Dodik: Stranci zadali smrtni udarac BiH urušavanjem ustavnog poretka

Srna
Dodik: Stranci zadali smrtni udarac BiH urušavanjem ustavnog poretka

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je Dejtonski mirovni sporazum u značajnom obimu razgrađen nasiljem visokog predstavnika i međunarodne zajednice, koji su zadali smrtni udarac BiH tako što su urušili njen ustavni poredak.

"BiH je vanustavna zemlja, jer je ono što piše u Ustavu na nivou BiH postavljeno otimanjem nadležnosti od Republike Srpske", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je naglasio da je Aneks četiri Dejtonskog sporazuma – Ustav BiH, jedno sasvim drugo stanje u odnosu na ono što je realno.

Komentarišući tvrdnje bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića da Srbija i Hrvatska nisu garanti nego samo potpisnici Dejtonskog sporazuma, Dodik je naglasio da je Izetbegović time ponovo povrijedio Srbiju.

"To govori o njemu i njegovoj namjeri da unese što je moguće više destabilizacije u BiH i region, vjerujući da bi mogao da prizove novi mećunarodni intervencionizam, koji bi se bavio pitanjima koja bi on stavio na dnevni red", rekao je predsjednik Srpske.

Dodik je naglasio da je ozbiljan politički protivnik Bakira Izebegovića, kao i oštar protivnik politike njegovog oca.

"On je jedna politička olupina koja se nasukala i razbila ideologiju islamskog fanatizma, islamske države, koja je urušena u Siriji. Ovakve izjave Bakira Izetbegovića su izjave dobrodošlice za one koji se vraćaju iz Sirije, da ne odustanu od ideje da je ovdje moguć neki rat", istakao je Dodik.

On je poručio da Republika Srpska prethodnih godina nije sjedila, već da je osposobila svoj bezbjednosni sistem, bez obzira na napore i protivljena koji su dolazili i od međunarodnih faktora.

"Reformisali smo i opremali policiju i spremni smo da branimo Republiku Srpsku. Nikoga nećemo napasti, ne želimo nikoga da diramo, ali ne želimo da iko osporava naša političkia prava niti da napada Republiku Srpsku", rekao je Dodik.

Dodik je Izetbegoviću poručio da "sjedi s mirom i prebira svoje uspjehe i neuspjehe".

"Što se tiče Republike Srpske, on odavno o njoj ništa ne odlučuje niti joj bilo šta može", istakao je Dodik.  

Srpska će se prikloniti Beogradu ukoliko dođe do normalizacije odnosa sa Prištinom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da bi se Srpska priklonila stavu Beograda kada bi došlo do normalizacije odnosa Srbije i samoproglašenog Kosova.
On je ponovio da će Republika Srpska pratiti Beograd kada je riječ o odnosu prema samoproglašenom Kosovu, ali je i upita zašto onda i Srpska ne bi bila dio te realnosti.

Dodik je za "Dojče vele" podsjetio da Kosovo nema potpuno međunarodno priznanje i nije član UN-a, te smatra da je potrebno da razgovara sa Beogradom, da se dogovori aranžman u tom pogledu.

On je ocijenio da su Srbi poniženi u svemu tome.

"Ranije bi možda neka rješenja bila bolja da se tu svi osjećaju i dobitnicima i gubitnicima, da se kreira neko rješenje", smatra Dodik.

On je pojasnio da je za razgovor Beograda i Kosova i ne bi bio protiv toga kako Beograd odluči o tome.

"Moje sledeće pitanje je zašto ne može Republika Srpska, jer ako postoje prava za jedne, onda ista prava moraju postojati i za druge", pita se Dodik.

On je dodao da je kao Srbin zainteresovan za to rješenje.

"Ako Beograd kaže Kosovo je država, onda zašto to nije i Republika Srpska, zašto ona nije država", rekao je Dodik.

Dodik kaže da Republici Srpskoj predstavlja opterećenje činjenica da je Srbija ostala u politici očuvanja teritorijalnog integriteta.

"Da je u onom trenutku Srbija, kada se Kosovo odvojilo, rekla da je to uredu, mi bismo se sigurno do sada već odvojili", ocijenio je Dodik.  

Srbima odgovara izvorni Dejton i ustavna BiH

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da Srbima odgovara Dejtonski mirovni sporazum onako kako je napisan, a ne kako je izmijenjen nasiljem visokog predstavnika i međunarodne zajednice, prije svega EU i Amerike.
"Vanustavna Bosna nama ne odgovara, ustavna Bosna nam odgovara i tada ne bismo postavljali pitanje našeg statusa, ali to niko neće da čuje. Mi nismo bez alternative", poručio je Dodik i dodao da Srpska nema nikakve koristi od BiH.

On je istakao da je zadovoljan rješenjima proizašlim iz Dejtona koja treba da se poštuju sve dok se unutrašnje strane ne dogovore drugačije.

Prema njegovim riječima, snage i faktori koji su ovdje predviđeni da mogu da se dogovore, nisu konsultovani ili su natjerani da se konsultuju.

"Naravno da nije bila naša dobrovoljna odluka da se ukine Vojska Republike Srpske i formiraju Oružane snage BiH, ali je bio nesnošljiv pritisak. Nikada nismo osporili tu odluku, ali sporimo prenos više od 80 drugih nadležnosti", podsjetio je Dodik.

On je rekao da referendum o nezavisnosti nije na dnevnom redu nijednog organa i institucije u Republici Srpskoj.

"Spekulacije o tome postoje, partijski stavovi o tome postoje, mišljenja pojedinaca o tome postoje, to je nesumnjivo i to nije da nije javna tema, ali institucionalna tema nije", rekao je Dodik za "Dojče vele".

Na tvrdnju bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koju su mu novinari citirali, da je spreman na rat za očuvanje cjelovitosti BiH, Dodik je naglasio da ne bi raspisivao referendum o nezavisnosti Srpske po cijenu da dođe do oružanog konflikta u BiH jer ima odgovornost prema narodu, a ne zbog toga što se boji Izetbegovića.

On je ocijenio da Izetbegović "nema nikakvu moć" i da bi neko donio odluku o napadu i intervenciji sile u Republici Srpskoj moralo bi odlučiti Predsjedništvo BiH o upotrebi vojske i Savjet ministara o upotrebi Agencije za istrage i zaštitu u nekim dijelovima.

"Ovdje imamo policiju koja je brojnija, spremnija i motivisanija za to. Drugo, svaka intervencija u Republici Srpskoj iz Sarajeva na taj način definitivno bi ojačala tu vrstu priče. Ovo nije Španija, jer centralna vlast nema nikakva prava za intervenciju", pojasnio je Dodik.

On je poručio da nije za nasilje, ali da brani svoje stavove. "Vjerujem da će se BiH, ako se ovako nastavi, bez unutrašnjeg dogovora i stvaranja bazičnog konsenzusa, sama raspasti i Republika Srpska će biti činjenica, jer jedina može da funkcioniše, ima svoje institucije i dovoljan budžet da se sama finansira", tvrdi Dodik.

Komentarišući poređenje Srpske i Katalonije, Dodik je rekao da Srbi nisu avanturisti kako ih mnogi predstavljaju, kao ni zaglupljeni nacionalisti.

"Dakle, razumijem da za ostvarivanje takvih elemenata morate da stvorite politički okvir i jedno političko okruženje, da se napravi dovoljan kvantum prakse u okruženju i u Evropi i naravno da to bude barem djelimično prihvaćena stvar", rekao je Dodik, dodajući da radi "na stvaranju tog političkog okruženja".

On je ocijenio da Bošnjaci nikada ne mogu politički ovladati BiH, kako to misle, ni prema Hrvatima, a pogotovo prema Republici Srpskoj.

"Dogovor o tome kako funkcionisati još nije izgubljen, on mora da preispita sve ovo što su visoki predstavnici nametnuli. Ja čak i nisam protiv Suda i Tužilaštva BiH u dijelu gdje bi jasno bila definisina njegova nadležnost, ali to ne može da se dogovori od samog formiranja", pojasnio je Dodik.

Govoreći o održavanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Dodik je rekao da se naivno vjerovalo kada se počelo sa pričom o referendumu da će to naići na dobru reakciju demokratskog svijeta i Evrope, a onda se saznalo da tu ima nekih drugih stvari.

"Sud i Tužilaštvo BiH nisu formirani u skladu sa Ustavom BiH, već nametnutom odlukom visokog predstavnika kojeg je podržala demokratska Evropa i Amerika. To je bio odraz nasilja, koje je nama nametnuo okupacioni sud i tužilaštvo. Vrijeme od tada do danas to je i pokazalo", kaže Dodik.

Predsjednik Srpske ponovio je da je BiH propala država.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH potreban treći entitet, Dodik je rekao "zašto ne".

Ocjenjujući odnos Srbije i Srpske, Dodik je istakao da je zadovoljan odnosom koji je prirodan, navodeći da trenutno postoji najveći broj dokaza o toj saradnji, kao što su mostovi, škole i vrtići.

"Srbija podržava teritorijalni interitet BiH i favorizuje dogovor unutra BiH", naglasio je Dodik.

Dodik: Šarović vodi bitku protiv Republike Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović vodi bitku protiv Republike Srpske tvrdnjama da će poljoprivrednici u Srpskoj izgubiti milione KM ako ne dođe do usvajanja strategije ruralnog razvoja BiH.
"Niko nije rekao da se neće uraditi strategija ruralnog razvoja. Ono što smo mi dogovorili u okviru Evropske komisije je da se urade strategije za Republiku Srpsku i Federaciju BiH, te da mogući zajednički elementi bude strategija BiH", objasnio je Dodik.

Dodik je naglasio da su ruralni razvoj i poljoprivreda u nadležnosti Republike Srpske, a ne Šarovića, te da bi bilo pristojno da neko ko dolazi iz Republike Srpske poštuje stavove Republike Srpske.

On je dodao da pojedinci, poput Šarovića, žele da postoji i posebna strategija BiH, što Srpska ne želi jer je to neustavno ponašanje.

"Ako on misli da je sve u parama, mi ne mislimo. Mi ne želimo da damo svoje nadležnosti za lažljivu priču. Kada je god trebalo neku novu nadležnost prenijeti na nivo BiH, pojavi se priča o nekim parama", naveo je Dodik.

On je ukazao na stanje u BiH gdje se enormno troši za plate zaposlenih, gdje 23.000 službenike imaju najveće plate u regionu, što je najbolji put da se sistem uruši.

Šarović je rekao juče da će BiH i Republika Srpska na godišnjem nivou izgubiti 30 miliona evra namijenjenih za razvoj poljoprivrede, odnosno 90 miliona do 2020. godine ako ne dođe do usvajanja strategije ruralnog razvoja BiH.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana