Додик: Трампов други мандат шанса за Српску

Срна
Додик: Трампов други мандат шанса за Српску

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да ће други мандат америчког предсједника Доналда Трампа представљати шансу за реинтеграцију Српске са Србијом или већи степен самосталности.

Додик је истакао да се мора више слушати, а не живјети у стереотипима из прошлости и подсјетио да је амерички предсједник Доналд Трамп на Генералној скупштини УН потврдио своју политику немијешања у унутрашње ствари других држава.

“Неки људи из Трампове кампање су рано са мном контактирали, када сам био у Чикагу и када је тек било у најави да ће он да се кандидује. Сматрао сам, на бази онога што је мени речено, да то може да буде добро за Србе и тада сам српској заједници рекао да би га требало подржати. 95 одсто Срба је подржало Трампа, шта је имало од демократа? То што су подржавали све наше регионалне непријатеље”, рекао је Додик синоћ за “РТС”. 

Он је додао да намјерава да остане у вези са бившим Трамповим стратегом Стивом Беноном и, уколико дође у Европу, да се са њим сретне у задњој декади септембра. 

“Бенон и та структура, ко год она била у Европи, која потенцира да се уваже и фаворизују идентитети, који не морају да буду у рату и сукобљени, за мене је прихватљива политика”, рекао је Додик, напомињући да је Бенон пријатељ и мађарског премијера Виктора Орбана. 

Он је указао да Бенон сматра да је потиснути идентитет “најгора ствар и увијек гура реакцију, односно побуну, да треба људима дозволити да имају свој идентитет и да народи имају своје државе, да сарађују, а не да нека надприча управља тиме”. 

“То је оно што ме је привукло. Мислим да је то истина. Човјек има право да воли свој народ и своју државу, као што и ја имам право да волим своју Републику Српску и Србију, тако и (предсједник Србије Александар) Вучић има право да воли и Србију и Републику Српску и српски народ. То не значи да мрзите некога”, рекао је Додик. 

Према Додиковим ријечима, историја БиХ је пуна покушаја да од Срба направе Босанце, а када то није успјело онда се намеће назив босански Срби. 

“Па нисмо босански Срби - ми смо Срби, а они неће то да науче, јер је то још (аустроугарски политичар Бењамин) Калај промовисао. Ја не пишем и не говорим босанским језиком. Ја нисам Босанац и вријеђа ме кад ми неко каже да сам Босанац. Ја сам Србин. Мој примарни идентитет. Зашто мене гурате да прихватим да су муслимани себе прогласили Бошњацима и да их ја тако ословљавам, а зашто мене упорно, стотинама годинама нећете да ословите како се ја осјећам?”, упитао је Додик. 

Он је указао на противрјечне ставове Запада који заступа став да њихови лидери морају да имају визију, а у овом региону руши оне који се издигну на ниво регионалног или народног вође. 

Предсједник Српске оцијенио је да је посјета шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова Бањалуци најављена за 17. септембар доказ да Русија примјећује да Република Српска постоји и да “са свог међународног положаја апсолутно стоји на позицији међународног права”. 

“И то је нама довољно. Међународно право каже да је БиХ састављена од два ентитета и три народа и ако је то нешто састављено, онда не може да се донесе одлука на нивоу БиХ без саставница”, рекао је Додик. 

Он је истакао да ће 17. септембар бити велики и радостан дан за Репбулику Српску јер у Бањалуци почиње да се гради руско-српски православни центар. 

“Темељи су спремни за освештавање и том чину ће присуствовати Лавров, који је заинтересован да помогне у даљој градњи. Лавров и сва Русија и (предсједник Руске Федерације Владимир) Путин и сви људи су наши велики пријатељи, а градња Центра је највиши могући доказ привржености и пријатељства”, рекао је Додик. 

Он је објаснио да ће то бити један од доминантних објеката у Бањалуци, а да Српска православна црква, коју Република Српска помаже, у Бањалуци прави центар, док ће црква по моделу руске цркве бити у власништву Српске православне цркве. 

Он је навео да ће на састанку са Лавровим разговарати и о економији и подсјетио на велику руску инвестицију у Рафинерију Брод, која данас успјешно ради. 

“Република Српска је пуна примјера добрих инвестиција и има добар, стабилан економски ток”, рекао је Додик. 

Он је указао да Република Српска у 16 посљедњих квартала заредом, биљежи стални раст БДП-а, који је био изнад три одсто, истичући да је БДП Српске “растао у условима дефлације”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана