Додик: Суспендовање одлуке о Референдуму на некој од идућих сједница скупштине

Срна
Додик: Суспендовање одлуке о Референдуму на некој од идућих сједница скупштине

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да ће одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, која је данас објављена на интернет страници "Службеног гласника Српске", бити суспендована на некој од наредних сједница републичког парламента.

"Суспензија није трајно одустајање од тог питања, ми смо трајно незадовољни отимањем надлежности од Републике Српске. Констелација међународних односа је таква да не трпи никакав авантуризам и у том погледу није проблем да ми ову одлуку суспендујемо", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.


Према његовим ријечима, Република Српска од тога не одустаје и остаће на Народној скупштини и институцијама да то питање поново проблематизују.

"Уколико се не буде поштовао Устав БиХ и Дејтонски споразум, то питање се може поново вратити на одлучивање", поручио је Додик.

Он је рекао да је потребно изградити консензус о било ком референдуму који треба да се спроведе. "Опозиција не зна ни гдје је, ни шта је, када је било око референдума гласали су за то, а онда су на терену учинили све да не дође до гласања њихових људи", додао је Додик.

Додик је нагласио да је усвајање референдума као начина одлучивања за Републику Српску један од најважнијих политичких процеса, те најавио доношење новог закона о референдуму, гдје треба да се утврде тачне процедуре, да се више не зависи од Изборне комисије у Сарајеву, већ да се у оквиру републичких институција јасно евидентира мјеродавно мјесто за утврђивање референдумског капацитета.

"То је усвајање референдума као начина освајања слободе, јер народу треба право да одлучује о свим важним питањима и вјерујем да ће то једног дана доћи и овдје", додао је Додик.

Он је рекао да владајућа коалиција, као одговорна политичка структура, о том питању нема никакву дилему.

"Заказивање референдума, стављење на дневни ред тог питања, одиграло је значајну улогу, јер је скренуло пажњу значајних институција међународне заједнице", појаснио је Додик и додао да је коалиција спремна да суспендује одлуку.

На интернет страници "Службеног гласника Републике Српске" данас је објављена одлука о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ, према којој се референдум расписује на територији цијеле Републике.

Додик: Имао сам људску обавезу да разговарам са штрајкачима

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је као предсједник Републике имао људску обавезу да разговара са штрајкачима "Жељезница Републике Српске" и да им укаже да то није прави метод борбе.
"Мислим да они нису имали никавог излаза, него су тражили начин да би могли да прекину штрајк. Влада је раније утврдила одређене елементе и одговоре за њихове проблеме. Тражити плату у 'Жељезницама' која није доспјела, док се иплата редовно врши између 25. и 30. у мјесецу је несувисло. То су тражили и прошли пут", оцијенио је Додик.

Он је појаснио да је чињеница да жељезничаре који су се одлучили за штрајк не подржавају други синдикати и радници "Жељезница", што, како каже, веома цијени и поштује, јер су они у праву, а не ови што су штрајковали.

"Владине мјере по том питању могуће је спровести и ништа друго. Плата ће бити исплаћена 25. септембра, јер је то термин за исплату, биће исплаћен топли оброк и превоз и чине се напори да буде исплаћен још један топли оброк и превоз из заосталих обавезе", нагласио је Додик.

Дванаест радника ЖРС прекинуло је вишедневни штрајк глађу након данашњег разговора са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

Раније договорено плаћање дуга за испоручени гас

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је питање плаћања дуга БиХ за испоручени гас Руској Федерацији ријешено ранијим договором.
"У Републици Српској постоји одређена потрошња и ми нисмо прекинули континуитет у плаћању, а зашто је Федерација престала да плаћа треба питати њих", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Коментаришући изјаву министра спољне трговине и економских односа БиХ Мирка Шаровића да је плаћање дуга БиХ за испоручени гас Руској Федерацији питање за владе Републике Српске и Федерације БиХ, Додик је рекао да га не занима шта Шаровић говори, јер се он уопште не осврће када треба узурпирати неко право ентитета.

Он је додао да Република Српска има свој гас и компанију, те да нема проблема са снабдијевањем.

Додик: Рад институција од пресудне важности за стабилност

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас у Бањалуци да коалиција СНСД-ДНС-СП подржава рад свих институција у Српској, а посебно Народне скупштине, Владе и Министарства унутрашњих послова /МУП/, што је од пресудне важности за стабилност.
Додик је новинарима рекао да је на данашњем састанку владајућа коалиција осудила понашање опозиције на посљедњој сједници Народне скупштине Републике и нападе на руководство парламента и припаднике МУП-а Српске, који су свој посао радили у складу са законом.

Лидер СНСД-а је поручио да ће Народна скупштина Српске наставити са радом и да је владајућа коалиција исказала потпуно јединство приликом посљедњих дешавања у парламенту, док је опозиција показала апсолутну немоћ.

"Рад владајуће коалиције у Народној скупштини био је готово идентичан и одлука на који начин ћемо дјеловати на посљедњој скупштинској сједници донесена је консензусом. Једини адекватан успјех опозције био је да су освојили сто гдје сједи скупштинско руководство", каже Додик.

Додик је истакао да је потребно очувати мир и стабилност и обезбиједити функционисање највише законодавне институције у Српској.

"Неодржива је намјера да буде прекинут скупштински рад и ова коалиција то не подржава. Дакле, у миру и стабилности треба организовати сједнице Народне скупштине", рекао је лидер СНСД-а.

Он је додао да је на састанку исказана подршка и реализацији великих пројеката у Српској, међу којима је завршетак изградње нове дионице ауто-пута од Маховљана до Друговића, која би требало да буде отворена за 10 дана, реконстукција Универзитетског клиничког центра у Бањалуци, за шта се издваја 200 милиона КМ, изградња болнице у Источном Сарајеву и планирана изградња болнице у Добоју.

Према његовим ријечима, одлучено је и да се средства од руског клириншког дуга употребљавају искључиво на основу плана који треба да буде усмјерен у развојне пројекте које ће одобрити Влада Српске.

Додик је напоменуо да би раст БДП-а у овој години требало да буде 3,5 одсто.

"Поздрављамо чињеницу да ће БДП и у овој години, без обзира на штетне утицаје суше на пољопривреду, бити као и прошле, односно 3,5 одсто", рекао је Додик, наводећи да је значајнији развој могућ када је БДП пет одсто, што се може очекивати.

Говорећи о изборима за начелника општине Трново, Додик је рекао да коалиција подржава јединственог кандидата и напоменуо да би наредни састанак владајуће коалиције требало да буде у наредних 10 до 15 дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана