Додик: Страдање Срба у Олуји било је олујно

Глас Српске
Додик: Страдање Срба у Олуји било је олујно

Бачка Паланка - Предсjедник Републике Српске Милорад Додик у обраћању поводом Дана сjећања на страдале у “Олуји” захвалио је предсjеднику Србије Александру Вучићу што је својим ауторитетом покренуо прijе пет година обиљежавања страдања српског народа у тој и сличним акцијама, оцијенивши да је се до тада чинило да је све то заборављено.

А страдање Срба у тој злочиначкој акцији, како је рекао, било је олујно.

Рекао је и да сваки пут кад говори на оваквим скуповима увијек изнова тражи снагу да разумије оно што се десило српском народу, не само у “Олуји” и сличним акцијама, већ и шта се десило народу који је у прошлом вијеку скоро пола становништва изгубио, а имао је свој идентитет.

“Српски народ је страдао управо зато што су његове комшије трагале увијек за својим идентитетом”, оцијенио је те подсјетио на то колико је српски народ страдао у Првом свјетском рату, а да су га усташе и НДХ кроз државни пројекат у Другом свјетском рату систематски уништавали.

“Формирали су логор за дјецу, једини у свијету, у којем су српска дјеца страдала или прекрштена. Давно сам научио да је управо Јасеновац и тај погром био тадашња политика НДХ и не видим разлику у ономе шта је био разлог хрватској држави 1995. године, када је Туђман рекао прво потјерајте становништво, а онда ће војска отићи за њима. Етничко чишћење против чега је био читав свијет омогућено је управо уз асистенцију тог западног свијета, велике и моћне машинерије НАТО који је оспособио хрватску војску”, рекао је Додик.

Додао је да ни тада, као ни данас нема правде и осуђуће пресуде за злочинце који су уништили, побили и протерали Србе са тог простора.

“Тај злочиначки подухват имао је много страдалих Срба. Српско страдање у Олуји било је олујно. Читаве породице су нестале, многе жене, стари и деца су страдали, а правде нема. Ми Срби у својој наивности вјерујемо да је правда могућа, али нема правде тамо гдје злочинац дијели правду”, навео је Додик.

Предсједник Српске је захвалио Србији што је увијек била уточиште за све Србе ма гдје они живјели на свијету и истакао да данас Србија представља идентитет свих Срба у окружењу и свијету.

“Србија је била гаранција и када је било потребно да се овдје људи скрасе, да овдје дођу и нађу сигурно уточиште. Изгледала је далеко, али била је достижни спас свима који су дошли у тим годинама”, рекао је Додик.

И данас је Србија нешто у шта ми гледамо, додао је, оцијенивши да данас српски народ може да каже да поред страдања у свом националном, политичком и државном смислу има двије важне ствари, а то су Србија и Српска, која оличава слободу српског народа.

Како је рекао, данас у Српској Срби немају право ни на једну историјску, националну и државну грешку, те да зато не прихватају етикетирање да су Босанци или да причају и пишу босански језик.

Истакао је да су они Срби, који желе мир, желе да живе са другима и не желе ништа од других да узимају, али да су спремни да бране и очувају оно што је у Српској народно достигнуће и воља.

Предсједник Српске је рекао и да је увјерен да ће Срби у овом вијеку наћи снагу да обједине своје државне просторе и да ријеше проблеме који су пред Србијом и да се окупе око идеје предсједника Вучића, а то је да се обезбједи за Србију правично ријешење по питању Косова и Метохије.

Он је замолио Вучића да заштити Србе у Републици Српској и навео да тамошњи Срби воле Србију, коју доживљавају као своју земљу и Србију и Српску виде као јединствен државни и политички простор.

На крају је, како је навео, за утјеху поменуо да ће сутра, када буду славили у Хрватској Олују, то чинити стојећи мирно пред химном коју је написао Србин, а који је сахрањен у Новом Саду.

Иначе, аутор хрватске химне (музике), је Србин Јосиф Руњанин који је рођен у Винковцима, у тадашњој Хабсбуршкој мохархији, али је поријеклом из околине Лознице, из села Руњани. Породица се одатле најприје преселила у Бијељину, затим у Славонију, а на крају у Сријем..

Поред мелодије за “Лијепу нашу” Руњанин је компоновао и мелодију за пjесму “Радо иде Србин у војнике”

Сахрањен је на православном гробљу у Новом Саду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана