Додик: Тужилаштво БиХ ради селективно

Срна
Додик: Тужилаштво БиХ ради селективно

Зворник - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да нема повјерење у Тужилаштво БиХ на чији селективан рад указује и чињеница да је званично формирало предмет против бившег агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића, а не против лидера СДА Бакира Изетбеговића због подношења захтјева за ревизију пресуде против Србије.

Додик је рекао да то што још није формиран предмет за покушај убиства премијера Србије Александра Вучића, 11. јула 2015. године у Поточарима, па до свега што се дешава, показује да се у Тужилаштво БиХ не може имати повјерење.

"И ово што се сада дешава око Софтића нека је бошњачка заврзлама која треба да доведе до тога као да се нешто креће, а у суштини да ништа не буде", рекао је Додик новинарима у Зворнику.

Ако се ико лажно представио, каже Додик, онда је то Изетбеговић, који је подстицао Софтића, иако је прије двије-три године говорио да је бивши агент БиХ.

"То најбоље показује уговор који су имали за његове услуге који је финансијски тежак 150.000 КМ, као и то да је дио већ плаћен", рекао је Додик.

Он каже да потписи Изетбеговића и Софтића у вези са тим говоре о томе да је то заједничко удружење које је требало нешто да направи.

Тужилаштво БиХ званично је формирало предмет против бившег агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакибом Софтићем у вези са подношењем захтјева за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије, потврдио је данас Срни портпарол ове правосудне институције Борис Грубешић.

Међународни суд правде у Хагу је још крајем маја прошле године обавијестио Софтића да га не сматра агентом БиХ пред тим судом, али је бошњачки члан Предсједништва БиХ Бакир Изетбеговић, упркос томе, преко Софтића, у фебруару поднио захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије.

Предсједник Међународног суда правде Рони Абрахам потврдио је да је Суд одбио да у поступак узме захтјев за ревизију управо стога што о именовању агента, ни о покретању поступка за ревизију, није добио никакву одлуку Предсједништва БиХ. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана