Dodik: Suspendovaćemo odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH

Srna, nezavisne.com
Dodik: Suspendovaćemo odluku o referendumu o Sudu i Tužilaštvu BiH

Banjaluka - Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, je rekao da će RS suspendovati odluku o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH. Kako je rekao, ako se ovih dana objavi ta odluka u Službenom glasniku RS, SNSD ce ući u parlament i izglasati tu suspenziju.

Rekao je da RS ima u vidu međunrodne odnose, ali da je uvjeren da će narod jednog dana izaći na referendum o Sudu i Tužilaštvu.

Dodik je rekao da opozicija, koja je tražila da se to objavi u službenom glasniku, nije za to ni glasala, ali je njihovo pravo da to traže.

Rekao je da i Katalonija, koja je mnogo moćnija od RS, ima puno problema da organizuje referendum.

Dodik: Srpska zainteresovana za proizvodnju i nova radna mjesta

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je danas u Banjaluci da postoje obostrani interesi za saradnju Srpske i Srbije u oblasti namjenske industrije, te da je Srpska zainteresovana za aktiviranje proizvodnje radi obezbjeđivanja sigurnosti poslovanja u ovom sektoru u Srpskoj i novih radnih mjesta.

Dodik je, nakon sastanka sa delegacijom koju je predvodio ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, najavio da će o ovoj saradnji biti postignuti detaljni dogovori, budući da su neki potencijali Srpske u toj oblasti veoma korespondentni sa onim u Srbiji.


"Zadovoljan sam činjenicom da su ova dva dana kvalitetno vođeni razgovori o toj temi, a delegacija Srbije je posjetila preduzeća žOraož iz Bijeljine, Fabriku motora specijalne namjene na Palama i banjalučki žKosmosž", rekao je Dodik novinarima.

On je ocijenio da je pronađen pravi put da se održi stabilna proizvodnja u pomenutim preduzećima.

Dodik je zahvalio Vulinu zbog njegovog ličnog zalaganja za aktiviranje ovog posla, te naglasio da Srbija ima značajne privredne uspjehe u oblasti namjenske industrije.

On je podsjetio da je Srbija aktivirala i reaktivirala značajne pogone u tom smislu, te da je izvozno orijentisana i veoma zastupljena na međunarodnom tržištu.

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin rekao je da je upoznat o potencijalima namjenske industrije u Srpskoj, te da je predsjednik Srpske informisan o onom što je do sada dogovoreno.

On je istakao da su potencijali Srpske u namjenskoj industriji veliki i da odgovoraju potrebama Vojske Srbije i Ministarstva odbrane.

"Možemo zajedno raditi i obezbijediti odgovarajuća ulaganja, kao i čuvanje radnih mjesta i razvoj ovih fabrika. Ministarstvo odbrane će nastaviti da sarađuje sa vlastima i namjenskom industrijom Srpske i obezbijediti da se naše potrebe dogovaraju i usaglašavaju, kao i da možemo da uložimo i dogovorimo se u vezi s vlasništvom i garantujemo opstanak i napredak ovih preduzeća", rekao je Vulin.

On je naveo da je to važno i zbog političkih razloga, odnosno da odnose Srpske i Srbije, koji su na najvišem nivou, može pratiti i ekonomska saradnja.

"Ovako pokazujemo koliko je Srbiji stalo do Srpske, njenog razvoja i života njenih građana. Budućnost namjenske industrije Srpske je nakon ovih razgovora izvjesna i daleko bolja", poručio je Vulin.

Sastanku, koji je održan u Palati Republike, prisustvovali su i ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač, ministar industrije, energetike i rudarstva Petar Đokić i predstavnici Konzulata Srbije u Banjaluci.

Aleksandar Vulin je tokom današnje posjete Banjaluci razgovarao sa ministrom industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petrom Đokićem, te sa rukovodstvom preduzeća "Kosmos".

Razgovorima su prisustvovali i direktori preduzeća iz oblasti namjenske industrije o modelima uspostavljanja jače saradnje Srpske i Srbije u ovoj oblasti.

Poziv radnicima da prekinu štrajk, a rukovodstvu da riješi problem

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozvao je radnike "Željeznica Republike Srpske" koji nekoliko dana štrajkuju glađu da se vrate na svoja radna mjesta, a rukovodstvo preduzeća da u najskorije vrijeme riješi zahtjeve radnika.
Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da će ovo preduzeće biti problem sve dok se ne sprovede obimna reforma koja podrazumijeva usaglašavanje onoga što je potrebno, što je moguće da se servisira i finansira.

On kaže da mu nije problem da se sretne sa radnicima koji su u štrajku, te ih je pozvao da dođu, ukoliko žele.

Dodik je ponovio da rukovodstvo "Željeznica" mora riješiti sporna pitanja, te izrazio žaljenje što se određeni broj radnika odlučio na takav vid sindikalne borbe.

On je naveo da u "Željeznicama Srpske" ima desetak sindikata, a da štrajkuju radnici koji pripadaju jednom sindikatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana