Додик: Све се креће ка мојој кандидатури за члана Предсједништва БиХ

klix.ba
Додик: Све се креће ка мојој кандидатури за члана Предсједништва БиХ

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик казао је како се прерано почело причати о његовој кандидатури за члана Предсједништва БиХ, али је истакао како вјерује да се ствари крећу управо ка томе.

Гостујући у емисији "Поштено" на Федералној телевизији, Додик је поновио како ће о његовој кандидатури одлучити органи СНСД-а и да њихову одлуку неће моћи одбити. Такође, нагласио је како је сигуран у побједу своје странке на свим нивоима.

"Два пута сам имао мандат на мјесту предсједника РС и по Уставу се не могу поново кандидирати. Уобичајено је да се предсједник овако моћне партије кандидује на једну од тих појединачних функција како би повукао партију ка врху. Моја кандидатура ће се разматрати, али то је још далеко, мада не бјежим од тога. Многи у мојој партији мисле да је то извјесно и вјерујем да се ствари крећу ка томе", рекао је Додик.

Уколико буде изабран за члана Предсједништва БиХ Додик је рекао да ће једна од првих тема сједница бити поштивање Устава БиХ. Нагласио је како неће дозволити злоупотребу Предсједништва БиХ и Савјета министара БиХ које треба бити помоћни орган Предсједништва БиХ.

Казао је како ће његова канцеларија бити у Источном Сарајеву и Бањалуци, а да би сједницама Предсједништва БиХ могао присуствовати путем видеолинка.

Истакао је како је доста историје јер у данашње вријеме постоји доста проблема које треба рјешавати, поновивши проблем Суда и Тужилаштва БиХ, СИПА-е и ОСА-е за коју је рекао да је измакла контроли.

Нагласио је и како Срби не желе живјети у наметнутој БиХ, већ у оној која је у складу с Дејтонским споразумом и Уставом БиХ.

"Ја сам за БиХ која је дејтонска и уставна, а за све друго мора постојати договор. Да се мене питало састав Савјета министара БиХ не би био изабран", рекао је Додик.

Када су у питању промјене Устава Републике Српске казао је да је СНСД направио приједлог и да ће тражити консензус свих српских политичких странка, те разговарати с представницима Бошњака и Хрвата у РС. Савјет Европе је тражио да се избрише ставка о смртној казну, дефинисање главног града и функција одређених институција.

За референдум је рекао да је то већ легитимни инструмент у РС, те да му је жао што нису имали општи консензус о њему, али да отцијепљење РС није на дневном реду нити једног органа у РС. Поручио је како неће бити никаквих ратних сукоба и да људи требају сједити мирно.

"Наши политички циљеви нису везани за било какав сукоб и мислимо да је било какво позивање на рат неразумно", казао је.

Поновио је како подржава идеју о трећем ентитету јер сматра да би то помогло стабилности БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана