Dodik: Insistiranje na 25. novembru doprinosi daljim podjelama

Srna
Dodik: Insistiranje na 25. novembru doprinosi daljim podjelama

Banjaluka - Predsjednik Republika Srpske Milorad Dodik rekao je da ne postoji odluka o "danu državnosti BiH" za koju su glasala sva tri naroda u BiH, niti je Parlamentarna skupština usvojila zakon o praznicima, tako da 25. novembar nije, niti može biti zajednički praznik, posebno ne "dan državnosti".

"Sve dok se narodi u BiH ne dogovore o datumu koji će biti prihvatljiv za sve, 25. novembar kao takav obilježavaće se samo u jednom dijelu BiH", izjavio je Dodik Srni.

Predsjednik Srpske je ocijenio da insistiranje na "danu državnosti", koji to nije, doprinosi daljim podjelama u BiH i svi oni, uključujući i predstavnike takozvane međunarodne zajednice, koji podržavaju obilježavanje ovog datuma kao "dana državnosti BiH" direktno doprinose njenom dodatnom urušavanju.

"Dobro je što se i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić na isti način odredio prema obilježavanju 25. novembra kao datumu koji ne može i ne treba da se obilježava kao 'dan državnosti BiH'", ocijenio je Dodik.

Bivši Dan ZAVNOBiH-a, 25. novembar, obilježava se kao takozvani "dan državnosti" u Federaciji BiH. Na nivou BiH nema Zakona o praznicima, pa su u entitetima na snazi zakoni o praznicima Republike Srpske i Federacije BiH.

Dodik: Tajni plan za rušenje vlasti dogovoren na Jahorini

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik tvrdi da je tajni plan za rušenje vlasti Srpske, u koji je imao uvid, sročen na nedavnom sastanku predstavnika opozicije, nevladinog sektora i zapadnih diplomata, koji je održan na Jahorini.

Dodik je rekao da su tajni plan skovale pojedine ambasade u Sarajevu, nevladine organizacije pod kontrolom zapadnih vlada i opozicione partije u Srpskoj, prije svega SDS.

"Strategija je da se stalnim napadima na institucije u Republici Srpskoj ospore svi autoriteti i u njima i oslabi Srpska. Na meti su predsjednik, Vlada, Skupština, televizija i policija Srpske, čije se ukidanje već dugo traži", rekao je Dodik za "Večernje novosti".

Predsjednik Srpske očekuje dalju eskalaciju političkih prilika.

"Poštujemo ustavni poredak i Dejtonski sporazum, ali očigledno da to danas više nije vrlina, nego problem. Oni koji se sa Zapada predstavljaju kao dobri momci, zapravo vrše destrukciju političkog uređenja u BiH, tvrdeći da Dejton nije taj koji treba da preživi", napomenuo je Dodik.

On je istakao da Banjaluka u Beogradu ima veliku podršku jer Srbija, kao garant Dejtonskog sporazuma, zastupa stav da se on može mijenjati samo uz dogovor naroda BiH, a ne kao diktat sa strane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana