Додик: Тужилаштво и СУД БиХ изгубили сваки кредибилитет

Срна
Додик: Тужилаштво и СУД БиХ изгубили сваки кредибилитет

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да су Суд и Тужилаштво БиХ изгубили сваки кредибилитет све учесталијим провођењем селективне правде, прогањањем и дрским масовним хапшењима српских демобилисаних бораца, чија се одговорност за наводне злочине установљава, по обичају, у дугим судским процесима.

"У тим процесима, скоро двадесет година послије рата, српски борци бивају изложени судској тортури, провокацијама и потцјењивању, неријетко и без адекватних доказа. Таквим недопустивим дјеловањем, Суд и Тужилаштво БиХ очигледно желе да и даље креирају своју истину да су само Срби били злочинци, а други само жртве. То је превршило сваку мјеру и тако више не може", поручио је предсједник Српске.

Наводећи да се хапшења најчешће врше у цик зоре и пред малољетном дјецом демобилисаних српских бораца, Додик је рекао да Република Српска најоштрије осуђује понашање Суда и Тужилаштва БиХ и да ће због селективног дјељења правде Српска морати да преиспитати начин њиховог дјеловања.

Он је нагласио је очигледно да овакав Суд и Тужилаштво БиХ дозвољавају само хапшење Срба, јер "како другачије објаснити да су у Сарајеву затвори пуни углавном Срба".

"У више наврата сам понављао да није спорно да сви који су починили злочине треба да одговарају, па и ако долазе из српског народа, али се питамо зашто су поштеђени други, посебно када се зна да су се први злочини догодили управо у Сарајеву, попут Добровољачке улице, и да су ладице Суда и Тужилаштва БиХ пуне непроцесуираних злочина над Србима. О томе се ћути", констатовао је предсједник Српске, коментаришући јучерашње хапшење десет особа на подручју Зворника, Бијељине и Угљевика, због сумње да су починили злочин над Бошњацима на подручју Зворника 14. јула 1992. године.

Он је истакао да о грађанском рату у БиХ нема једностране истине, што, нажалост, Суд и Тужилаштво БиХ не желе да чују.

"При томе заборављају да је злочина и кршења ратног права у БиХ било на све три стране. Они очигледно желе да се кроз масовне судске процесе против Срба редефинише карактер посљедњег рата. Република Српска то никада неће дозволити", поручио је предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана