Додик: Суд БиХ под утицајем бошњачких политичких и вјерских елита

Срна
Додик: Суд БиХ под утицајем бошњачких политичких и вјерских елита

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је Срни да је очекивана одлука Суд БиХ да не одреди притвор Атифу Дудаковићу и осталим осумњиченим за ратне злочине над српским цивилима и војницима, те да је јасно да су правосудни органи БиХ под сталним притиском и утицајем бошњачких политичких и вјерских елита.

Додик је рекао да није изненађен одлуком Суда БиХ с обзиром на то да се против оних који су чинили злочне над Србима процеси воде на овакав начин.

"Јасно је да су праводсудни органи БиХ под сталним притсиком и утицајем бошњачких политичких и вјерских елита, те да компромитујући тужиоце и судије који раде на оваквим предметима обично издејствују или ослобађајућу пресуду или непроцесуирање", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, овом одлуком Суд БиХ је потврдио оно што је рекао када је Дудаковић ухапшен - да није оптимиста, јер им је било потребно чак 12 година да га идентификују на видео-снимку.

Додик је рекао да је ово јасана порука Србима и Републици Српској и још један доказ зашто не постоји повјерење у правосуђе на нивоу БиХ.

Суд БиХ одбио је данас приједлог Тужилаштва да одреди једномјесечни притвор Дудаковићу и за још 12 припадника Петог корпуса, који су прије два дана ухапшени због ратног злочина над српским цивилима и војницима.

Осумњиченима су одређене мјере забране.

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су у петак 13 некадашњих припадника Петог корпуса такозване Армије БиХ, на челу са Дудаковићем.

Осим Дудаковића, ухапшен је Ибрахим Надаревић, некадашњи командант 517. бригаде Петог корпсуа, Сафет Салихагић, Ибрахим Шиљдедић, Екрем Дедић, Адис Зјакић, Самир Солаковић, Мухарем Алешевић, Реџеп Зојић, Фатмир Муратовић, Саид Мујић, Хусеин Балагић и Ејуб Кожњенић.

Ухапшенима је на терет стављен злочин против човјечности, а Дудаковићу и ратни злочина над цивилма. Период за који се сумњиче односи се на 1994. и 1995. годину.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана