Додик: У Бриселу и о шансама БиХ за статус кандидата за чланство у Унији

Срна
Додик: У Бриселу и о шансама БиХ за статус кандидата за чланство у Унији

Сарајево - Предсједавајући Пресједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да очекује да ће наредне седмице у Бриселу чути од европских званичника какве су шансе БиХ да у овој години добије статус кандидата за чланство у ЕУ.

Он је изразио жаљење што челним људима ЕУ неће моћи да презентује “добра дешавања у БиХ”.

“Мало шта носимо у Брисел. Нисмо одговорили на сва питања из Упитника и то је нешто што је лоше. Нисмо формирали власт на нивоу БиХ, Реформска агенда није до краја спроведена, а имамо застој са Међународним монетарним фондом и са реализацијом Писма намјере”, рекао је Додик за Телевизију “Ал џазира Балкан”.

Он сматра да ће на састанку у Бриселу, на који одлази са друга два члана Предсједништва БиХ Шефиком Џаферовићем и Жељком Комшићем бити ријечи и о власти у Федерацији БиХ која такође није формирана, као ни у појединим кантонима.

“Вјерујем да смо способни да одвојимо европски од атлантског пута. Република Српска има јасан став што се тиче европских интеграција - она их жели. Поздравили смо формирање механизма координације који је раније донесен и усвојен, а у оквиру њега можемо да дођемо до рјешења као што се показало у неким ранијим периодима”, рекао је Додик.

Он је истакао да је за све то потребан и ефикасан Савјет министара који треба да буде мјесто окупљања и спровођења механизма координације по свим питањима.

Додик сматра да ће у Бриселу бити разговарано и о регионалној сарадњи за коју каже да би требало да буде на већем нивоу, додајући да вјерује да исти став имају и Џаферовић и Комшић.

“Моја политика, а вјерујем и остала два члана Предсједништва БиХ, јесте да се постигне што већи степен регионалне сарадње. То смо и учинили на једној од првих сједница којих је до сада било четири. Позвали смо све предсједнике држава из региона у посјету БиХ, а што се тиче европског пута, усвојили смо и једну изјаву, чиме смо јасно означили да нови састав Предсједништва жели да ради на ономе што јесу европске интеграције”, рекао је Додик. 

Додик: Нико не може побиједити условљавањем

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да у БиХ нико не може побиједити условљавањем и да је то промашена политика, те да питање пута ка НАТО-у није на дневном реду, већ да је то формирање органа БиХ.

Додик је за “Ал џазира Балкан” оцијенио да су она питања о којима има сагласности у БиХ важнија од оних о којима сагласности нема, попут питања НАТО-а.

“Вјерујем да европски пут још окупља све политичке структуре у БиХ и да можемо да радимо на питањима реформске агенде у вези са економским питањима која су у надлежности различитих нивоа власти - од заједничких институција све до ентитета, односно све до општина”, оцијенио је Додик.

Он је истакао да би требало учинити све да се ојача фискални и финансијски систем у БиХ, укључујући и афирмисање улоге Централне банке БиХ која би требало да подржи развој друштва у цјелини својим операцијама на унутрашњем тржишту.

“То су ствари о којима се слажемо”, констатовао је Додик и додао да би функционисање институција БиХ требало да буде у већем интересу оних који стално заговарају стабилну БиХ, него Републици Српској.

Додик је подсјетио да је давно истекао рок од 15 дана за именовање кандидата за предсједавајућег Савјета министара.

“Оно што је неспорно, што је било јасно након консултација са свим политичким партијама, јесте да кандидат буде Србин и ми смо као највећа парламентарна група из Републике Српске рекли да је то Зоран Тегелтија. Нисмо чули име ни једног другог кандата са било које стране”, рекао је Додик.

Према његовим ријечима, потребно је формирати Савјет министара и у оквиру њега градити заједничке политике и дискутовати о разликама у БиХ.

Он је подсјетио да у БиХ постоје различити погледи на историју, па тако и на питање пута ка НАТО-у или централизације.

“Ми сматрамо да висока аутономија добијена Уставом БиХ треба бити сачувана што се тиче Републике Српске. У историји нема примјера да су високо аутономне, федералне јединице попут Републике Српске изгубиле или саме укинуле своје аутономије, оне су је по правилу ојачавале и постављале на садржајно виши ниво”, истакао је Додик.

Предсједавајући Предсједништва БиХ поновио је свој став да је ситуација у БиХ због присуства високог представника неупоредива са другим земљама.

“Ми имамо присуство и протекторат међународне заједнице и ту постоји високи представник жна чекањуж, који је доказ више неког неповјерења међународне заједнице у БиХ, него што је то доказ њихове помоћи БиХ”, истакао је Додик.

Према његовим ријечима, међународна заједница не помаже БиХ, због чега високи преставник одавде мора да оде, као што мора да оду тројица судија из Уставног суда БиХ како би био формиран суверени Уставни суд у којем би одлучивали држављани БиХ.

“Тако се и могло десити да Уставни суд постане орган који креира и доноси Устав и мијења га, а не да буде онај који тумачи Устав”, додао је Додик.

Он је истакао да је спреман да се рашчисте све нејасноће у БиХ, укључујући жеље Бошњака и Хрвата, који се осјећају мајоризованим и пониженим.

“Тако исто очекујем да ће се разумјети и српска страна, која поштује Устав и Дејтонски споразум”, додао је Додик.

Као предсједник СНСД-а он је рекао да ће ова странка учествовати у измјенама Изборног закона БиХ које заговара ХДЗ.

“СНСД ће учествовати у томе и ми смо спремни да то подржимо. Мислим да би требало да се онемогући да представници једног народа бирају представнике другом народу и ту је хрватски народ у праву”, поручио је Додик.

Он је додао да је уставна позиција да Република Српска бира српског члана Предсједништва БиХ, а Федерација хрватског и бошњачког члана.

“Српска је рекла да остаје при непосредном избору српског члана Предсједништва, али ми не можемо одредити шта ће бити у ФБиХ. То је њена одлука и ми ћемо је поштовати, како год да се договоре Хрвати и Бошњаци, али сматрамо да није добро да се деси да један народ бира представника другом народу”, закључио је Додик. 

Додик: Вучић води стабилну регионалну политику

Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да предсједник Србије Александар Вучић води стабилну регионалну мировну политику, те да би то коначно требало да схвате сви у БиХ и да се окрену пруженој руци Београда везаној за сарадњу са БиХ.

“Од Вучића сте могли само да чујете да поштује територијални интегритет БиХ, да је за добру сарадњу, али исто тако да поштује чињеницу да у БиХ постоје два ентитета и три народа и све што се договоре два ентитета и три народа он стоји иза тога. Није рекао да треба оваква или онаква мјера”, истакао је Додик.

Он је за телевизију “Ал џазира Балкан” рекао да Вучић има низ добрих регионалних мјера које треба прихватити и у том погледу реализовати.

Одговарајући на питање каква се слика шаље окупљањем представника Срба из региона у Београду, Додик је рекао да у томе не види никакав проблем јер то раде и хрватски државници са представницима Хрвата из региона.

“И ваши људи /Бошњаци/ често путују у Турску, па се тамо састају са представницима тих државних органа искључиво по некој етничкој, да не кажем вјерској основи. Зашто би сад одједном био проблем зато што смо ми из региона били у Београду”, упитао је Додик.

Он је рекао да воли Београд и да воли да иде у тај град, истакавши да то не би требало никога да вријеђа јер он тамо не иде да некога омаловажава или да дјелује у том погледу.

Додик сматра да БиХ ни на једној страни нема потенцијала за сукоб, већ да се потребно окренути политичком договору и разговору, додајући да Република Српска није против тога да буде у БиХ, али да је против мијешања странаца и против рјешења која су наметнули високи представници и на тај начин рушили Дејтонски споразум.

“Против тога јесмо, али против уставне БиХ, онако како је написана у Уставу, нисмо. Ми се залажемо за такву БиХ и мени је то савршено јасно”, поручио је Додик.

Коментаришући постигнути споразум између Грчке и /Републике Сјеверне/ Македоније, Додик је рекао да је ријеч о двије земље у којима живе доминантни народи, те да је та ситуација неупоредива са специфичном ситуацијом у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана