Додик: Српска жели најбољу могућу сарадњу са Санкт Петербургом

Срна
Додик: Српска жели најбољу могућу сарадњу са Санкт Петербургом

Бањалука - Предсједник Републике Српске Милорад Додик поручио је данас да Српска жели да оствари најбољу могућу сарадњу са Санкт Петербургом, те да је област туризма, а посебно бањски капацитети, добар ресурс за то.

Додик је, након састанка са губернатором Санкт Петербурга Георгијем Полтавченком и потписивања Протокола о сарадњи Српске и Санкт Петербурга, истакао да се протокол односи на операционализацију и утврђене рокове и садржаје.

"Санкт Петербург је са својим економским, културним и политичким значајем једна од важнијих дестинација и нама је задовољство да је, прије свега, губернатор Полтавченко, са оваквом пажњом приступио развоју наше сарадње. Управо његова приврженост тој сарадњи омогућава да се она шири и добија нову динамику", рекао је Додик.

Он је подсјетио да је протеклих годину дана организовано неколико посјета делегација Српске и Санкт Петербурга, те да је утврђен протокол који подразумијева тачну динамику онога што треба да буде урађено у области туризма и на промоцији бања у Републици Српској, као и да се види колика је жеља и спремност људи да дођу у Српску.

"Морамо на томе да радимо и да поправимо наше бањске капацитете, јер је то сигурно један добар ресурс. Мораћемо сјести и видјети шта су наше бање и за сваку омогућити реконструкцију која може да обезбиједи боравак и смјештај захтјевних туриста", нагласио је Додик.

Он сматра да то мора бити учињено, што су, како каже, примијетили и пријатељи Републике Српске у Санкт Петербургу.

Предсједник Српске је навео да је са Полтавченком разговарао и о робној размјени јер је Русији потребна огромна количина воћа и поврћа.

Додик истиче да је неопходно пронаћи начин да се окупе произвођачи из Републике Српске који би били спремни да робу обезбјеђују у континуитету.

"Било је ријечи и о договору у вези са организовањем манифестације посвећене туризму словенских земаља у Бањалуци крајем ове године", рекао је Додик и подсјетио да Санкт Петрбург организује сајам "Словенски свијет".

Он је навео да је Бањалуци припала част да ове године буде домаћин Сајма туризма словенског свијета и истакао да због тога морају бити предузете оперативне и друге активности.

"Ријеч је о добрим намјерама и жељама људи који прихватају Републику Српску у свим сегментима. Раније смо имали павиљон у оквиру њиховог великог годишњег Божићног сајма који је окупио наше произвођаче и био веома запажен, имајући у виду жељу људи и приступ тима губернатора Санкт Петербурга Полтавченка који Српској придаје озбиљан значај", рекао је Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик и губернатор Санкт Петербурга Георги Полтавченко потписали су данас Протокол о сарадњи Републике Српске и Санкт Петербурга.

Циљ протокола је стварање погодних услова за развој директних контаката и учешћа привредних и друштвених организација и субјеката у Санкт Петербургу и Српској, као и сарадње у области привреде, индустрије, туризма и спорта.

Предсједник Српске на позив Полтавченка учествује на економском форуму у Санкт Петербургу, гдје ће се састати са важним људима из политичког и економског живота Русије, али и осталих земаља.

Додик ће током боравка у Санкт Петербургу, на маргинама самита, разговарати са предсједником Русије Владимиром Путином.

Економски форум траје до 3. јуна, а почасни гост, уз Индију, је и Србија.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана