Dodik: Tužilaštvo BiH radi selektivno

Srna
Dodik: Tužilaštvo BiH radi selektivno

Zvornik - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da nema povjerenje u Tužilaštvo BiH na čiji selektivan rad ukazuje i činjenica da je zvanično formiralo predmet protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakiba Softića, a ne protiv lidera SDA Bakira Izetbegovića zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije.

Dodik je rekao da to što još nije formiran predmet za pokušaj ubistva premijera Srbije Aleksandra Vučića, 11. jula 2015. godine u Potočarima, pa do svega što se dešava, pokazuje da se u Tužilaštvo BiH ne može imati povjerenje.

"I ovo što se sada dešava oko Softića neka je bošnjačka zavrzlama koja treba da dovede do toga kao da se nešto kreće, a u suštini da ništa ne bude", rekao je Dodik novinarima u Zvorniku.

Ako se iko lažno predstavio, kaže Dodik, onda je to Izetbegović, koji je podsticao Softića, iako je prije dvije-tri godine govorio da je bivši agent BiH.

"To najbolje pokazuje ugovor koji su imali za njegove usluge koji je finansijski težak 150.000 KM, kao i to da je dio već plaćen", rekao je Dodik.

On kaže da potpisi Izetbegovića i Softića u vezi sa tim govore o tome da je to zajedničko udruženje koje je trebalo nešto da napravi.

Tužilaštvo BiH zvanično je formiralo predmet protiv bivšeg agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu Sakibom Softićem u vezi sa podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije, potvrdio je danas Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić.

Međunarodni sud pravde u Hagu je još krajem maja prošle godine obavijestio Softića da ga ne smatra agentom BiH pred tim sudom, ali je bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, uprkos tome, preko Softića, u februaru podnio zahtjev za reviziju presude po tužbi protiv Srbije.

Predsjednik Međunarodnog suda pravde Roni Abraham potvrdio je da je Sud odbio da u postupak uzme zahtjev za reviziju upravo stoga što o imenovanju agenta, ni o pokretanju postupka za reviziju, nije dobio nikakvu odluku Predsjedništva BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana