Додик: Суспендоваћемо одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ

Срна, nezavisne.com
Додик: Суспендоваћемо одлуку о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ

Бањалука - Милорад Додик, предсједник Републике Српске, је рекао да ће РС суспендовати одлуку о расписивању референдума о Суду и Тужилаштву БиХ. Како је рекао, ако се ових дана објави та одлука у Службеном гласнику РС, СНСД це ући у парламент и изгласати ту суспензију.

Рекао је да РС има у виду међунродне односе, али да је увјерен да ће народ једног дана изаћи на референдум о Суду и Тужилаштву.

Додик је рекао да опозиција, која је тражила да се то објави у службеном гласнику, није за то ни гласала, али је њихово право да то траже.

Рекао је да и Каталонија, која је много моћнија од РС, има пуно проблема да организује референдум.

Додик: Српска заинтересована за производњу и нова радна мјеста

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Бањалуци да постоје обострани интереси за сарадњу Српске и Србије у области намјенске индустрије, те да је Српска заинтересована за активирање производње ради обезбјеђивања сигурности пословања у овом сектору у Српској и нових радних мјеста.

Додик је, након састанка са делегацијом коју је предводио министар одбране Србије Александар Вулин, најавио да ће о овој сарадњи бити постигнути детаљни договори, будући да су неки потенцијали Српске у тој области веома кореспондентни са оним у Србији.


"Задовољан сам чињеницом да су ова два дана квалитетно вођени разговори о тој теми, а делегација Србије је посјетила предузећа жОраож из Бијељине, Фабрику мотора специјалне намјене на Палама и бањалучки жКосмосж", рекао је Додик новинарима.

Он је оцијенио да је пронађен прави пут да се одржи стабилна производња у поменутим предузећима.

Додик је захвалио Вулину због његовог личног залагања за активирање овог посла, те нагласио да Србија има значајне привредне успјехе у области намјенске индустрије.

Он је подсјетио да је Србија активирала и реактивирала значајне погоне у том смислу, те да је извозно оријентисана и веома заступљена на међународном тржишту.

Министар одбране Србије Александар Вулин рекао је да је упознат о потенцијалима намјенске индустрије у Српској, те да је предсједник Српске информисан о оном што је до сада договорено.

Он је истакао да су потенцијали Српске у намјенској индустрији велики и да одговорају потребама Војске Србије и Министарства одбране.

"Можемо заједно радити и обезбиједити одговарајућа улагања, као и чување радних мјеста и развој ових фабрика. Министарство одбране ће наставити да сарађује са властима и намјенском индустријом Српске и обезбиједити да се наше потребе договарају и усаглашавају, као и да можемо да уложимо и договоримо се у вези с власништвом и гарантујемо опстанак и напредак ових предузећа", рекао је Вулин.

Он је навео да је то важно и због политичких разлога, односно да односе Српске и Србије, који су на највишем нивоу, може пратити и економска сарадња.

"Овако показујемо колико је Србији стало до Српске, њеног развоја и живота њених грађана. Будућност намјенске индустрије Српске је након ових разговора извјесна и далеко боља", поручио је Вулин.

Састанку, који је одржан у Палати Републике, присуствовали су и министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач, министар индустрије, енергетике и рударства Петар Ђокић и представници Конзулата Србије у Бањалуци.

Александар Вулин је током данашње посјете Бањалуци разговарао са министром индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петром Ђокићем, те са руководством предузећа "Космос".

Разговорима су присуствовали и директори предузећа из области намјенске индустрије о моделима успостављања јаче сарадње Српске и Србије у овој области.

Позив радницима да прекину штрајк, а руководству да ријеши проблем

Предсједник Републике Српске Милорад Додик позвао је раднике "Жељезница Републике Српске" који неколико дана штрајкују глађу да се врате на своја радна мјеста, а руководство предузећа да у најскорије вријеме ријеши захтјеве радника.
Додик је рекао новинарима у Бањалуци да ће ово предузеће бити проблем све док се не спроведе обимна реформа која подразумијева усаглашавање онога што је потребно, што је могуће да се сервисира и финансира.

Он каже да му није проблем да се сретне са радницима који су у штрајку, те их је позвао да дођу, уколико желе.

Додик је поновио да руководство "Жељезница" мора ријешити спорна питања, те изразио жаљење што се одређени број радника одлучио на такав вид синдикалне борбе.

Он је навео да у "Жељезницама Српске" има десетак синдиката, а да штрајкују радници који припадају једном синдикату.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана