна позиција Републике Српске да може да то уради кад год хоће и да не мора да чека ту врсту приче. Међутим, неће да примијете да смо се ми опредијелили за политику подршке Србији и ако Србија направи договор у оквиру разговора и формата Приштина-Београд, ми ћемо то подржати и стати иза тога. И ми ћемо бити ти који ће, подржавајући то, послати поруку да је то и што се тиче нас океј”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, ако неко мисли да ће оваквом политиком игнорисања Србије, игнорисања њених захтјева, игнорисања компромиса који је требало да се десе, “једноставно одвојити трајно оно што се зове Косово или они перспективно сматрају да је то та административна линија и све оно што припада, онда се грдно варају”.

“И онда ће Република Српска, опет, пратити Београд. Ако неко то уради мимо Београда, онда ћемо ми реаговати на такву версту приче и шта је ту нејасно. Ми смо савршено у томе јасни и онда дође неки Инцко на Савјет безбједности који оправдава своју плату од 24.000 евра мјесечно за коју ништа не ради, нити треба да ради и покушавају да се наједном врате ти рецидиви”, нагласио је Додик.

Коментаришући разговор албанског премијера Едија Раме и приштинског званичника Хашима Тачија о националном уједињењу и припајању три општине на југу Србије самопроглашеном Косову, Додик је изразио увјерење да су то организовале власти у самопроглашеном Косову и додао да томе не придаје велику пажњу.

“Видио сам да се, осим интеграције наводног Косова и Албаније, тражи Прешевска долина, још је само фалило да су тражили Калифонију да им се придружи. Ја не вјерујем да је то изван онога што је власт на Косову и томе не придајем посебну пажњу и хтјели су да пошаљу њихову поруку”, навео је Додик.

Он је рекао да ће учесници данашњег скупа у Тирани, у оквиру процеса Брдо-Бриони, разговарати о темама важним за Балкан у оквиру тог процеса.

“Вјерујем да неће бити начелна прича. Ја први пут учествујем на оваквом самиту, али вјерујем да то неће бити уобичајена прича позивања на неке заједничке, универзалне вриједности, него да ће поставити неке ствари на другачији начин”, истакао је Додик.

Он је навео да састанак који су јуче имали Тачи и Рама и оно о чему су говорили није чин добродошлице.

“То ће битно пореметити овај састанак и није на фону намјера организатора да се ради на рјешавању отворених питања на Балкану”, оцијенио је Додик.

Он је додао да то није нешто преко чега би могао да пређе, као вјероватно ни предсједник Србије Александар Вучић.

“Ми из Републике Српске водимо рачуна да Србији не погоршавамо ситуацију и да није тога да још више излажем Вучића некој врсти ватре, ја бих затражио сличан састанак који би и ми требало да организујемо и да пошаљемо неке сличне поруке које су дио очекивања, прије свега људи у Републици Српској”, навео је Додик.

Он је упитао шта би се онда десило и како би свијет реаговао.

“Овако на те изјаве које смо чули нико ништа не реагује. Ми ћемо морати овдје да кажемо, ја ћу, и говорим о томе да је то неприхватљиво, да мора да се очува процес разговора, да то угрожава саме разговоре”, нагласио је Додик.

Према његовим ријечима, овакве најаве Раме и Тачија доводе у питање било какву могућност успостављања консензуса и разваљују све напоре међународних посредника у том погледу.

“Ако су бирали најмање лош тренутак за такво пласирање вијести, онда је то било у оквиру овог самита”, рекао је Додик.

Он је рекао да синоћ његови саговорници готово да нису ни примијетили такве изјаве.

“Очигледно да примјећују само оно што бисмо ми евентуално рекли или евентуално урадили”, додао је предсједавајући Предсједништва БиХ.

Одговарајући на питање да ли ће тражити жешћу реакцију на такве поруке, он је рекао да Република Српска подржава Србију у погледу преговора, те да БиХ захваљујући Републици Српској није ни признала самопроглашено Косово.

“У оквиру тога ми се крећемо”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, такве поруке су неприхватљиве.

“Ми смо видјели на који начин то посматра свијет када је организован састанак у Берлину који готово да није дао никакав резултат, осим што је можда удаљио могућност да се дође до неког компромиса, да они бирају саговорнике. Изабрали су /предсједавајућег Савјета мнистара у техничком мандату Дениса/ Звиздића који је тамо отишао па причао приче које њима годе и то је тај модалитет”, навео је Додик.

Он је рекао да може само да замисли како је Вучићу самом у том амбијенту и окружењу.

“Ја сам сам годинама пролазио такву врсту приче и био изложен на мултилатералним састанцима јединственом ставу тих странаца, Бошњака, па у неко вријеме и Хрвата и готово сам бранио политичке ставове Републике Српске и ја то могу да разумијем за разлику од других који мисле да то баш и није нешто”, истакао је Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана