Додик: У БиХ функционише једино Српска

Срна
Додик: У БиХ функционише једино Српска

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас да у БиХ функционише једино Република Српска. "Оно што функционише није ни ниво БиХ, нити Федерација БиХ /ФБиХ/, већ једино Српска.

Ствари у БиХ завршиће се тако што што ће једног дана неко морати да верификује на глобалном, регионалном и сваком другом плану чињеницу да буде прихваћено и признато само оно што функционише", рекао је Додик у обраћању на свечаној академији у Бањалуци поводом 12. маја - Дана Војске Републике Српске.

Према његовим ријечима, БиХ је од почетка била заснована на нереалним идејама и функционисала само зато што је иза ње искључиво стајао огроман интеревенционизам међународног фактора, а сада, када тај фактор више није јак и није у стању да врши јаку интервенцију, због проблема које има у матичним земљама, и БиХ се нашла у проблемима.

"Зато циљеви које је остваривала Војска Републике Српске нису били мали. Они су грандиозни за српски народ и зато српски народ има двије државе - Србију и Републику Српску", нагласио је Додик.

Он је истакао да Србија и Српска морају да граде заједнички безбједносни, економски и политички оквир ради сигурности српског народа, али и сигурности других народа који живе на овим просторима.

"Наше дјеловање није усмјерено против других људи, они су добродошли, али наша слобода је неспорна", поручио је Додик.

Он је подсјетио на контекст односа из времена када је формирана Војска Републике Српске, која је била историјски одговор на све што је пријетило српском народу, односно да му се догоде страдања каква су била у Другом свјетском рату.

Додик је додао да се то дешавало у вријеме распада Југославије, која је била погрешна политика српског народа и заблуда за српско национално биће да је може очувати у условима када то нису жељели други народи.

"Тада је одговор српског народа био јединствен, није било оклијевања. Окупљени око идеје слободе схватили смо да морамо имати државу и зато је створена Војска Републике Српске", нагласио је Додик.

Он каже да није било случајно што се међународни интервенционизам усмјерио на оно што представља и одсликава српске интересе, а то су Дан Републике и Војска Републике Српске, коју су интегрисали у заједничке Оружане снаге.

"Све више људи ми говори да је била погрешна политичка одлука којом је дата сагласност за формирање Оружаних снага БиХ", рекао је Додик.

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Српске Миленко Савановић рекао је да 12. мај, када је формирана Војска Републике српске, није случајан и да је тај датум близу 9. маја - Дана побједе над фашизмом у којем је велики допринос дао и српски народ, који је увијек водио ослободилачке ратове, ношен идејом слободе и отаџбине.

Он је нагласио да је Влада Српске, нарочито од 2006. године, дала велика права и доста учинила за породице погинулих бораца, ратне војне инвалиде и борце, али је и свјесна да још доста тога мора урадити за те категорије.

Савановић је навео да се за потребе борачко-инвалидске заштите из републичког буџета издваја од 230 до 240 милиона КМ, те да Влада чини све у складу са својим могућностима да побољша положај борачких категорија становништва.

Предсједник Борачке организације Републике Српске Миломир Савчић рекао је да 12. маја 1992. године један од највећих датума у новијој српској историји и да је током цијелог рата Војска Републике Српске водила углавном одбрамбене акције и својом борбом створила Српску која је гарант постојања Срба на овим просторима.

Савчић је нагласио да се данас Трећем пјешадијском /Република Српска/ пуку, који баштини традицију Војске Републике Српске, често оспоравају права да обиљежава значајне датуме из историје српског народа.

Он је указао да иза тога стоје скривене намјере и жеље за мајоризцијом од већинског народа у БиХ.

Савчић је напоменуо да је незапосленост један од највећих проблема демобилисаних бораца, наводећи да је незапослено више од 20.000 лица из те категорије.

На академији, којој су присуствовали највиши представници власти Српске, је изведен је и пригодан културно-умјетнички програм.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана